Aydın'da 12 yıldır polis ekipleriyle uyuşturucu operasyonlarına katılan 14 yaşındaki narkotik kopeği "Cayra", gorevini genc kopek Tina'ya devretti.
Yaşıtları 10 yaşına geldiğinde emekli olmasına rağmen 14 yaşına kadar İl Emniyet Mudurluğu bunyesinde hizmet veren Cayra, vucut fonksiyonlarının zayıflaması uzerine emekliye ayrıldı.
Belcika Malinois cinsi kopeğin emekliye ayrılmasından dolayı Narkotik Suclarla Şube Mudurluğu, Cayra'yı deniz kenarına goturdu.
Dilek Yarımadası Buyuk Menderes Deltası Milli Parkı'ndaki koyda denize giren Cayra, kendisi icin hazırlanan şemsiyenin altında şezlonga uzanıp guneşlendi.
Renkli goruntulerin oluştuğu emeklilik kutlamasında Cayra'nın polis yeleği de masanın uzerine bırakıldı.
"Odulu hak etti"
Kopeğin eğitmeni Abdullah Kurt, AA muhabirine Cayra ile 7 yıldır calıştığını, onunla iş arkadaşlığından ote "baba-evlat" gibi olduğunu belirterek, emekli olacağı icin cok uzulduğunu soyledi.
Cayra'nın yaklaşık bin operasyona katıldığını, 2018 yılında Didim'de 1,5 ton uyuşturucunun yakalandığı operasyonda da kilit gorev ustlendiğini ifade eden Kurt, cok hassas bir burnu olan kopeğin yıllarca narkotik ekiplerine guven verdiğini dile getirdi.
Kurt, Cayra'nın ustlendiği kritik gorevi, bir suredir birlikte gorev yaptıkları 2 yaşındaki Tina'nın devralacağını kaydederek, "2 yıldan beri emekli olacaktı ama performansından bir şey kaybetmeyince devam etmişti. En buyuk ozelliği zula tabir edilen yerlerdeki maddeleri kolayca bulabilmesidir. Yangın tupu, hoparlor gibi yerlere saklanan uyuşturucuları cok rahat buluyordu." dedi.
Cayra'nın bundan sonraki bakımlarını kendisinin ustleneceğini belirten Kurt, şunları kaydetti:
"Haliyle duygusal bir bağ oluştu. Aileme ayırdığım zaman kadar ona da zaman ayırdım. Cunku o aile bireyi gibiydi benim icin. İş icin ayrılmak zor olacak ama ben normal hayatımda da ona bakmaya devam edeceğim. Olunceye kadar Cayra'ya bakmayı duşunuyorum. Her ne kadar duygusal olarak zorluk yaşasak da bir yerde bırakmamız gerekiyordu. Bugun de Cayra'yı denize getirdik. Cunku o odulu coktan hak etti."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ferdi Uzun