- Eski futbolcudan yerli 'top atma makinesi'
Bu makine hem kalecileri hem de oyuncuları terletecek
MANİSA - Bir donem Manisaspor'da forma giyen 'Pedro Huseyin' lakaplı Huseyin Korkmaz'ın oğluyla birlikte tasarladığı yerli top atma makinesi, hem kalecilerin hem de diğer oyuncuların antrenmanlarında buyuk kolaylık sağlıyor.

Manisaspor'da 1983-1986 yılları arasında forma giyen 62 yaşındaki Huseyin Korkmaz, elektrik muhendisi oğlu İlkin Korkmaz ile birlikte top atma makinesi tasarlardı. İlk kez 2017 yılında prototipini ortaya cıkardıkları makineyi geliştiren Korkmaz, makinenin maksimum 140 metreye kadar top fırlatma ozelliği olduğunu belirterek; şut, orta, korner, aut ve falsolu atışların kolaylıkla yapılabildiğini soyledi. Makineyi yapma fikrini anlatan Korkmaz, "Yıllarca Manisaspor'da futbol oynadım, santrfordum. 40 yaşına kadar futbolu bırakmadım. Eskiden gol atıyorduk şimdi gol atamayınca bu makineyi yaptım. Bir arkadaşımla konuşurken bu proje aklıma geldi. Biraz sağdan soldan araştırma yaptım. Basitleri vardı, biz uzerine koyup geliştirdik. Sağ olsun oğlum elektrik işlerinden cok iyi anladığı icin onun da yardımını aldım. Bu şekilde yola cıktık. Seri halde istediğiniz saniye aralığında topu atabiliyor. 4 koşeye sensorler sayesinde kendi kendine donerek atış yapabiliyor. Manuel olarak da makinenin karşısına gecerek calıştırabiliyorsunuz. Makine 20 tane top alıyor. Falsolu vuruşlarla orta da yapabilirsiniz. Sadece kaleci olarak duşunmeyin, orta yaparak defansı, forveti de calıştırabilirsiniz. Cok yonlu bir makine. Bu makine tamamen yerli. Bu makineye yakın bir urun var o da Cin menşeili, ancak o da bizimki gibi sensorlu değil, krank ile calışıyor. Makine kendi kendine atıyor. Bizim bildiğimiz başka da yok" dedi.
"Makine işimizi oldukca kolaylaştırdı
Makineyi antrenmanlarda surekli kullanan Manisaspor İdari Altyapı Direktoru Ali Berber, "Tamamen tasarımı, uretimi Huseyin ağabeyimize ait olan yerli bir urun. Ozellikle kalecilere cepheden vuruşlarda, yan toplarda istediğimiz noktaya seri atışlar yapabiliyoruz. Tabi sadece kalecileri değil, gerektiğinde defans oyuncularımızın pozisyon bilgilerinde ya da bek oyuncularımızın kenar ortalara verdiği tepkilere dair tum futbolcularımızın calıştığı guzel bir makine. Haftada bir iki antrenman yapıyoruz. Makine, yağmur ve camur gibi her turlu hava koşullarında calışabiliyor. Gayet kolay bir şarj ozelliği var. Akulerin tamamı dolduğunda yaklaşık 2 saatlik bir antrenman cıkarabiliyoruz. Hicbir antrenor defalarca aynı noktaya ya da istediği noktaya topu atamayabiliyor. Herkesin belirli bir gucu var. Bu yuzden bu makine işimizi oldukca kolaylaştırdı" diye konuştu.
Manisaspor'un altyapı kalecilerinden Mehmet Caner Ersoy ise, "Huseyin ağabeyin yaptığı makineyi daha onceden de test etmiştim. Makine cok iyi. Kalecilerin kendi gelişimini oldukca yukarıya cıkarabilecek bir makine. Bence diğer kulupler de oyuncularının gelişimi acısından bu makineyi kullanmalı" şeklinde konuştu.
Makineyi ilk defa test ettiğini ifade eden bir diğer kaleci Muhammet Eren Yılmaz da ozellikle kalecilerin gelişiminde cok olumlu katkılar sunabileceğini vurguladı.
Top atma makinesinin ozelliklerini gormek icin antrenmanı izleyen Karakoyspor Kulup Başkanı Osman Yıldırım da makineyi detaylı inceledi. Yıldırım, "Bu makinenin tum kuluplerde ya da en azından ciddi olarak hedefleri olan kuluplerde mutlaka olması gerektiğini duşunuyorum. Gerek yazılımı ve diğer fonksiyonları bakımından cok detaylı yapılmış bir makine. Bu anlamda kendilerini takdir ediyorum. Makineyi ilk defa gordum. İlk soylediğinde kulubume almayı duşunmuyordum ama gordukten sonra finansal boyutlarını değerlendirip bu makineyi almak istiyoruz. Yerli ve milli olan bu makineyi alarak, diğer kuluplere de ornek olacağımızı duşunuyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / ONDER AYDIN