MERSİN'de, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, merkez Akdeniz, Mezitli, Yenişehir ve Toros ilcelerinde kurulu sera alanının 2019 yılına gore 3 bin dekar artarak 45 bin dekara yukseldiğini acıkladı. Koronavirus salgını nedeniyle tarımsal uretimin on plana cıktığını kaydeden Demir, 2020- 2021 doneminde ortu altında tarımsal uretimi yuzde 10 artırarak yaklaşık 50 bin dekara yukseltmeyi hedeflediklerini soyledi.
Turkiye'deki ortu altı sebze uretiminin yaklaşık yuzde 14'unu karşılayan Mersin, kış aylarında toplam biber ihtiyacının yuzde 31'ini, domatesin yuzde 11'ini, patlıcanın yuzde 18'ini, salatalığın yuzde 13'unu, meyve uretiminin ise yuzde 65'ini karşılıyor. Kentte koronavirus salgını sonrası tarımsal gıdaya ihtiyac fazlalaşınca, sera alanlarında da artış yaşandı. Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, kentin merkez Akdeniz, Mezitli, Yenişehir ve Toros ilcelerinde kurulu sera alanının 2019 yılına gore 3 bin dekar artarak 45 bin dekara yukseldiğini acıkladı.
'50 BİN DEKAR ALANA CIKARMAYI HEDEFLİYORUZ'Sezon sonuna kadar bolgedeki toplam seranın 50 bin dekara cıkmasını ongorduklerini kaydeden Demir, "Koronavirus salgını sonrası tarımsal uretim on plana cıktı. Kış aylarında da ortu altı yetiştiricilik cok yoğun şekilde yapıldığı icin bizim yapacağımız uretim de ulkemiz ve dunya acısından cok buyuk onem arz ediyor. Merkez Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilcelerimizde yaklaşık 45 bin dekar alanda 135 bin ton civarında ortu altı sebze uretimi yapılıyor. Bolge ciftcisinin ekonomiye katkısı ise yaklaşık 1.4 milyar TL civarında. 2020- 2021 yılında bu uretim alanlarımızı yuzde 10 oranında artırarak yaklaşık 50 bin dekar alana cıkarmayı hedefliyoruz. Yine 1.4 milyar TL'lik hacmi 2 milyar TL'ye cıkartıp tarımsal uretimi aksatmadan ulkemize ve bolge ulkelere yetecek duzeyde uretim yapmaya calışıyoruz" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Soner AYDIN