İncirliovalı olan, koruklu cizme ustası İzzet Erkac (50), urettiği el emeği, rengarenk koruklu cizmeleri yurdun dort bir yanına gonderiyor. Erkac, son olarak ise İzmir Dikili'den muşterisinin isteği uzerine Osmanlı'nın son ve cumhuriyetin ilk yıllarında giyilen; ancak koruklu olmayan cizmenin benzerini tasarladı. 1 haftalık cizimlerden sonra yapımına başladığı cizmeyi 1 ayda tamamlayan Erkac, Dikili'deki muzede sergileyecek muşterisine gonderdi. Bir orneğini de kendisi icin yapan Erkac, benzerini tasarladığı cizmeyi, 1920'li yıllarda başta Mustafa Kemal Ataturk olmak uzere donemin onemli isimlerinin giydiğini soyledi.
[h=3]1.000 LİRAYA MAL ETTİ[/h]Cizmeyi 1.000 liraya mal ettiğini belirten Erkac, "Normalde koruklu cizme uretiyorum; ancak sipariş uzerine benzerini yaptığım bu asırlık cizme koruklu değil. Cizmenin maddi değerinden cok tarihi ve kulturel değeri daha buyuk. Bu acıdan bakıldığında paha bicilemez oluyor" dedi.
[h=3]TALEP GELİRSE SERİ URETİME GECECEK[/h]Koruklu cizmeyi yapması icin sipariş aldığında, internet uzerinden kendisine fotoğraf gonderildiğini anlatan Erkac, "Muşterim, yapmamı istediği cizmenin, Mustafa Kemal Ataturk'un o donem giydiği bir model olduğunu soyledi. Kendi elimde boyle bir cizme modeli yoktu. Koruklu cizme yapımı dalında Kultur ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Turk sanatkarı olduğum icin bunu yapmam gerektiğini duşundum. Siparişi kabul ettim. 1 haftada cizimlerini tamamlayarak, tasarladım. 1 aylık calışmayla da cizmeyi yapıp, teslim ettim. Benim icin bu cizmeyi yapmak cok zor oldu. Osmanlı doneminin sonları ve cumhuriyetin ilk yıllarında giyilen bir cizme modeli bu. 1920'li yıllardan sonra da giyilmeyen ve gorulmeyen bir modeli tekrar gun yuzune cıkardık. Kulturel bir yonu olduğu icin bu cizmeyi uretmekten buyuk mutluluk duyduk. Yeni bir modeli piyasaya cıkardık" diye konuştu.
İzzet Erkac, talep olması halinde cizmenin seri uretimini yapmaya başlayabileceğini soyledi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Burhan CEYHAN