Guney Kore'nin en buyuk şirketler topluluğu Samsung Grubu'nun Yonetim Kurulu Başkanı Lee Kun-hee 78 yaşında hayatını kaybetti.
Lee, babasının kurduğu kucuk şirketi ekonomik bir deve donuşturup, sigorta ve gemicilik gibi alanlarda da iş yapmaya başlamıştı.
Lee'nin yonetiminde Samsung Elektronik, dunyanın en buyuk teknoloji şirketlerinden biri oldu.
Lee, Forbes dergisine gore 21 milyar dolalık servetiyle Guney Kore'nin en zenginiydi.

Samsung'dan yapılan acıklamada, Lee'nin yanıbaşında ailesiyle hayata gozlerini yumduğu belirtilirken, tam olum nedeni acıklanmadı. Lee 2014'te gecirdiği kalp krizinden sonra yatalak hale gelmişti.
Şirketten yapılan yazılı acıklamada "Samsung'daki herkes anısını yaşatacak ve kendisiyle paylaştığımız yolculuk nedeniyle minnetarız" denildi.
Lee, 1938'de Samsung Grubu'nun temelini atanlardan Lee Byung-chul'un ucuncu oğluydu. 1968'de aile şirketinde calışmaya başladı ve babasının 1987'de olmesinden sonra, yonetim kurulu başkanlığını ustlendi.
O donem Samsung ucuz, duşuk kaliteli urunleri imal eden bir şirket olarak goruluyordu. Ancak Lee'nin liderliğiyle, şirkette radikal değişiklikler yapıldı.
Lee 1993'te calışanlarına "Eşlerimiz ve cocuklarımız ait her şeyi değiştirelim" demesiyle meşhurdu. Daha sonra şirket, elindeki tum cep telefonu stoğunu, 150 bin telefonun hepsini yaktı.

Lee nadiren medyaya konuşuyordu ve munzevi bir hayat suruyordu. Bu nedenle "munzevi kral" adı takılmıştı.
Samsung Guney Kore'de ekonomiye hakim olan ve "chaebol" adı verilen aile şirketlerinin en buyuğu.
Chabollar, Guney Kore'nin İkinci Dunya Savaşı'ndan sonraki ekonomik donuşumunde onculuk etti. Ancak uzun suredir şupheli siyasi ve ekonomik bağlantıları nedeniyle eleştiriliyorlar.
Lee, biri eski Cumhurbaşkanı Roh Tae-woo'ya ruşvet vermekten olmak uzere, iki kez hukum giydi.
Lee, 2008'de vergi kacırma ve zimmete para gecirme suclamalarının ardından Samsung Yonetim Kurulu Başkanlığı gorevinden istifa etmişti. Lee'ye vergi kacırmaktan uc yıl hapis cezası verilmiş, ancak 2009'da cumhurbaşkanı tarafından affedildikten sonra, Guney Kore'nin 2018 Kış Olimpiyatları'nın ev sahipliğini almasında rol oynamıştı.
2010'da Yonetim Kurulu Başkanlığı gorevine geri donen Lee, 2014'teki kalp krizinin ardından yatalak oldu.
Lee'nin oğlu, Lee Jae-yong da, 2017'de Cumhurbaşkanı Park Geun-hye'nin istifasıyla sonuclanan ruşvet skandalında hapis yattı. Savcılar gecen ay da Lee'ye 2015'teki bir şirket birleşmesindeki rolu yuzunden yeni suclamalar yoneltti.