Aşık Veysel Turk şiiri ve turkulerinde hem besteleriyle hem de her turlu guftesiyle seneleri aşmış bir ustad. Peki, Aşık Veysel Kimdir? Aşık Veysel sozleri? Aşık Veysel nereli? Aşık Veysel Hayatı?
[h=3]AŞIK VEYSEL KİMDİR?[/h]Âşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilcesine bağlı Sivrialan koyunde dunyaya geldi. Annesi Gulizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet adında bir ciftciydi. Veysel'in iki kız kardeşi, yorede yaygınlaşan cicek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gozunu de kaybetti. Kendi anlatımına gore:
« Ciceğe yatmadan evvel anam guzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni cok seven Muhsine kadına gostermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gun camurlu bir gundu, eve donerken ayağım kaydı ve duştum. Bir daha kalkamadım. Ciceğe yakalanmıştım... Cicek zorlu geldi. Sol gozumde cicek beyi cıktı. Sağ gozume de, solun zorundan olacak, perde indi. O gun bugundur dunya başıma zindan. »
Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması icin aldığı bağlamayla once başka ozanların turkulerini calmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Muduru olarak gorev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından duzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey tarafından verilen destek ile bircok ili dolaşmaya başladı.
Âşık geleneğinin son buyuk temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir donem yurdu dolaşarak Koy Enstituleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında ozel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gulden Karabocek, Humeyra, Fikret Kızılok ve Esin Afşar gibi bazı muzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini duzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla'da her yıl adına şenlikler yapılır.
Eserlerinde Turkcesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle huzun, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde ic iceydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yonelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etti. Olumunden sonra Butun Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.
[h=3]AŞIK VEYSEL ESERLERİ[/h]Anlatamam derdimi (5:24)
Arasam seni gul ilen (4:18)
Ataturk'e ağıt (5:26)
Beni hor gorme (2:46)
Beş gunluk Dunya (3:58)
Bir kokte uzamış (4:55)
Birlik destanı (1:42)
Cicekler (3:05)
Cumle Âlem senindir (6:44)
Derdimi dokersem derin dereye (4:51)
Dost cevirmiş yuzunu benden (3:12)
Dost yolunda (4:43)
Dostlar beni hatırlasın (6:02)
Dun gece yar eşiğinde (4:28)
Dunya'ya gelmemde maksat (2:43)
Esti bahar yeli (2:41)
Gel ey Âşık (5:35)
Gonca gulun kokusuna (5:24)
Gonul sana nasihatim (6:40)
Gozyaşı armağan (3:32)
Guzelliğin on para etmez (4:31)
Kahpe felek (2:58)
Kara toprak (9:25)
Kucuk dunyam (5:17)
Murat (5:13)
Ne otersin dertli dertli (3:05)
Necip (3:16)
Sazım (6:02)
Seherin vaktinde (5:01)
Sekizinci ayın yirmi ikisi (4:43)
Sen Bir Ceylan Olsan (3:34)
Sen varsın (4:01)
Şu geniş Dunya'ya (7:27)
Uzun ince bir yoldayım (2:23)
Yaz gelsin (3:02)
Yıldız (Sivas ellerinde) (3:16)
Kızılırmak seni seni (4:58)
[h=3]AŞIK VEYSEL HAKKINDA YAPILAN CALIŞMALAR NELERDİR?[/h]Aşık Veysel ile ilgili yapılan araştırmalar icerisinde Kutlu Ozen onemli bir yere sahiptir. Olumunden sonra yuzunun kalıbının alınması sırasında orada bulunan kişilerden birisidir. "Aşık Veysel Selam Olsun Kucak Kucak" adlı eseri bir başvuru kitabı niteliğindedir.