Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınından Avrupa'da en fazla etkilenen ulkelerden Belcika'da yaşayan Turk işyeri sahipleri, salgına karşı alınan tedbirlerden kaynaklanan ekonomik zorluklara direnmeye calışıyor. Ozellikle yiyecek sektorunde aktif olan Turkler tedbirlerden en fazla etkilenenler arasında yer alıyor.
Belcika'da Kovid-19 vakalarında son haftalardaki buyuk artış durdurulamıyor. 11,4 milyonluk ulkede yeni vaka sayılarının gunluk 12 bini gecmesi uzerine federal hukumet ve bolgesel hukumetler gecen hafta yeni tedbirleri devreye soktu. Bunlar arasında kafe ve barların dort hafta boyunca kapatılması, isteyen restoranların 22.00'ye kadar sadece paket servis hizmetine devam edebilmesi bulunuyordu.

Belcika'daki 250 bine yakın Turk'un onemli bolumunun yaşadığı başkent Bruksel'deki Schaerbeek bolgesinde de restoran, kafe, market gibi Turklere ait cok sayıda iş yeri bulunuyor. Bunlar salgın tedbirlerinden en cok etkilenen iş yerlerinin başında geliyor.
Belcika'da doğup buyuyen ve 20 yıldır yiyecek-icecek sektorunde calışan işletmeci Ahmet Unlu, ozellikle son 1 yılda durumun "icler acısı" olduğunu soyledi.
Unlu, Belcika'da ekonomik durumun cok kotu olduğunu belirterek, "Eskiden 6-7 kişi calıştığımız mekanda 2 kişi kaldık. Akşam 22.00'de kapatmak zorundayız. Kafeler kapalı olduğunda, dışarıda insan olmadığında bizim gibi kucuk esnafın gercekten para kazanma şansı yok." dedi.
Durumun daha kotu olacağını duşunduğunu ifade eden Unlu, "Birikim yapamıyoruz. Vergiler cok yuksek. Gelirim iyi gorunmesine rağmen iyi yaşayamıyorum." diye konuştu.
"Yardım yeterli olmuyor"
Bruksel'in merkezindeki bir başka Turk restoran işletmecisi Mevlut Doğan da devletin yardım icin ne yapacağını beklediklerini dile getirdi. Doğan, " Ama cok fazla etkisi olmayacak biliyoruz. Cunku kiralarımız cok yuksek, gaz ve elektrik cok pahalı. Restoran ve kafe sektorunde her şey bitti." dedi.
Kapanmalardan sonra ortaya cıkan işsizliğe dikkati ceken Doğan, "Daha once bu iş yerinde 3 kişi calışıyorduk. Şimdi tek başımayım." ifadesini kullandı.
Schaerbeek'te bir Turk restoranında calışan Mustafa Karael de işsizliğe vurgu yaptı. Karael, şunları soyledi:
"Koronavirus salgınından dolayı restoran sektorundeki herkes etkilendi. Onceden işlerimiz yoğundu. Bu caddenin en yoğun restoranlarından biriydik. İkinci vakanın gelmesiyle işlerimiz duştu. Şimdi sadece paket servis yapabiliyoruz. Ama eskisine gore paket servisimiz de duştu. Devlet bize ufak bir yardım veriyor ama yetmiyor. Eskiden bu restoranda 10 kişi calışıyordu. Şimdi 4 kişi kaldı."
"Okulların kapanması lazım"
Market sahibi Ayşe Ozdemir ise devlet yardımının yetersizliğine işaret etti. Ozdemir, "Kovid-19'dan dolayı esnafın hepsi zor durumda. Marketler yine iyi ama restoranların hepsi kapalı. Her birinde 10-15 kişi calışıyor. Devlet yardım ediyor ama bir iş yerinin kirası 10 bin avroysa devletin verdiği yardım 4 bin avro." diye konuştu.
Ozdemir ayrıca okulların hala acık tutulmasına tepki gosterdi. Ozdemir, şunları soyledi:
"Hastalık cok yayılıyor. Ama kimse maske ve mesafe gibi tedbirlere uymuyor. Bence en cok okullar acıldıktan sonra cocuklardan birbirine bulaşarak bu hastalık annelere babalara geldi. Her gun Turklerden birkac olum olduğunu duyuyoruz. Hastanelerde yatanlar da cok.
Bence okulların kapanması lazım. Anneler cocukları okula gondermek istemiyor. Benim kızım liseye gidiyor. Sınıfta 28 cocuktan 26'sında virus cıkmış. Okullar kapansın, hastalık biraz azalsın. Ama cocuklar icin de zor. Gecen sene de eğitim yarım kaldı. Bu sene de oyle olursa nasıl okulu bitirecek bilmiyoruz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Dursun Aydemir