Değerli elbiseleri ameliyat yaparak cope gitmekten kurtarıyor
Oruculuk mesleğinin son temsilcilerinden olan Mumin Korkmaz buyuk rağbet goruyor
BURSA - Bursa'da oruculuk mesleğinin son temsilcilerinden olan Mumin Korkmaz, değerli elbiseleri onararak cope gitmekten kurtarıyor.
Kaybolmaya yuz tutmuş oruculuk mesleğini yaşatmaya calışan Mumin Korkmaz (57), 10 yaşından bu yana Bursa Bit Pazarı'nda bu mesleği icra ediyor. Değerli olan elbiselerin sokuk ve yırtıklarını yine bu elbiselerin farklı yerlerinden soktuğu ipliklerle adeta ameliyat yapar gibi oren usta, yaptığı işlem sonunda değerli eşyaları orijinaline yakın hale getiriyor. Korkmaz, yaptığı bu işlemle değerleri on binlerce lirayı bulan elbiseleri cope gitmekten kurtarıyor. Bursa'da bu işi yapan 3 ustadan biri olan ve cırağı olmayan orme sanatkarı, kendisinden sonra bu işi yapacak kimsenin kalmayacağını belirtti. Mumin Korkmaz, orerek kusurlarını giderdiği elbiselerden yaptığı işleme gore 20 ila 50 lira ucret alıyor.
Bu işe 10 yaşında amcasının yanında başladığını ifade eden orucu Mumin Korkmaz, "Ben burada değerli eşyaların yırtık ve sokuklerini oruyorum. Elbiselerin ceşitli yerlerinden soktuğum aynı renk ipliklerle sokuk ve yırtıkları oruyorum. Yaptığım bu işlemden sonra elbise orijinaline yakın hale geliyor. Bize genellikle kıymetli urunler gelir, biz de onları onarırız. Bu işi 5 yılda oğrendim. 47 yıldır da bu meslekle uğraşıyorum. Bu işi yapan 3 tane usta kaldı, ben en yaşı kucuk olanıyım. Cırak yetişmiyor, bu meslek kaybolmaya yuz tuttu. Orduğum elbiseden yaptığım işleme gore 20 ila 50 arasında ucret alıyorum. Binlerce liralık eşyalar kucuk fiyatlarla cope gitmekten kurtulmuş oluyor" dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BURAK TURKER