AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Odunc, Yapı Denetimciler Birliği Bursa Şubesince duzenlenen "Sektorel Sorunlar ve Cozumleri" başlıklı toplantıya katılarak değerlendirmelerde bulundu.
Milletvekili Odunc'un iletişim ofisinden yapılan acıklamaya gore, İnşaat Yuksek Muhendisi de olan Odunc, inşaat sektorunun onemli dinamiklerinden yapı denetim sektorunun sorunlarının ele alındığı programa konuk olarak katıldı.
Sektor temsilcilerinin de hazır bulunduğu etkinlikte konuşan Odunc, Irak savaşından bugune yaşanan olaylar ve son olarak Suriye'den gelen goc dalgaları ile Turkiye'nin ciddi goc aldığını hatırlattı.

Mazlumların garantisi Turkiye'nin insanlık icin milleti ve devleti ile odediği buyuk bedellere rağmen halen daha dimdik durması ve ustun teknolojiler uretmesinin, bircok ulkeyi rahatsız ettiğini vurgulayan Odunc, şunları kaydetti:
"Aldığımız gocler ile ozellikle Marmara Bolgesi aşırı kentleşmenin ve nufus yoğunluğunun merkezi konumuna geldi. Marmara'nın iş uretimi, istihdam ve ticaret kapasitesi ile uretim gucunu değerlendirdiğimizde, Turkiye'nin butun yukunun yuzde 60'ını omuzladığını goruyoruz. Bu minvalde yeni şehircilik uygulamalarına ve cevre modellerine ihtiyacımız olduğu gerceğini Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan surekli olarak ifade ediyor. Guclu Turkiye'nin inşa surecinde birlikte yol alacağız. Guclu Turkiye'yi birlikte inşa ediyoruz, edeceğiz. Hizmet bedelinde 1,43 oranının uzerinde ama 2,0 oranının altında kalmayacak bir calışmayı birlikte planlayalım. Sayın Cevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ile bakan yardımcılarımız inşaat sektorunun ayağa kalkması icin tum gucleri ile calışıyorlar.
Hepimiz biliyoruz ki Turkiye'nin deprem teminatı yapı denetim sektorudur. Hem inşaat sektorunu hem de denetim mekanizması olan yapı denetim sektorunu onemsiyoruz. Teknik olarak cozumu mumkun arada kalmış sorunları da aşarak, inşaat sektorunu yeniden ayağa kaldıracağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın surekli olarak ifade ettiği gibi, 'Yeter ki gonuller bir olsun biz her engeli aşarız' sozunu şiar edindik. Biz de bu ilkeden yola cıkarak diyoruz ki birlik olduktan sonra cozulemeyecek hicbir sorun yoktur. Bursa'nın Turkiye'nin en buyuk kentlerindendir. Bursa'da bir sorun varsa bu sorun tum Turkiye'de vardır. Ankara'ya sunacağımız oneriler ve beklentiler dosyamıza Sayın Bakanımızın yoğun ilgisi ve desteği olacağından şupheniz olmasın. Bursa'daki her sorun gibi inşaat sektorunun sorunlarının cozumu de hukumetimizin oncelikleri arasında yer almaktadır."
Yapı Denetimciler Birliği Bursa Şube Başkanı Oktay Altun da sektorun en temel sorunun maliyetler olduğuna işaret etti.
İnşaat firmalarının beklentilerini ve kamu hizmetinin gerekliliklerini değerlendirdiklerinde, aldıkları hizmet bedellerimizin cok duşuk olduğunu belirten Altun, "Sektorumuzde 10 yılı aşan omurlu firma sayısı cok az. Sektorun devamı icin hizmet bedellerinin 1,43 oranından 3,0 oranına cekilmesini hukumetimizden bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Turkiye'nin deprem gerceği olan bir ulke olduğunu ve Bursa'nın da bu minvalde onemli bir risk bolgesi olduğunu bildiren Yapı Denetimciler Birliği Bursa Şube Yonetim Kurulu Uyesi Serkan Işık ise "Hukumetimizin katkıları ile inşaat sektorunun denetim yapılandırılması kuruldu. 1999 depreminden bugune sektorumuzun buyuk emek ve fedakarlıkları ile yurutulen calışmalar sayesinde guvenli konut, iş yeri ve binalarda yaşıyoruz. Hizmet bedellerimiz başta olmak uzere sosyal haklar ve can guvenliğimizde değerlendirildiğinde ortaya cıkan en onemli gercek, bizlerinde kamu hizmeti verdiği hususudur. Biz istiyoruz ki, sektorumuzun sorunlarını Cevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte cozelim. Yol haritasını birlikte hazırlayalım." değerlendirmesini yaptı.
Programın sonunda, Oktay Altun ve uyeler, sektorel sorunların cozumunde verdiği mucadeleden dolayı Milletvekili Odunc'e teşekkur plaketi takdim etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sedat Gok