CHP Kadın Kolları tarafından duzenlenen "Kadın Muhtarlar Buluşması"na katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, muhtarların da ozel kalemi olması onerisinde bulundu.
Kadın Muhtarlar Buluşması, Ankara'nın Cankaya ilcesindeki Zubeyde Hanım Sosyal Tesisleri'nde duzenlendi. Programda konuşan CHP Genel Başkanı Kılıcdaroğlu, "Butuncul bir muhtarlık kanununa ihtiyacımız var. 82 ayrı kanunda 354 maddede muhtar gecer. 82 ayrı kanunu siz bilmezsiniz, ben de bilmem. 354 maddeyi ben de bilmem, siz de bilmezsiniz. O zaman yapmamız gereken ne? Butuncul bir muhtarlık kanunu. Boylece muhtar eline kanunu aldığında gorevi nedir, yetkisi nedir, diğer kamu kurumları ile bağlantısı nedir, butun bunların oluşacağı butuncul bir muhtarlık kanunu. Bu kanun taslak olarak hazırlandı ve muhtarların bir kısmına gonderildi. Ama yine de bu kanun taslağını tum kadın muhtarlara gonderin. Olabilir ya atladığımız vardır, eksik olan bir şey vardır, yanlış yaptığımız bir duzenleme vardır, bunları duzenleriz. İkincisi birleşik oy pusulası niye sizde yok? Milletvekillerinde var, diğerlerinde var, sizde birleşik oy pusulası yok. Kucuk kağıtlara yazılıyor. Bir de eğer rakip muhtar varsa butun kağıtları topluyor cebine koyuyor, giden kişi de muhtara oy veremiyor. Şimdi buna ben itiraz ediyorum, siz de edeceksiniz" ifadelerini kullandı.

"Belediye başkanının nasıl bir ozel kalemi varsa, muhtarın da bir ozel kalemi olsun"
Muhtarların bir gerekce ile gorev yerinde olmamasından kaynaklı iletişim kopukluğu olabileceğini ve bu zamanlarda da muhtarın yerine bakacak ikinci bir personel alınması gerektiğini soyleyen Kılıcdaroğlu, "Bir yardımcı personelin mutlaka muhtarlığa tahsis edilmesi lazım ve bunun bir kamu gorevlisi olması lazım. Bizim bazı belediyelerimiz muhtarlara bir belediye calışanını tahsis ediyorlar. Bu doğrudur ama gercek anlamda muhtarın iradesinin de bir anlamda ipotek altına alınması demektir. 'Sen beni eleştirirsen bak personelimi cekerim', bu olmaz. Tabii artı muhtar gittikten sonra başka bir muhtar kazanıp gelebilir. Ama burokratik hafızanın devam etmesi lazım. Dolayısıyla bir kamu calışanının muhtarın emrinde olması lazım. Belediye başkanının nasıl bir ozel kalemi varsa, muhtarın da bir ozel kalemi olsun. Dolayısıyla muhtar bir yere gittiği zaman her turlu bağlantı o kişi uzerinden gercekleşmiş olsun. Bu ne demektir? Muhtarlığı kurumsallaştırmak demektir. Buna ihtiyacımız var" diye konuştu.
Kadın Muhtarlar Buluşması'na CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka'nın yanı sıra bircok kadın muhtar katıldı. - ANKARA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı