Konya'da, koy evlerinin tavan arasında guneş gormeden kurutulup, tek tek temizlenen, zumrudu andıran rengi ve kendine ozgu aromasıyla "gok uzum" olarak da bilinen yeşil kuru uzum, yore halkının gecimini sağlıyor.
Toroslar'ın dik yamaclarında, uzun yıllardır uzum yetiştirilen bağlarda, atalarından miras kalan uzumculuğu surduren Hadim ilcesine bağlı Yağcı Mahallesi'nin sakinleri, guz doneminin ardından gok uzum mesaisine başladı.
Yuksek rakımlı Aladağ bolgesinde, iklim ve toprak ozellikleriyle lezzetlenen uzumlerden uretilen gok uzum, yore sakinlerinin en onemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.
Yaklaşık 100 haneli mahallede uzumler, guneş gormemesi icin evlerin tavan arasında kurutuluyor. Golgede kuruduğu icin yeşil rengini muhafaza eden gok uzum, benzersiz rengi ve tadıyla ilgi goruyor.
Uzumler, evlerin kilerinde alıcılarını bekliyor
Sonbaharda bağ bozumuyla beraber uzun kurutma sureci başlayan gok uzum, buna uygun olarak inşa edilen evlerin tavan arasına gerilen tellerin uzerine salkımlar halinde asılarak kurumaya bırakılıyor.
Yaklaşık bir ay suren zahmetli kurutma surecinden sonra ev halkınca salkımlarından ayrılan ve tek tek coplerinden temizlenen uzumler alıcılarını bekliyor.
Coğrafi şartlardan dolayı uzum dışında cok fazla uretim alternatifi bulunmayan yore halkı, gok uzumden elde ettiği gelirle bir sonraki uretim donemine kadar gecimini sağlıyor.
Mahalledeki ureticilerden 66 yaşındaki Cemil Ozbay, AA muhabirine, cocukluğundan bu yana golgede kuruttuğu uzumleri satarak gecimini sağladığını soyledi.
"Evimizi 50 yıldır gok uzumle gecindiriyoruz"
Gok uzumleri, dedesinden kalan 150-200 yıllık bağlardan elde ettiklerini anlatan Ozbay, "Onceleri golgede kurutma bilinmezdi. Uzumleri pekmez yapardık. Gok uzumu son 50 senedir yapıyoruz. Guneşte kurutulan uzumden cok daha değerli oluyor. Ben de bu işi yarım asırdır yapıyorum. Evimizin gecimini de bundan sağlıyoruz. Cocuklarımla bu işle uğraşıyoruz." diye konuştu.
Ozbay, bolgedeki iklim şartlarının uzumun golgede kurutulmasına olanak sağladığını, lezzetinin ise sadece bu bolgeye has olduğunu dile getirdi.
"Copunu, curuğunu tek tek temizliyoruz"
Gecmiş yıllarda kurutma işlemini kulle yaptıklarını ancak son 20 yıldır potasa kullandıklarını ifade eden Ozbay, gok uzumun uretim surecini şoyle anlattı:
"Potasa ile suyu kaynatırız. Su hazır olunca salkımları daldırıp tele asarız. Kuruyunca sarısı sarı, yeşili yeşil, karası kara oluyor. Kuruduktan sonra copunu, curuğunu tek tek temizliyoruz. Buraya gelip alanlar da var. İsteyenlere biz de goturuyoruz. Herkesin kendisine gore muşterisi var."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Serhat Cetinkaya