ANKARA'da Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Buğra Buyrukcu, mide gribi ile koronavirus semptomları ve bulaş yollarının benzer olduğunu, bu yuzden bazen yanlış tanı konulabildiğini soyledi.
Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Buğra Buyrukcu, norovirusun neden olduğu mide gribi hastalığının, Covid-19 ile benzerlik gosterdiğini, kişilerin bu nedenle hastaneye giderek test yaptırdığını bazı kişilere ise test yaptırmadan Covid-19 tanısı konulduğunu soyledi. Covid-19'da olduğu gibi mide gribinin de temasla, ellerin ağza goturulmesiyle cok hızlı bulaşabildiğini belirten doktor Buyrukcu, bu hastalıkta, mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı ve yuksek ateşin en belirgin semptomlar olduğunu soyledi.
'COVİD-19 İLE CİDDİ ŞEKİLDE ORTUŞEN BİR RAHATSIZLIK'Mide gribine yakalanmamak icin temizlik ve mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Buyrukcu, "Mide gribinde kişide once bir bulantı ortaya cıkıyor. Bulantı ile birlikte şiddetli karın ağrısı oluyor ve beraberinde kusma geliyor. Yuksek ateş seyrediyor ve hemen sonrasında ishal başlıyor. Bu başlangıc aşaması ve gelişim aşaması maalesef Covid-19 ile cok ciddi karışıyor. Coğu zaman bu hastalara Covid-19 tedavisi uygulanıp, eve gonderiliyor. Ozellikle sıvı kaybına bağlı olarak yaşlılarda ve cocuklarda cok ciddi sıkıntılar ortaya cıkıyor. Bu hastalıkta en onemli şey yoğun bulantı ve kusma ile beraberinde cok yoğun ishalin ortaya cıkması. Cok şiddetli vakalarda kanlı ishal de olabiliyor. Cok hızlı bu ishali toparlayacak bir mudahalede bulunmak gerekiyor. Bu hastalık 5 gune kadar devam ediyor. Bağışıklık sisteminin durumuna gore uzayabiliyor. Covid-19 ile ciddi şekilde ortuşen bir rahatsızlık. Sonrasında ishal yavaş yavaş gecmeye başlıyor. Burada bağışıklık sistemimiz ne kadar kuvvetli olursa ve ishal ile kusma sırasında ne kadar destek tedavi verebilirsek, o kadar hızlı bu rahatsızlığı yeniyoruz" dedi.
'TEST YAPTIRIP HASTALIKLARIN AYRIMINI YAPMAK GEREKİYOR'Doktor Buyrukcu, mide gribinin en temel tedavisinin hijyen olduğunu soyleyerek ozellikle okulların acılmasıyla birlikte cocuklarda bu hastalığın sıkca gorulduğunu kaydetti. Buyrukcu, tedavide bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek gerektiğini belirterek, şunları soyledi: "Bu kişiler de en buyuk sıkıntı 'Covid oldum' diye hastaneye gidiyorlar. Mide gribi ya da Covid-19 tanısı konuluyor. Koronavirus ilacları tedavi etmediği icin tablo daha kotu hale gelebiliyor. Bu nedenle mutlaka bir test yaptırarak bunun Covid-19 olup olmadığını ayırmamız gerekiyor. Nasıl olsa mide gribiyiz diye doktora gitmezseniz bu kez akciğer tutulumunun cok fazla olması ve buna bağlı acı bir tabloya kayabilir. Bazı hastalarda ikisi birden goruluyor. Bunlar cok ağır şekilde geciriyorlar. İkisinin birden gorulduğu hastalarda ise en onemli tedavi bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi oluyor. Ama mutlaka test yaparak bu hastalıkları cok hızlı şekilde ayırıp, buna gore tedavi uygulamak gerekiyor."'DAHA ONCE MİDE GRİBİNİ DUYMAMIŞTIM'Ankara'da yaşayan ve bir sure once Covid-19 şuphesiyle test yaptıran Ufuk Başar (50) da kendisine mide gribi tanısı konulduğunu soyledi. Baş ağrısı, yuksek ateş, kusma ve ishal şikayetleri nedeniyle rahatsızlığının koronavirus olduğunu duşunduğunu belirten Başar, bu nedenle hastaneye giderek suruntu testi yaptırdığını soyledi. Sonucların negatif cıkmasının ardından rahatladığını soyleyen Başar, "Doktorlar bana mide gribi olduğumu soylediler. Daha once mide gribini hic duymamıştım. Cok fazla su icmemi soylediler. Atlattım hastalığı. Covid-19 ile benzerlikleri cok fazla. Direk koronavirus oldum diye şupheleniyorsunuz. Bu surecte ailem de panik oldu. Herkes kendi odasında izole oldu" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Nursima OZONUR