Aydınlı iş adamı Mesut Mutlu, annesinin memleketi Konya'nın Beyşehir ilcesinde kurduğu ceviz bahceleriyle tarımsal uretime katkı sunuyor.
İstanbul'da gıda sektorunde faaliyet gosteren iş adamı Mesut Mutlu, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Aydın'da doğup buyuduğunu, annesinin Beyşehirli olduğunu soyledi.
Hayvan ciftliği kurmak icin 12 yıl once annesinin memleketi Beyşehir'e geldiğini anlatan Mutlu, "Satılık hayvan ciftliğini goruşmek uzere gelmiştik ancak anlaşamayınca o donemin belediye başkanının da teşvik ve onerileriyle tarımsal faaliyetlere yonelmeye karar verdim. Karasal iklimde ceviz yetiştirilebileceğine dair tavsiyeler alınca, bu işe adım atmak istedik ve ceviz bahcemizi kurduk." diye konuştu.
Mutlu, satın aldıkları 1596 dekarlık alanda ilk etapta 15 bin ceviz fidanını toprakla buluşturduklarını, bu sayının bugun 25 bine ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bir sure sonra Beyşehir'in bir başka mahallesinde 200 dekarlık alanda 5 bin fidanın bulunduğu ikinci bir ceviz bahcesi daha kurduk. Yaklaşık 1 milyon liralık bir yatırımla başladığımız ceviz yetiştiriciliğine, 12 yılda toplamda 8 milyon liralık yatırım yaptık. Bahcelerimizde hasadı, yaş kabuklu ceviz olarak gercekleştiriyoruz, ardından urunu ic piyasada pazara sunuyoruz."
"Nihai hedefimiz, uretim miktarını bin ton seviyelerine cıkarmak"
Gecen yıl bahcelerinden 282 ton urun aldıklarını, rekoltenin bu yıl 400 ton civarında gercekleşmesini beklediklerini dile getiren Mutlu, "Bahcelerimizde toprakla buluşturduğumuz fidanlardan beşinci yıldan itibaren urun almaya başlıyoruz ancak 8. yıldan sonra daha fazla verim elde etmeye başlıyoruz. Ceviz uretiminde nihai hedefimiz, uretim miktarını bin ton seviyelerine cıkarmak." şeklinde konuştu.
Turkiye'nin ceviz tuketiminin onemli bir bolumunun ithalatla karşılandığını anlatan Mutlu, "Ancak ulke genelinde son yıllarda cok buyuk ceviz bahceleri kuruluyor ve fidan sayısı her gecen gun artıyor. Zaman icerisinde Turkiye'nin cevizde ihracatcı konuma gelmesi halinde buna Beyşehir'den de katkı sağlamayı arzu ediyoruz." dedi.
Beyşehir Tarım ve Orman Muduru Mehmet Kaya ise iş adamı Mutlu'nun yatırımları ile Beyşehir'in, Turkiye'de ceviz uretiminde oncu ilcelerden biri haline geldiğini belirtti.
Mutlu'nun bahcelerinde 170 kişiye istihdam sağladığını dile getiren Kaya, "Kendisine ulke ve bolge ekonomisine katkısı dolayısıyla teşekkur ederim." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdulhamit Yaşar