Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) Karadağ'ın başkenti Podgorica'da, "Balkanlar Turkiye Mezun Dernekleri Eğitim Programı" gercekleştirildi.
Podgorica'da 23-25 Ekim'de duzenlenen program, 2019'da Ankara'da gercekleşen "Turkiye Mezun Dernekleri Kapasite Geliştirme Programı"nın devamı niteliğinde olurken, Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Ukrayna ve Kosova'daki mezun derneklerinin yonetim kurullarına yonelik eğitimler verildi.

Programın kapanış toreninde konuşan Turkiye'nin Podgorica Buyukelcisi Songul Ozan, Balkanlar'ın ortak kulturun paylaşıldığı onemli bir bolge olduğuna işaret ederek mezunların iki ulke arasında "mucevher kopru" oluşturduğunu soyledi.
YTB'nin Karadağ'da gercekleştirdiği faaliyetlerine diğer ulkelerde de devam etmesi temennisinde bulunan Ozan, "Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını hepimizin hayatını, calışmasını ve faaliyetlerini kuşkusuz etkiledi. Salgın tedbirlerine uyularak yapılan bu programın onemli olduğunu duşunuyorum." dedi.
30 ulkede mezun derneği kuruldu
YTB Başkanı Abdullah Eren de programın salgın tedbirlerine uyularak yapıldığını ifade ederek YTB'nin 2011'den bu yana "Turkiye Bursları" programıyla dunyanın dort bir yanından 40 bine yakın oğrenciye burs verdiğini aktardı.
Turkiye mezunlarının kendi ulkelerinde teşkilatlanması ihtiyacı uzerine 2017'de "Mezunlar Buluşuyor" projesinin başlatıldığını anımsatan Eren, "Bunun neticesinde 51 ulkede mezunlarımızla buluşmalar gercekleştirdik." dedi.
Eren, dunya genelinde 30 ulkede mezun derneklerinin kurulduğunu soyleyerek "Bizim icin mezun dernekleri yeni kurulmaya başlanan ve yavaş yavaş kapasite geliştiren programlardır. 15 ila 20 yıl sonra yurt dışındaki en onemli enstrumanlardan biri olacak ve Turkiye ile bulundukları ulke arasındaki ilişkileri geliştirmeye calışan bir mezun derneği profili hedefliyoruz." diye konuştu.
Karadağ'daki programa, Anadolu Ajansı (AA) İngilizce Gorsel Haberler Bolumunden Yuksel Serdar Oğuz da eğitmen olarak katıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Lejla Biogradlija