Feridun ACIKGOZ/ - İSTANBUL'da hava kirliliği, pandemi donemine gore yuzde 12 artış gosterdi. Kirliliğin daha yoğun olduğu bolgeler ise Kadıkoy, İkitelli ve Kağıthane olarak sıralandı. İstanbul Teknik Universitesi Meteoroloji Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Huseyin Toros, "Dunya Sağlık Teşkilatı diyor ki her yıl ortalama 7 milyon insan hava kalitesinden dolayı oluyor. Bu hava kirliliği hepimizin sorunu olduğuna gore, hepimiz bu hava kirliliğini nasıl azaltabiliriz şeklinde calışmalar yapmamız gerekiyor" dedi.
Cevre ve Şehircilik Bakanlığı Surekli İzleme Merkezi tarafından guncel olarak paylaşılan hava kirliliği raporlarına gore, İstanbul'da hava kirliliği oranı, pandemi donemi yani Mart, Nisan ve Mayıs aylarına gore yuzde 12 artış gosterdi. Raporu değerlendiren İstanbul Teknik Universitesi Meteoroloji Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Huseyin Toros, "İstanbul'da hava kirliliği değerlerinin pandemi surecine gore yuzde 12 arttığını goruyoruz. Normal şartlarda bunun yaz doneminde duşmesi gerekirken artmış olması, aslında bunun cok daha fazla arttığı anlamına geliyor. İşte burada da hem meteorolojik şartlar onemli, topoğrafya onemli hem de pandemi sonrasında normalleşme sureci ile İstanbul'daki arac sayısının artışı onemli bir faktor olarak gozukmektedir" diye konuştu.

"KADIKOY, GOZTEPE, İKİTELLİ, KAĞITHANE BU CİVARLARDA HAVA KİRLİLİĞİ ARTMAYA BAŞLADI"
Prof. Dr. Huseyin Toros, "Hava kirliliği tabii bolgeden bolgeye, ilceden ilceye farklılık gosterebilir. Kirliliğin daha yoğun olduğu bolgeler Kadıkoy, Goztepe bolgeleri, İkitelli bolgesi, Kağıthane bolgesi bu bolgeler daha goze carpıyor. Bu bolgelerin daha yoğun kirli olduğunu goruyoruz. Dikkat ederseniz bu bolgelerde arac sayıları daha fazla. Yoğun geciş guzargahları var" ifadelerini kullandı.
"PANDEMİ HAVA KİRLİLİĞİNİ OLUMLU YONDE ETKİLEDİ"
Pandemi doneminde hava kirliliğinin onemli oranda azaldığını soyleyen Prof. Dr. Toros, "Tum dunyada Mart Nisan Mayıs aylarında pandemi sebebiyle onemli oranda tedbirler alındı. İnsanlar hayatlarını daha cok evde gecirmeye başladılar. Trafikte ciddi anlamda azalmalar meydana geldi. Uretim tesislerinde azalmalar meydana geldi. Butun bunlar hava kirliliğini olumlu yonde etkiledi. Yani insanların faaliyetleri azaldığı icin, hava kirliliği de azalmış oldu. Normalleşme sureci ile hava kirliliği değerleri de hızlı bir şekilde artışa gecti. Cunku trafikteki arac sayısı arttı, sanayi tesislerinde uretim arttı. Bunlar da doğal olarak hava kirliliğini arttırdı" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Toros sozlerine şoyle devam etti; "İstanbul'da 38 farklı noktada hava kirliliği olcumleri yapılmaktadır. Dolayısıyla artık şu kulturu kazanmamız gerekiyor. Nasıl evden cıkarken trafik guzargahında trafik var mı diye bakıyorsak veya meteorolojik olarak hava yağmurlu mu değil mi diye bakıyorsak, aslında gideceğimiz guzargahta hava temiz mi değil mi diye bakabiliriz." ALINACAK ONLEMLERLE KİRLİLİĞİ EN AZA İNDİRMEK MUMKUNHava kirliliğini alınacak onlemlerle en aza indirmenin mumkun olduğunu belirten Prof. Dr. Huseyin Toros, "Bu hava kirliliği hepimizin sorunu olduğuna gore, hepimiz bu hava kirliliğini nasıl azaltabiliriz şeklinde calışmalar yapmamız gerekiyor. Onerim, buyukşehirlerde eğer yapabiliyorsanız işinizi evinizden yapınız. Boylece yakıt kullanılmadığı icin atmosferde daha az kirli hava salınmış olacak. Cocuklarımızı okullara gonderiyoruz. Mumkun mertebe imkanınız varsa evinizin yakınındaki okula gonderin. Cunku diğer turlu hem atmosferin kirlenmesine yol acıyor hem de zamanı kayboluyor. Artık kış donemine de giriyoruz havalar soğudu. Isınma kaynakları devreye girmeye başladı. Evimizde kullandığımız enerji giderlerini azaltmanın yollarını aramalıyız. Bunun icin binalarda ısı yalıtımı son derece onemlidir" dedi.
"NEFES ALDIĞIMIZDA BOYLE GENZİ YAKAN BİR ŞEY VAR"
Hava kirliliğindeki artışı hissettiğini ifade eden Sibel Karakaşlı, "Hissediyoruz. Sabah kalktığımız zaman gokyuzunde bir is bulutu gibi goruyorum. Ben de hatta kendi kendime duşunmuştum. Bence ondan olabilir. Bir de nefes aldığımızda boyle genzi yakan bir şey var. Demek ondanmış. Pandemide hepimiz oturduk. Butun her taraf temizlendi. Şimdi tekrar aynı yere geldik. Cok uzuldum. Umarım bunun bir caresine bakarlar. Bu konuda onlem alınıro dedi. Ayşegul Altaylı ise, "Yeniden trafik başladığına gore artmıştır zaten diye duşunuyorum. Hava tazelendi pandemi surecinde. Yeniden kirlenmiş olabilir cunku herkes normale donmuş zannediyor. Ama şu anda hastalık cok daha ciddi oranda seyrediyor diye duşunuyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı