Antalya'da deredeki balık olumlerinde kimyasal madde ihtimali
-Akdeniz Universitesi Su Urunleri Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mehmet Gokoğlu:
-"Muhtemelen bu dereye bir kimyasalın girmesi sonucu balık olumleri yaşandı"

-"Ya yağışın ardından bir kimyasal girdi, yada amator avcılar suya avlanmak icin kimyasal bıraktı"
-"Suyu kirletenlere cok buyuk ceza verilmesi gerekiyor, ağır yaptırımlar gelirse bu işi ancak boyle onleyebiliriz"
ANTALYA - Akdeniz Universitesi Su Urunleri Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mehmet Gokoğlu, Sarısu Deresi'ndeki balık olumlerinin suya kimyasal karışması sonucu gercekleşmiş olabileceğini soyledi.
Konyaaltı ilcesindeki Sarısu Deresi'nde iki gun once akşam saatlerinde başlayan sazan ve kefal balıklarının olumu bugun de devam etti. Balıkların olusu su yuzeyine cıktı ve kıyıya birikti. Balık olumlerine ve suyun renginin değişmesine rağmen amator balıkcıların avlanmaya devam ettikleri goruldu. Su yuzeyinde kopuklenmeler olması dikkat cekti.
"Kimyasal girmiş olabilir"
Akdeniz Universitesi Su Urunleri Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mehmet Gokoğlu, Sarısu Deresi'ndeki balık olumleriyle ilgili acıklamalarda bulundu, Sarısu Deresi'nin Antalya Limanı'nın arkasında Torosların eteklerinden gelen karstik kaynaklardan beslenmesi sonucu oluştuğunu belirten Gokoğlu, " Gol ve lagun benzeri bir yer. Muhtemelen bu dereye bir kimyasalın girmesi sonucu balık olumleri yaşandı. Bugune kadar orada bir balık olumu olmadı. Bu saatten sonra mı oluyor? Muhtemelen ya yağışın ardından bir kimyasal girdi, yada amator avcılar suya kimyasal bıraktı avlanmak icin. Malesef bu oluyor. Kıyılarımızda bunu yapıyorlar boyle bir durumda olmuş olabilir." dedi.
"Dereler korunmalı"
Suyun oksijeninin duşup duşmediği yerinde yapılan bir olcumle hemen belirlenebileceğini dile getiren Mehmet Gokoğlu, "Yıllardır derelerin kirletilmemesi icin mucadele veriyorum. Denize dokulen tum derelerin korunmasını istedim. Buraların elden cıkıyor. Bu olayların yaşanacağını on goruyoruz. Antalya'nın derelerindeki sular yeraltından cıkıyor ve icilebilecek karakterdedir. Ama temiz tutabilirsek. Sarısu bolgesinde sitelerin yuzme havuzu var. Klorlanan sular nelere gidiyor. Otellerin kollu suları nereye gidiyor. Belki de havuzun suyu boşaltıldı, dereye karıştı." dedi.
"Buyuk cezalar verilmeli"
Derelerin Antalya'nın can damarları olduğunun altını cizen Gokoğlu, " Orada sazan,kefal,cicek balığı,siruz ve yılan balığı yaşıyor. Buraları kaybedersek balık turlerimizde kaybolur. Dikkat etmek lazım. O suyun kenarında herkes avlar. Dereye giren kirli suların engellenmesi lazım. Yetkililerin yapacağı en buyuk iş suyu kirletenlere cok buyuk ceza vermesi gerekiyor. Ağır yaptırımlar gelirse bu işi ancak boyle onleyebiliriz."ifadelerine yer verdi.
Gokoğlu, eğer bir kimyasal zehirlenme varsa tutulan balıklarının tuketilmemesi icin balıkcıları uyardı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İSA AKAR