"Otomotivin kalbi" olarak bilinen, OYAK Renault, TOFAŞ, Bosch ve Karsan gibi dev firmaların faaliyet gosterdiği Bursa, yılın ilk 9 ayında yuzde 26,37'lik payla sektorel ihracatın dortte birinden fazlasını tek başına ustlendi.
AA muhabirinin Otomotiv Endustrisi İhracatcıları Birliği (OİB) ve Turkiye İhracatcılar Meclisi (TİM) kayıtlarından derlediği verilere gore, ocak-eylul doneminde 17 milyar 140 milyon dolarlık ihracat gercekleştiren otomotiv endustrisi, Turkiye'nin toplam ihracatından aldığı yuzde 16'lık pay ile en fazla dış satım yapılan sektor unvanını korudu.
Turkiye ihracatının lokomotifi otomotiv sektorunun ihracatına en buyuk katkıyı ise Bursa sağladı. Ana sanayi devlerinin yanı sıra cok sayıda yan sanayi firmasına ev sahipliği yaparak sektore yon veren Bursa, yılın 9 ayında 4 milyar 483 milyon dolarlık otomotiv ihracatı ile sektorde en cok dış satım yapan il oldu. Bursa, toplam otomotiv ihracatının dortte birinden fazlasını tek başına sırtladı.
Bursa'yı İstanbul, Kocaeli ve Sakarya izledi
Sektorun ihracatında Bursa, Kocaeli, İstanbul ve Sakarya'nın ocak-eylul donemindeki sektor dış satımları toplamı 14 milyar 526 milyon dolar olarak kayıtlara gecti.
Boylece sektorun yılın 9 ayında 17 milyar 140 milyon dolar olan toplam ihracatının yuzde 85,44'unu bu iller gercekleştirdi.
Sektorel dış satımda Bursa'nın en yakın takipcisi İstanbul'un bu yılın ocak-eylul aylarındaki ihracatı 3 milyar 717 milyon dolar olarak kaydedildi. İstanbul, bu donemdeki sektor ihracatından yuzde 21,86 pay alarak ikinciliğini surdurdu.
Yılın 9 ayında otomotiv sektorunde 3 milyar 706 milyon dolarlık dış satım gercekleştiren Kocaeli, sektor ihracatından yuzde 21,80 pay alarak ucunculukte yer aldı. Sakarya da 2 milyar 619 milyon dolar ve sektor ihracatından aldığı yuzde 15,40'lık payla dorduncu sırada bulunuyor.
Otomotiv ihracatını sırtlayan bu illeri sırasıyla Ankara, İzmir, Manisa ve Konya izledi. Ocak-eylul doneminde Ankara 839 milyon dolar, İzmir 376 milyon dolar, Manisa 313 milyon dolar, Konya ise 295 milyon dolar otomotiv ihracatına imza attı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cem Şan