Balıkesir'in Gonen ilcesinde 25 yıl bankacılık yaparak ozel bir bankanın şube mudurluğunden emekli olan Ahmet Eskintan, tarım sektorune atıldı. Eskintan, iki bin ağactan oluşan bahcesinde yetiştirdiği kivileri Turkiye'nin dort bir yanına gonderiyor.
Gonen'de 25 yıl ceşitli bankalarda calışan ve en son ilcedeki ozel bir bankanın mudurluk gorevinden emekli olan Ahmet Eskintan, bankacı olarak calıştığı yıllarda gittiği ve tarımını incelediği Hollanda'dan esinlenerek yaşadığı Gonen'de kivi uretimine başladı. Kiraladığı 25 donumluk araziye iki bin ağac kivi eken Eskintan aradan gecen 4 yılda yetiştirdiği kivileri Turkiye'nin dort bir yanına gondermeye başladı.
Hollanda'da da gordu, Gonen'de gercekleştirdi
Yıllarca calıştığı bankalarda ciftcilere kredi veren Ahmet Eskintan emekliliğin tadını cıkarmak yerine ciftciliği secti. Eskintan banka mudurluğunden emekli olduktan sonra kivi ureticiliğine kadar uzanan hikayesini İhlas Haber Ajansı'na anlattı. 25 yıl ceşitli bankalarda calışıp emekli olduktan sonra tarım sektorune girmeye karar verdiğini ifade eden Eskintan, "Bankacılık sektorunde gorev yaparken yurtdışında ceşitli ulkelerde tarımsal incelemeler yapma imkanım oldu. Ozellikle Hollanda tarımını inceledikten sonra ulkemizle uretim anlamında ciddi farklılıklar olduğunu gorerek Turkiye'de de neden bu olmasın diye tarımsal yatırım yapmaya karar verdim. Bu kararı verirken de Turkiye'nin bariz sorunlarından bir tanesi olan katma değeri yuksek olan urunlerin yetişmemesinden yola cıktım. Kivi de katma değeri yuksek urunlerden biridir. Bizim şu anda ulkemizdeki kivi uretimimiz, tuketimimizi karşılamamakta. Tuketimin yaklaşık yuzde 50'sini karşılıyoruz. Kalan kısmını da İran kivisi alarak ve ulkemizden doviz odeyerek kivi acığımızı kapatıyoruz. Kivi katma değeri yuksek urunlerden biri olduğu icin de bu yatırıma karar verdim ve yaklaşık 4 yıl once bahceleşme tesisimi Gonen'de kurdum" dedi.
Turkiye'de kivinin merkezi Yalova
Turkiye'de kivi denilince akla ilk olarak Yalova'nın geldiğini ifade eden Ahmet Eskintan, "Yalova ulkemizde şu an kivinin merkezidir. Ama oradaki tarımsal arazilerin kısıtlı olması nedeniyle alternatif yatırım alanları bakıldı. Gonen de alternatif yatırım bolgelerinden bir tanesi. Bizim bu sektore başlamamız ile birlikte Gonen'de şu anda bin 500 donum kivi yetiştirme alanına ulaşıldı. 4 yıl once bu bahceyi tesisleştirerek ulkemize onemli bir katkı sağlamaya calıştığımı duşunuyorum. Bahcemiz 25 donum uzerine kurulu. İki bin ağac bulunuyor. Dorduncu yaşında ve bu yıl ilk kez ticari olarak meyve vermeye başladı. Kivi ucuncu yılda ilk meyvesini gosterir, dorduncu yılda ise ilk ticari meyvelerini vermeye başlar" dedi.
Kanserden astıma, bronşitten gribe kadar her yerde kullanılıyor
Kivinin aynı zamanda sağlık bitkisi olarak da bilindiğinin altını cizen emekli bankacı Ahmet Eskintan, "Gunumuzde Cin'de yapılan calışmalarda kanser, astım, bronşit ve grip tedavisinde diğer kimyasallarla birlikte ciddi anlamda kivi kullanılıyor. Turkiye'ye baktığımızda ise yaş tuketim ile birlikte pastacılık ve meyve suyu sektorunde kullanılıyor. Verimli bir meyvedir. C vitamini, mineral ve protein acısından zengindir. Bir tane kivi meyvesinden elde edilen C vitamini yedi tane portakalın verdiği C vitaminine eşittir" dedi.
Eskintan onumuzdeki bir kac yıl icinde Gonen'de kivi yetiştirme alanlarının beş bin donume ulaşacağını ve bu haliyle bile Turkiye'nin kivi ihtiyacının yuzde 10'unu karşılayarak kivi uretiminde merkez haline gelebileceğini ifade etti.
Her kivi ağacı gunde 100 litre suya ihtiyac duyuyor
Kivinin yetişmesi hakkında ilginc bilgiler veren Ahmet Eskitan, yetişkin kivi ağaclarının eksi 14 derece sıcaklığa kadar dayanabildiğini belirterek, "Genc fidanlarda bu sıcaklık eksi 4 derecedir. Ilıman ve nemli ortamları sever. Ozellikle yaz mevsiminde sıcaklıkların artması ile birlikte ağac başına gunde ortalama 100 litre su vermeniz gerekir. Kivi ağacının butun isteği sudur" dedi.
Kivi bahcesini bilgisayarla yonetiyor, dona karşı anında onlem alıyor
Ahmet Eskintan iki bin ağactan oluşan kivi bahcesine kurduğu ve yazılımını Turkiye'de ozel olarak yazdırdığı bilgisayarlı otomasyon sistemini de tanıtarak, "Ozellikle sulama ve gubreleme programını uygularken bilgisayarlı otomasyon sisteminden destek alıyoruz. Ayrıca bir otomasyon sistemi hazırlattık burası icin. Besleme programını calıştırırken zaman dilimlerini koyuyoruz. Bir saatlik sulama programında 10 dakika temiz su, 40 dakika gubreli su ve kalan 10 dakika icin ise tekrar temiz su vermesini sağlayarak sulamayı bu şekilde yapmasını sağlıyoruz. Ayrıca don riskinin olduğu donemlerde otomasyon sistemimize verileri girerek bahcemizin uc farklı noktasından ısı değerlerini alıp ortalamasına gore sıfır derecenin altına duşerse bahcedeki ağacların ust kısımlarında bulunan sistemin otomatik olarak calışmasını sağlayıp birkac dakika icinde ağacların uzerinde yapay bir nemlendirme sağlıyoruz. Boylece bahcemiz don riskinden kurtuluyor" diye konuştu. - BALIKESİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı