Cocuğu Gelişim Ozellikleri 5 Yaş
5 Yaş Cocuğu Gelişimi

5 Yaş Cocuğu Gelişim Ozellikleri
5 yaş cocuğu kendi kendine yeter, sosyaldir, kendinden emindir, şekilci ve uyumludur, rahat ve ciddidir. Dikkatli ve kararlıdır. Nazik bir dosttur. Ustun bir kişi değilse bile ustun bir cocuktur.

Beslenmesi
Artık cocuğunuzun sevdiği ve sevmediği gıdalar belirlenmiştir. Sağlıklı, besleyici oğun ve ara oğunlerle gereksinimlerini karşılamasını sağlayın. Kahvaltı oğununu atlamasına izin vermeyin, kahvaltı alışkanlığı kazandırın. Yemek saatleri, ailenin bir araya geldiği huzurlu zamanlar olmalı, cocukta iyi anılar bırakmalıdır. Yemekleri TV karşısında yemeyin. Buyumesine katkısı olmayan, gereksiz kalori iceren gıdalardan cocuğunuzu uzak tutun. İyi beslenme alışkanlıklarıyla cocuğa ornek olun. Gıda seciminde, yemek hazırlığında yardım etmeyi coğu cocuk zevkle yapar, işin icine katıldığı zaman daha zevkle de yiyecektir.

Dişleri
Sut dişleri dokulmeye başlayabilir. Diş bakımının onemini vurgulayın ve iyi bir ornek oluşturun. En azından sabah ve akşam diş fırcalamasını sağlayın. Diş macununu az miktar kullanın, tupten yemesine izin vermeyin. Diş fırcalarken, ozellikle azı dişleri temizleyip temizleyemediğini kontrol edin. Dişe yapışan abur cuburlar vermeyin. Diş hekimiyle tanıştırın, gereksiz korkuların oluşmasına yol acacak davranışlardan kacının.

Fiziksel Gelişimi
5 yaş cocuğu neler yapabilir? Parmak ucunda yuruyebilir. Uc tekerlekli bisikleti iyi kullanır. Kalemi iyi kullanır. 10 veya daha fazla kupten kule yapabilir. Dişlerini fırcalayabilir. Şakaları sever. Kendisi giyinir, ancak duğme ve bağcıklarda yardım ister. Daire, ucgen, artı gibi şekilleri kopya edebilir. Uc veya daha fazla parcadan oluşan insan resmi cizebilir. Ev işlerine ufak capta yardım edebilir. Oğrenmesini nasıl desteklersiniz? Boyama, kesme, yapıştırma iceren el işleri yaptırın Hayal gucune dayalı oyunları destekleyin. Fiziksel egzersize dayalı oyunlar oynatın. Kuplerle, Legolarla kuleler, evler inşa etmesini sağlayın. Kendi kendine giyinmesini destekleyin. Kır gezileriyle doğayı tanımasına yardım edin.

Dil Gelişimi
Neler Yapabilir? Saymaya başlar. Temel renkleri bilir. Bazı basit kelimeleri acıklayabilir. Harfleri tanıyabilir. Bozuk paraları tanıyabilir. Şarkı soyler. Basit oykuler anlatır. Benzer ve zıt kavramlarını anlar. Cocuğun dil gelişimini nasıl desteklersiniz? Ona kitap okuyun. Birlikte şarkılar soyleyin. Renkleri gosterin. Saymayı oyunlarla gosterin. Sosyal ve Duygusal Gelişimi Anaokuluyla birlikte yeni beklentiler ve kurallarla tanışır. Diğer cocuklarla birlikte oyunlar oynar, paylaşabilir. Vucudunu merak eder. Diğer cocukların veya kardeşlerinin yaptığı şeyleri yapmak ister. Kendi cinsiyetini bilir. Bebeklerin nereden geldiğini merak edip sorabilir. Doğru, yanlış gibi kavramları oğrenir. Kendi duygularını kelimelerle daha iyi anlatabilir. Kolayca utanır. Yanlış davranınca sucluluk hisseder. Oyun sırasında daha yaratıcıdır. Hayalle gerceğin farkını henuz ifade edemez. Ailece yapılan aktivitelerden hoşlanır. Cocuğun sosyal ve duygusal gelişimi icin neler yapabilirsiniz? Okuldaki aktivitelere katılımını destekleyin. Yaşıtlarıyla oynayacağı, enerjisini boşaltabileceği fırsatlar yaratın. Vucuduyla ilgili, bebeklerin nasıl olduğu ile ilgili sorularına anlayacağı, basit ve durust yanıtlar verin. İyi davranışlarını takdir edin,boylece bu davranışlar kalıcı olacaktır. Gunluk yaşadıklarını, duygu ve duşuncelerini paylaşmasına fırsat verin.

Disiplini
Ona koyduğunuz sınırlar konusunda kararlı ve tutarlı olun. İyi davranışlarını ovun, takdir edin. Onu başkalarının yanında eleştirmeyin. Doğru ve yanlış davranışların neler olduğunu oğretin. Oyun sırasında kurallara uymasını isteyin.

kaynakr Nilufer Toprakcı
sagliklicocuk.com