
EDİRNE'nin Uzunkopru ilcesine bağlı Altınyazı koyunde yetiştirilen, iriliği, lezzeti ve 1 kiloya varan ağırlığı ile bilenen deveci armudunun hasadına başlandı. Uretici Nazım Calık, "Bu armutlar ozellikle Arap ulkelerine gidiyor. Avrupa bu tadı pek sevmiyor; cunku daha az tatlı olanları tercih ediyor. Rusya, Azerbaycan, Katar gibi ulkelere gidiyor armutlar" dedi.
Uzunkopru'nun Altınyazı koyunde ureticiler, iriliği, lezzeti ve bazılarının 1 kiloya varan ağırlığı ile ilgi goren deveci armudunda hasat heyecanı yaşıyor. Daha once ayciceği ve buğday ekimi yapan ureticilerin bir kısmı, verim kaybı yaşayınca deveci armudu yetiştirmeye karar verdi. Son gunlerde sabahın ilk ışıklarıyla hasada başlayan ureticiler, gun boyu calışıp, armutları topluyor. Gecen yıllara oranla urunde verimin artması ise ureticilerin yuzunu guldurdu. Ureticilerin bazıları, sezon oncesinde kilosu 3 liradan siparişini aldıkları armutlarını toplayıp, TIR'larla firmalara gonderiyor.
'AĞAC BAŞINA 40-50 KİLO VERİM ALIYORUZ'Deveci armudu ureticisi Nazım Calık, daha once Edirne'de bu armudun yetiştiriciliğinin olmadığını, koylerinde bazı ureticilerle armut yetiştirmeye başladıklarını soyledi. 50 dekar arazide deveci armudu yetiştirdiğini belirten Calık, "Bu armutlar ozellikle Arap ulkelerine gidiyor. Avrupa bu tadı pek sevmiyor; cunku daha az tatlı olanları tercih ediyor. Rusya, Azerbaycan, Katar gibi ulkelere gidiyor bu armutlar. Biz aracı firmalara veriyoruz, onlar gonderiyor. Ağac başına 40 ile 50 kilo arasında verim alıyoruz. 1 dekarı 9 tonu buluyor. Daha once ayciceği, buğday ekiyorduk. Zaman ve şartlar zorlayınca değişik olarak bunu ekelim, dedik" diye konuştu.
'COK LEZZETLİ'Deveci armudu hasadı yapan işcilerden Cansel Benzer de "Deveci armudu diğer armutlara gore cok farklı. Yılın bu zamanlarında toplamaya geliyoruz. Biraz zor toplamak ama zevkli bir iş. Sabah erken gelip, akşama kadar calışıyoruz" dedi.Kurtbey koyunden evine katkıda bulunmak icin armut hasadına geldiğini soyleyen Meliha Berberoğlu ise "Bu armut diğerlerine gore gercekten cok lezzetli. Her işin olduğu gibi bunun da bir zorluğu var tabi ama ustesinden geliyoruz. Alıştık artık, bize kolay geliyor" diye konuştu.İşcilerden Hanife Sonmez de "Buraya yılın belirli zamanlarında geliyoruz, ekmeğimizi kazanıyoruz. Deveci armudu olduğu icin cok buyuk armutlar. Bize de bir kazanc oluyor, harclığımız cıkıyor. Buradan kışlığımızı alıyoruz" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ali Can ZERAY