Bebeklerde Norolojik Gelişim
Bebeğin Norolojik Gelişimi nasıl olur
Bebeğin Norolojik Gelişimi
Buyume ve gelişmenin seyrindeki sapmalar, ciddi tıbbi bozuklukların onemli gostergeleri olabilir. Anne babalar bir sorundan kuşkulanmadıkları zaman bile, sıklıkla birşeylerin yanlış olduğunu gosteren ilk ip uclarını verirler. Her sağlam cocuk izlenmesinde doğru boy ve ağırlık olcumleri yanı sıra yaşamın ilk yılında her muayenede baş cevresi olcumleri yapılmalıdır. Duzenli ve birbirlerini izleyen olcumler tek olcumlerden cok daha yaralıdır, cunku belirli bir cocukta saptanan değerler normal sınırlar icinde olsa bile cocuğun kendine ozgu buyume grafiğinden sapmalar belirlenebilir.
Cocukların boy, tartı ve baş cevresi değerlerinin izlenmesiyle buyume değerlendirilirken, sosyal davranışların ve norolojik ( sinir sistemi ile ilgili ) değişikliklerin takibi, normal gelişme surecinden sapmaları cok gec olmadan tespit etmek icin yararlıdır. Buna gore, buyuyen cocuğun değişik yaşlarda sergilediği kimi davranış ve becerilerin yaşa uygunluğu değerlendirilerek, normalden sapmalar varsa daha ileri araştırmalar yapmak icin harekete gecilmelidir.
Aynı yaştaki cocukların tartı ve boy değerleri tıpatıp aynı olamayacağı gibi, aynı norolojik gelişim ozelliklerini sergilemezler. Bu nedenle yaşa uygun beceriler değerlendirilirken, her bir cocuğun istenen tum hareketleri yapması beklenmez.
Gelişim Surecleri
1. Ay
Oturur durumdayken başını arasıra dik tutar. Yuzukoyun yatırıldığında başını kaldırabilir. Seslere tepki gosterir.
2. Ay
Oturtulunca başını dik tutabilir. Yuzukoyun yatırılınca hem başını hem de omuzlarını kaldırabilir. Hareket eden cisimleri gozleriyle izleyebilir. Annesinin kendisiyle konuşmasına gulumser ve ses cıkararak yanıt verir.
3. Ay
Yuzukoyun yatırıldığında kollarına dayanarak doğrulabilir. Hareket eden cisimleri başını cevirerek izler. Eline verilen cıngırakla oynayabilir, ancak duşururse alamaz. "A-gu" sesleri cıkarabilir.
4. Ay
Elleriyle oynar. Elleriyle nesnelere uzanır, ancak yakalayamaz. Eline verilen kalemi tutabilir. Cağrılınca donup sesin geldiği yone bakar. Kahkaha ile guler.
5. Ay
Yattığı yerde yuvarlanıp ters doner, oturtulurken sağa sola sallanır. Eliyle uzandığı nesneleri yakalar. Ayağını ağzına goturebilir. Aynada kendisini gorunce guler, sevinir.
6. Ay
Destekle oturabilir. Eline verilen kaşıkla masaya vurur. Sevdiği ve sevmediği yiyeceklere tepki gosterir. Yabancıları ayırt edebilir. "Cee !" yaparak oynar.
7. Ay
İki elinde de birer nesne tutabilir. Nesneleri bir elinden diğerine aktarabilir. Verilen herşeyi ağzına goturur. Kendi kendine biskuvi yiyebilir. Aynadaki goruntusunu tutmak ister.
8. Ay
Kısa bir sure desteksiz oturabilir. Eşyaları yere atarak oynar. İki heceli sozcukler soyleyebilir.
9. Ay
Uzun sure yalnız başına oturabilir. Bir yere tutnarak ayakta durabilir. Baş parmak ve işaret parmağı arasında kucuk bir nesneyi tutabilir. "Anne, baba" gibi iki sozcuk soyleyebilir.
10. Ay
Yatarken kendi kendine oturur duruma gecebilir. Yardımsız ayağa kalkabilir. El cırpar el sallar. Giyidirilirken yardımcı olur. Bardaktan su icebilir. İşittiği sozleri yinelemeye calışır.
11. Ay
Ceşitli nesneleri kaplar icine koyabilir. Basit emirleri anlamaya başlar.
12. Ay
Elinden tutulunca yuruyebilir. Cevresindekileri gulduren davranışlarını tekrarlar. Kitaplardaki resimlere ilgi gosterir. İstenince oper.
13. Ay
Kalemle cizgi cizebilir. Bir elinde iki ayrı nesne tutabilir.
15. Ay
Yardımsız yuruyebilir. Elinden tutulduğunda merdiven cıkabilir. İki kupu ust uste koyabilir. Ayakkabılarını cıkarabilir. 6-7 sozcuk soyleyebilir.
18. Ay
Sendeleyerek koşar. Kendi kendine sandalyeye cıkarak oturabilir. Uc kupu ust uste koyabilir. Kaşık kullanabilir. Bir kitabın sayfalarını karıştırabilir. 8-10 sozcuk soyleyebilir. Kakasını soylemeye başlar.
21. Ay
Kendi kendine merdiven cıkabilir, elinden tutulduğunda inebilir. 5-6 kupu ust uste koyabilir. Bedeninin ceşitli parcalarını gostebilir. İki sozcuklu tumceler kurabilir.
2 Yaş
Kendi kendine merdiven inebilir. Topu atabilir, tekme vurabilir. 7-8 kupu ust uste koyabilir. Corap ve ayakkabılarını giyebilir. Cişini haber vermeye başlar.
2,5 Yaş
Ayaklarını birer birer kullanarak merdiven inip cıkabilir. 9 kup ust uste koyar. Kapalı şekil cizer.
3 Yaş
Uc tekerlekli bisiklete biner. Daire şeklini kopya eder. Yaşını ve cinsini bilir.
5 Yaş
Sek sek oynar. Ucgen cizer, dort renk bilir. Ona kadar sayar. Giyinip soyunur. Coğul ifadeler kul
Bebeğin Norolojik Gelişimi
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Bebeğin Norolojik Gelişimi
-
13-09-2019, 23:11:54