Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bolgesi (OSB) ile Turk Standardları Enstitusu (TSE) iş birliğiyle ulaşım sektorune yonelik Test ve Kalibrasyon Merkezi kurulacak.
OSB Yonetim Kurulu Başkanı Direnc Ozdemir, AA muhabirine, daha once kamu-universite-sanayi iş birliği kapsamında yerleşkelerinde TSE hizmet binası yapma kararı aldıklarını soyledi.
Bu calışmanın TSE'nin vizyonuyla birleşince farklı bir boyut kazandığını belirten Ozdemir, TSE Test ve Kalibrasyon Merkezi Projesi'nin ortaya konulduğunu dile getirdi.
Oncelikle OSB bunyesindeki 234 sanayiciden merkez catısı altında sunulmasını istedikleri hizmetlere ilişkin talepleri topladıklarını aktaran Ozdemir, şoyle devam etti:
"Toplanan ortak ihtiyaclara TSE tarafından bolgesel talep ve ihtiyacların eklenmesiyle merkezin kapsamını somutlaştırdık. Kocaeli ve Bursa'daki otomotiv sektorlerinin orta noktasında olmamız ve gurur projemiz TOGG'a yakınlığımız dolayısıyla otomotiv sektorunun, tamamlayıcı lojistik faaliyetleri acısından denizcilik ve demir yolu ulaştırma sektorunun, makine ihtisas bir OSB olmamız sebebiyle de sektorde faaliyet gosteren tum katılımcıların belgelendirme, test ve kalibrasyon hizmetlerini sağlamak uzere 3 bin metrekare kapalı alana sahip merkezin temelini Mayıs 2021 itibarıyla atacağız."
"TSE ile Turkiye'de bir ilke imza atıyoruz"
Ozdemir, merkezde TSE bunyesinde yapılmayan deneyler icin laboratuvar kurulmasının planlandığını dile getirdi.
"TSE ile Turkiye'de bir ilke imza atıyoruz." diyen Ozdemir, yerli, yenilikci ve yeşil uretim mottosuyla yola cıktıklarını vurguladı.
Universite, sanayi ve kamunun ic ice olduğu bir ekosistem kurmak icin calışmalarını surdurduklerini ifade eden Ozdemir, şu bilgileri paylaştı:
"TSE ile irtibata gectik ve kafamızdaki projeyi anlattık. Bu proje kendilerinin vizyonuyla birleşince bambaşka bir boyut kazandı. Yalova'yı merkez aldığımızda artık 50 kilometrelik bir yarı cap icindeki henuz TSE tarafından hizmeti verilmeyen butun test ve kalibrasyon hizmetlerinin yapılabildiği yeni bir merkez ussu oluştu. Tabii bu ozellikli bir merkez oluyor. Otomotiv sektorune, Yalova ve Tuzla tersane bolgelerine yakınlığımız dolayısıyla deniz ve demir yolu ulaşım sektorune hizmet verecek butun test ve kalibrasyon hizmetleri Turkiye'de ilk kez bir OSB icindeki TSE kampusunde yapılacak."
Ar-Ge ve inovasyonla ilgili yenilik merkezi de kurulacak
Direnc Ozdemir, kurulacak TSE laboratuvarının, Ar-Ge'ye verilen değer kadar onemli olduğunu vurguladı.
Yeni bir urun geliştirmeye harcanan mesainin yanı sıra bu urunun ulusal ve uluslararası normlarda olup olmadığının kontrolleri ve bilimsel yontemlerle kanıtlanmasının, pazar ve uretkenliğe katkısının saymakla bitmeyeceğine dikkati ceken Ozdemir, "O anlamda dış ticaret geliştirmeleri icin bir calışma yurutuyoruz ayrıca Ar-Ge ve inovasyonla ilgili yenilik merkezi kuruluş calışmamız da devam ediyor. Temelini de aynı zamanda atıyor olacağız. Bu anlamda proaktif bir yonetim modeli geliştirmiş olan TSE Yonetim Kurulu Başkanı ve yonetimine, Genel Sekreterliğe ve tum kadroya teşekkur ediyorum." diye konuştu.
Ozdemir, TSE ile Turkiye'ye yeni milli bir değeri el birliğiyle kazandıracaklarını belirtti. Test ve Kalibrasyon Merkezi'nin maliyetinin yaklaşık 15 milyon lira olduğu bilgisini paylaşan Ozdemir, bu konuda yatırım maliyetinden cok yatırım faydası odaklı calıştıklarını sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sıtkı Yıldız