Almanya'da yeni tip koronavirusten (Kovid-19) en fazla etkilenen sektorlerin başında gelen restoran ve kafe işletmecileri salgının yarattığı belirsizlikten şikayet ediyor.
Ulkede artan vaka sayılarından dolayı Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer politikacılar halka evde kalmaları ve mumkun olduğunca az insanla temas kurulması cağrısında bulunuyor.
Restoran ve kafe sahipleri ise salgının yayılmasını onlemek icin alınan tedbirlere uymakla birlikte muşterilerin yokluğunda ay sonunda, calıştırdıkları elemanların maaşlarını ve faturaları nasıl odeyeceğini duşunuyor.
Salgın yuzunden iflasın eşiğine gelen Berlin'deki restoran ve kafe sahipleri yaşadıkları zorlukları AA muhabirine anlattı.
Şehir merkezinde bir kafe ve restoran işleten Yaşar Karataş, salgından olumsuz etkilendiğini belirterek, "Muşteri gelmiyor, en başlıca sorunumuz budur. Muşteri gelmediği zaman ne plan yapabiliyoruz ne hesap yapabiliyoruz. Eskiden yapabildiğimiz işin yuzde 50'sini bile yapamıyoruz." dedi.
45 yıldan beri Berlin'de yaşadığını soyleyen Karataş, burada ulkenin idaresinden kaynaklanan bazı eksikliklerin de bulunduğunu ifade ederek, "Başbakan olarak kalkıp insanlara 'evinizde kalın, cıkmayın' dersen, insanlar da gelmez. Gelmediği vakit biz nasıl gecineceğiz. Ay sonunda kiramızı, elemanların maşlarını ve faturaları nasıl odeyeceğiz. Ciddi bir sorun. Bununla karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.
İşletmesinde elemanların maske taktığını, restoranın her tarafına dezenfektan koyduğunu, muşterilerin mesafeli oturmaları icin bazı masalara muşteri oturtmadığını anlatan Karataş, bu şekilde ayakta durmaya calıştıklarını ifade etti.
"Kış zor gececek"
Karataş, salgında ikinci dalga geldiğinde daha kotu bir durumla karşı karşıya kalınacağını dile getirerek, "Ben şimdiden nasıl olacağını kestiremiyorum. Ama şunu biliyorum. Kış zaten sorunlu gecer. Şubat'ın ortasında Berlin'de fuarlar başlardı. Film festivali vardı. Uluslararası Turizm Fuarı başlardı. Ama onlar da bu sene olmayacak gibi gozukuyor. Hal boyle olduktan sonra daha da zor gececek. Kesinlikle ciddi sorunlar yaşayacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Berlin'de 23.00-06.00 saatlerinde restoran, kafe ve barların kapatılması yonunde bu ayın başında alınan karardan cok olumsuz etkilendiğini aktaran Karataş, bu karar alındıktan sonra işlerin daha da duştuğunu ifade etti.
Karataş, "Birikimin yoksa kilidi vurup kapatmak gerekiyor. İnsan ufukta bir ışık gorse, 'bir, iki ay dişimi sıkayım' dersin. Gider kendim yaparım, calışırım. Ama yok gorunurde bir şey yok." şeklinde konuştu.
"Zararın nasıl telafi edileceğini bilmiyorum"
Soyadını acıklamak istemeyen bir restoran sahibi Volker de en buyuk sorunun virusun bulaşmasından endişe eden muşterilerin gelmemesi olduğunu soyledi.
Siyasetcilerin halka yonelik "evde kalın" soylemlerini de eleştiren Volker, bunun yerine dikkatli ve temkinli bir şekilde restoranlara gidilmesinin ve guvendikleri arkadaşlarla bir araya gelinmesinin tavsiye edilebileceğini ifade etti.
Volker, salgının kendilerini cok etkilediğini, mart ayından mayısa kadar karantina uygulandığını ve restoranların kapalı tutulduğunu anımsatarak, "Ekonomik zararın nasıl telafi edileceği ve bu zararın nasıl tamir edileceği sorulara bir cevap bulamıyorum. Zaman gosterecek. Gunden gune, haftadan hafta bakmak lazım. Orta ve uzun vade icin hesap yapamıyorum. Cunku her an hukumet tarafından bize sınırlama getirebilecek yeni bir karar cıkabilir." şeklinde konuştu.
"Rezervasyonlar iptal ediliyor, koronavirus boynumuzu kırdı"
Gelecek aylardaki durumu şimdiden ongoremediğini anlatan Volker, normal donemlerde şimdiden yakın gelecekteki hafta sonlarının ozellikle cuma ve cumartesi gunlerinde restoranın tamamen dolu olduğunu belirterek, "Ancak şimdi cok yer var. Yapılan rezervasyonlar iptal ediliyor. Acık soylemek gerekirse korona bizim boynumuzu kırdı. Ciromuz yuzde 20'lere kadar duştu. Bu cok zor." dedi.
Volker, bu zararı restoran gibi işletmelerde telafi etmenin zor olduğunu ifade ederek, biraz gelir elde etmek icin gelecek hafta "al-gotur" uygulamasına gececeklerini kaydetti.
Olumlere, vaka sayılarına ve bulaşma oranına bakıldığında Almanya'da salgınla mucadelede şimdiye kadar iyi bir kriz yonetiminin ortaya koyulduğunu aktaran Volker, bu acıdan siyasetcilere bir eleştiri getiremediğini vurguladı.
Volker, Kovid-19'dan zarar goren işletmelere devletin verdiği yardımların bu işletmelere daha hızlı ulaşması gerektiğinin altını cizerek, taleplerin incelenmesinin 4 ila 8 hafta arasında surduğunu, bu sure icinde işletmelerin iflasla karşı karşıya kaldığına işaret etti.
Salgın sırasında cok buyuk etkinliklere gidilmemesi gerektiğini vurgulayan Volker, ancak restoranlarda salgına karşı alınabilecek onlemlerin alındığını ve muşterilere hizmet etmek istediklerini kaydetti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdulhamid Hoşbaş