
Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan 'Duyguların Dili' kitabından akademik başarı ve hayat başarısının nasıl elde edilebileceği konularına da yeni acılımlar getiriyor. Kişinin kendisini tanıması, duygularının dilini keşfedip anlamasına bağlı...
Bunu başaran kişi bunyesinde barındırdığı iyicil ve kotucul duyguları analiz ederek idealize ettiği insan olmaya yolunda başarılar elde edebilmektedir. Mutluluk ve başarı icin onemli olan duygusal niteliklere duygusal zeka denmektedir. Nevzat Tarhan'a gore; duygusal zekî dendiğinde, kendi duygularıyla birlikte diğer insanların duygularını da okuyabilen, bağımsız davranan, uzlaşmayı başaran iyimser kişiler akla gelmektedir. Unlu psikiyatrist Nevzat Tarhan şunları soyluyor:
Amaca ulaşmak icin ne yaptığın kadar nasıl yaptığını da onemseyen, zorluklar karşısında sebat edebilen, sorun cozmekten kacınmayan ve uyum yetenekleri yuksek kişiler duygusal zekidirler. Mantıksal zekilerin, akademik başarıları gucluyken, duygusal zekilerin hayat başarıları, evlilikleri, arkadaş ilişkileri daha iyidir. Kendileri ile de barışık olduklarından, zorluklar karşısında iş uyumları bozulmaz. Her zaman umit duygularını ayakta tutabilirler.

Zihinsel bir ustalık ve duygusal bir bilgelik gerektiren duygusal zekanın temel adımlarını Prof. Tarhan 10 maddede ozetliyor:
1. Ozbilinc (Kendini tanıma)
2. Ozdenetim (Durtuleri kontrol etme)
3 .Duyguları ifade edebilme
4 .Başkalarının duygularını anlayabilme (Empati)
5 .Engellere rağmen yola devam edebilme (Sebat)
6 .Kendini harekete gecirebilme (Motivasyon)
7 .Uyum sağlayabilme, sorun cozmeye istekli olma
8 .Uzlaşmacı olabilme, cozum odaklı duşunme
9 .Umidi ayakta tutma ve iyimser olma
10. Yeni deneyimlere acık olma, kendini geliştirmeye istek duyma
Nevzat Tarhan'a gore, cok bilgili, ancak sosyal ve duygusal becerileri zayıf olan bu kişiler sevilmezler, coğunlukla yalnız kalırlar. Bu kişiler başarısız olduklarında cevrelerinde kimseyi bulamazlar.

"Alcak gonullu olmak, zayıflık işaretidir"
Duygusal zekaya sahip olan kişiler, sınırlarını bilir, kendilerini bilgileri nedeniyle başkalarından ustun gormezler. İnsanî değerlerin akademik değerler kadar onemli ve gerekli olduğuna inanır ve o değerleri yaşatmaya calışırlar acıklamasını yapan Tarhan; bilgiyi uygulamaya gecirmekteki bu ozelliklerin kulturumuzde insan-ı kamil olarak tanımlandığına dikkat cekti. Yine Tarhan; empatinin toplumumuzda 'diğergamlık' adı altında yer bulduğunu, diğer insanlar hakkında da gam, kaygı hissedebilme şeklinde geleneğimizde yaşandığını soyluyor. Modernizmin, yardımlaşma, urunun işlem maliyetini artırır, alcak gonullu olmak, zayıflık işaretidir duşuncesinde olduğundan rekabetciliği catışmaya donuşturduğune dikkat ceken Tarhan, duygusal zekanın bu deneyimler sonucu deneme yanılma yoluyla terk edilen insani değerlerin sistematize edilmesinden başka bir şey değildir diyor.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, merhametli olmanın norobiyolojisinin olduğuna vurgu yapıyor. Başkalarını mutlu etmenin, bireyin kendi beyninde mutlulukla ilgili hormon ve enzimleri salgılattığını anlatan Tarhan, fedakar olmanın kısa vadeli bir zevki terk ederek uzun vadeli bir zevki sonuc vereceğinin anlatılması gerektiğini savunuyor. Psikiyatri Uzmanı Tarhan, başkaları hakkında kaygı hissetmenin insan olmanın olcutu olduğu ve beraber yaşama bilincinin doğurduğunun yeniden keşfedilmeye ihtiyac olduğunu sozlerine ekledi.
__________________