Antalya Akvaryum'da dalgıc olarak calışan Mert Peker ve Ramazan Tufan, duzenli aralıklarla dalış yaptıkları 5 milyon litre su kapasiteli akvaryumda kopek balıklarını besliyor.
Antalya'nın Konyaaltı ilcesinde onlarca turden deniz canlısını barındıran Antalya Akvaryum, su altı yaşamının tehlikeli gibi gorunen turlerine de ev sahipliği yapıyor.
Aralarında sand tiger cinsi kopek balıklarının da yer aldığı akvaryumdaki canlıların onemli bir bolumu dalgıclar tarafından besleniyor.
Antalya Akvaryum dalgıcları Mert Peker ve Ramazan Tufan, her gun dalış yaptıkları akvaryumda kimi zaman besleme, kimi zaman bakım ve denetim calışması gercekleştiriyor.
Ziyaretcilerin korku dolu bakışları arasında akvaryumda yuzen, bazen etrafları kopek balıklarınca cevrilen dalgıclar, işleri sırasında gerekli guvenlik onlemlerini almayı da ihmal etmiyor.
"Suya her gun aynı heyecanı taşıyarak giriyorum"
Dalgıclardan Mert Peker, su urunleri muhendisi olduğunu, universite doneminde dalgıclık eğitimi alarak mesleğe başladığını soyledi.
Bir sure balık ciftliklerinde ve dalış okullarında calıştığını belirten Peker, akvaryumda calışmaya başlayana kadar su altında kopek balıklarıyla bu kadar yakın bir temasının olmadığını dile getirdi.
Peker, Antalya Akvaryum'da 2013'te calışmaya başladığını ifade ederek, şoyle konuştu:
"Bana kopek balıklarının bulunduğu havuza dalacağım soylendiğinde 'Ciddi misiniz?' dedim. Cok heyecanlanmıştım. Nasıl besleneceklerine, nasıl bir yol izleneceğine dair ilk denemeleri biz yaptık. Bu surecte heyecanlı ve biraz da korku dolu bir donem gecirdim. Başlangıcta cevremdekiler ve ailem de endişe etti ancak zamanla benim gibi onlar da alıştı. Dalış kurallarına uyuyoruz. Akvaryuma her gun ayrı bir heyecanla geliyorum. Suya her gun aynı heyecanı taşıyarak giriyorum. Kopek balıkları filmlerde seyredildiği gibi algılanıyor ancak oyle bir durum yok. Kopek balıklarıyla yuzulebiliyor, yem de verilebiliyor. Kopek balıklarının kotu bir şohretleri var ama bunu hak etmiyorlar."
"Tutku ve sevgi gerektiren bir iş"
Ramazan Tufan da cocukluktan gelen deniz tutkusundan dolayı 16 yıldır dalgıclık yaptığını soyledi.
Antalya Akvaryum'da 6 yıldır gorev yaptığını belirten Tufan, şunları kaydetti:
"Sabahları erken saatlerde hem akvaryumun hem de canlıların genel kontrolleriyle gune başlıyoruz. Gerektikce de dalış yapıyoruz. İnsanlar bize 'Kafesle mi dalıyorsunuz?', 'Kopek balıklarının dişlerini mi soktunuz?' gibi sorular yoneltiyor. Akvaryumda kopek balığı gibi insanlarca tehlikeli gorulen canlıların bulunması heyecan verici. Bizim icin bu iş rutin hale geldi. Yaptığımız iş, tutku ve sevgi gerektiren bir iş. Dışarıdan bakıldığında işimiz macera gibi gorunuyor ama herkesin yapamayacağını duşunuyorum."
Akvaryumda beslenme sırasında ziyaretcilerle de kimi zaman iletişim kurduklarını anlatan Tufan, bazı ziyaretcilerin işaretlerle "Arkandan geliyor" diyerek kendilerine şaka yaptıklarını soyledi.
Antalya Akvaryum Genel Muduru İsmail Arık da işletmeleri bunyesinde 26 kişilik yaşam destek ekibinin yer aldığını, dalgıcların da bu ekip bunyesinde gorevli olduğunu belirtti.
Dalgıcların temizlik, balık beslenmesi gibi hayati oneme sahip gorevlerinin olduğunu dile getiren Arık, "Yaptıkları iş hayati olduğu kadar tehlikeli de bir iş ancak ekibimiz profesyonel bir yaklaşımla ustesinden geliyor. Her turlu onlemi alarak cok iyi bir iş ortaya cıkarıyorlar." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Bekir Bektaş