
Safran tarlası turist akınına uğruyor
-Yağışların ardından yoğun cicek acan safran tarlası ilgi odağı oldu
KARABUK - UNESCO Dunya Miras Listesi'nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabuk'un Safranbolu ilcesiyle ozdeşleşen safran bitkisi tarlaları, ziyaretcilerin akınına uğradı.
İlceye bağlı Yukarıciftlik koyu Keten Mahallesi'nde İsmail Yılmaz'a ait 25 donumluk safran tarlaları fotoğraf tutkunlarının ve turistlerin vazgecilmezi arasında yer alarak, doğal plato oldu. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan safran tarlaları, ilcede turizmin onemli bir noktası haline geldi.
16 ciftci tarafından 30 dekar alanda uretimi yapılan safran bitkisi, kilosu 40 bin lirada satılması dolayısıyla "dunyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor. Ağustos ayında ekimi yapılan ve ekim-kasım aylarında hasadı yapılan, mor renkli ve hoş kokulu cicekler acarak 15-30 santimetre uzunluğuna ulaşan safran; Osmanlı doneminden kalma han, hamam, cami, ceşme, konak ve kopru gibi tescilli yapılarıyla kultur turizminin onemli noktalarından olan Safranbolu turizme yeni bir destinasyon kazandırdı.
Safran tarlalarına akın eden yerli ve yabancı turist ziyaretciler, bol bol fotoğraf cektirerek, safran toplamanın keyfini yaşadı.
Safran ureticisi ciftci İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı acıklamada, yoğun bir ziyaretci ilgisi olduğunu soyledi.
3-4 gundur yoğun safran ciceğinin actığını ve Kasım ayının 20'sine kadar devam edeceğini ifade eden Yılmaz, " Cok yoğun bir ziyaretci akını var. Ozellikle hafta sonu gelenler var. Safran'ı merak edenler var onlara safranı tanıtıyoruz. Yurt dışından da gelenler var. Tur acenteleri de buraya mutlaka geliyor" dedi.
İsmail Yılmaz, bu yıl beklenilenin uzerinde urun beklediklerini ve bunun karşılığını alacaklarını da kaydetti.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / YASİN ERDEM