Turkiye tarafından Pakistan' ihrac edilen MİLGEM korvetlerinin ucuncusu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Pakistan Savunma Uretim Bakanı Zubaida Jalal Khan'ın katıldığı torenle kızağa konuldu.
Ana yukleniciliğini Milli Savunma Bakanlığına bağlı ASFAT'ın yaptığı Pakistan'a ihrac edilen 4 MİLGEM Korvet Projesi, planlandığı şekilde devam ediyor.
Yerli savunma sanayisinin tek kalemde gercekleştirdiği en buyuk ihracat atılımı olan proje kapsamında MİLGEM korvetlerinin ucuncusu icin Karaci Tersanesi'nde toren duzenlendi.

Tersane Komutanının projeye ilişkin bilgi verdiği torende konuşan Akar, Pakistan Silahlı Kuvvetleri icin projenin bir aşamasının daha hayata gecirildiği gunde dost ve kardeş Pakistan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sozlerine başladı.
Turkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin, devletler arasındaki sıradan ilişkilere hic benzemeyen kendine ozgu bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Akar, iki ulke arasında tarihi, koklu, kadim dostluk ve kardeşlik bağları bulunduğunu vurguladı.
Her alanda yakın iş birliği icerisinde hareket eden Turkiye ve Pakistan arasındaki ilişkilerin, mukemmel ve ornek bir seviyede olduğunu dile getiren Akar, şunları soyledi:
"Pakistan halkının Milli Mucadelemiz sırasında bizlere verdiği destek gonlumuzde ve zihinlerimizde silinmez bir yer edinmiştir. Turk milletini yalnız bırakmayan, kederde ve kıvancta daima bir ve beraber olduğumuz Pakistanlı kardeşlerimizin fedakarlıklarını asla unutmayacağız. Bugun de aynı şekilde Azerbaycan Turku'nun yanında olduğunuzu gormek, bizler icin cok anlamlı ve kıymetlidir. Turkiye de Pakistan'ın haklı davası Keşmir konusunda her zaman Pakistanlı kardeşlerinin yanında oldu, bundan sonra da yanında olmaya devam edecektir."
"Savaş ve insanlık sucu işleyen Ermenistan…"
Bolgenin ve İslam coğrafyasının zor bir donemden gectiğine dikkati ceken Hulusi Akar, şoyle konuştu:
"Sırf Musluman olduğu icin İslam coğrafyasında yaşanan insani trajediler gormezden geliniyor, insan hakları konusunda ikiyuzlu bir tutum sergileniyor. Etrafımızın kriz alanlarıyla cevrildiği boyle hassas bir surecte, tarih ve medeniyetimizin omuzlarımıza yuklediği sorumluluk buyuk. Bu sorumluluk gereği Pakistan ve Turkiye bolgemizdeki ve dunyadaki insani trajedileri gormezden gelmedi. Şu anda Azerbaycan'da yaşanan gelişmeler karşısında bazı ulkeler gibi kor, sağır ve dilsiz olmadı. Burada bir kez daha ifade etmek istiyorum ki Azerbaycan'ın 30 yıldır Ermenistan işgalindeki oz topraklarını kazanmak icin giriştiği mucadeleyi sonuna kadar destekliyoruz.
Savaş ve insanlık sucu işleyen Ermenistan, işlediği sucların hesabını Azerbaycan ordusu onunde verdiği gibi, tarih ve uluslararası hukuk onunde mutlaka verecektir. Uluslararası mekanizmalar da Ermenistan'ın daha fazla sivil masum insan katletmemesinin, artık kalıcı barış, huzur ve istikrarın Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan'ın oz topraklarından cekilmesiyle sağlanacağını anlamalıdır. Bu duyguları paylaşan ve haklı davasında Azerbaycan'ın yanında olan Pakistan halkına, buradan bir kez daha şukranlarımızı sunuyoruz."
"Ulkelerimiz adına buyuk ve onemli bir kazanım"
Tum yaşananların İslam coğrafyasının guclu, bir ve beraber olmaya ihtiyacı olduğunu bir kez daha gosterdiğine işaret eden Akar, guclu savunma sanayisine, etkin ve caydırıcı bir orduya sahip olunmasının onemine değindi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderlik, teşvik ve destekleriyle başta savunma sanayii olmak uzere hemen her alanda Turkiye'nin onemli atılımlar yaptığını, buyuk başarılar elde ettiğini bildiren Akar, savunma alanında yerlilik ve millilik oranının yuzde 70'lerin uzerine cıktığı bilgisini verdi.
Akar, Turk savunma sanayi şirketlerinin uluslararası pazarda adından sıkca soz ettirdiğini, dunyanın onde gelen ilk 100 savunma kuruluşu arasında 7 Turk firmasının yer aldığını ifade ederek, "Tasarımdan uretime savunma sanayimizin elde ettiği tecrubeyi Pakistanlı kardeşlerimizle paylaşmak, ulkelerimiz adına buyuk ve onemli bir kazanım olacaktır." dedi.
Yerli ve milli savunma sanayi urunlerinin Turk Silahlı Kuvvetlerine ustun bir hareket kabiliyeti kazandırdığını aktaran Bakan Akar, son teknoloji urunu MİLGEM gemilerinin de aynı şekilde Pakistan Silahlı Kuvvetlerinin gucune guc katacağına yonelik değerlendirmesini paylaştı.
Boyle buyuk bir projenin, Kovid-19 salgınının tum olumsuz etkilerine rağmen "en duşuk maliyet", "en yuksek kalite" ve "en kısa zaman" prensibiyle planlanan zamanda gercekleştirilmesinin, ortak proje yonetim kabiliyeti, iş disiplini ve kararlılığı gostermesi acısından onemli olduğunu belirten Akar, "Gemilerimizin dost ve kardeş Pakistan halkına, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine bir kez daha hayırlı uğurlu olmasını, iki ulke arasındaki dostluk bağlarını daha da guclendirmesini diliyorum." şeklinde konuştu.
Milli Savunma Bakanı Akar, sozlerini Pakistanlı denizcilere yonelik "Denizleriniz sakin, pruvanız neta; yolunuz bahtınız acık olsun." sozleriyle tamamladı.
Konuşmaların sonunda gemi, Akar ve Khan'ın duğmeye basmasının ardından kızağa konuldu. Okunan duanın ardından bakanlar Akar ve Khan sertifikaları imzaladı ve hatıra fotoğrafı cekimine katıldı.
Torene, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ile ASFAT Genel Muduru Esad Akgun de katıldı.
Ote yandan Bakan Akar, toren oncesinde Pakistan Savunma Uretim Bakanı Zubaida Jalal Khan ile baş başa goruştu.
Goruşmede başta savunma sanayi iş birliği olmak uzere ikili ve bolgesel konularda goruş alışverişinde bulunuldu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sarp Ozer