ANTALYA'da yaşayan serebral palsi (SP) hastası Halil Efe Anılır (7), annesinin yardımıyla yurumeye calışıyor. Yaklaşık 1 yıl fizik tedavi gormesi gereken Halil Efe icin destek bekleyen Gulay Anılır, oğlunun yurumesini gormek istediğini soyledi. Anılır, "Oğlum her yeri karıştırsın, yaşıtları gibi koşsun, oynasın, okula gitsin istiyorum" dedi.
Antalya'nın Aksu ilcesinde yaşayan Gulay-Cengiz Anılır ciftinin 3'uncu cocukları Halil Efe, 8 aylık dunyaya geldi. Konuşamayan, emekleyemeyen ve ellerini hareket ettiremeyen Halil Efe, ailesi tarafından doktora goturuldu; ancak uzun sure teşhis koyulamadı. Anne Gunay Anılır, Halil Efe'ye zeytinyağıyla masaj yapmaya başladı. Her gun ozel bakım yapan Anılır, oğlunun kaslarını calıştırabilmesi icin kendi capında fizik tedavi uyguladı. Halil Efe, bu sayede az da olsa ellerini hareket ettirebildi.
Uzun sure sonra Halil Efe'ye, SP hastalığı teşhisi koyuldu. Halil Efe'ye engeli az olduğu icin haftalık 80 saatlik fizik tedavi uygulanmaya başlandı. Doktorları 8 yaşına kadar yoğun fizik tedavi alması gerektiğini, bu sayede Halil Efe'nin yuruyebileceğini soyledi. Halil Efe, hayırseverlerin yardımıyla yaklaşık 1 sene boyunca fizik tedavi aldı fakat koronavirus nedeniyle tedavi aksadı. Halil Efe'nin 1 sene daha fizik tedavi alması icin yardım cağrısında bulunan Gulay Anılır, oğlunun yuruyeceği, koşup, oynayabileceği gunleri gormek istediğini soyledi.
OĞLUNA SIK SIK MASAJ YAPIYORHalil Efe'nin vucudundaki hasarın sol tarafta başladığını belirten Gulay Anılır, 1 yaşına geldiğinde emekleme, yurume, konuşma gibi gereksinimlerini yapamadığını gorunce doktora goturduklerini anlattı. Halil Efe'ye uzun sure teşhis koyulamadığını, oğluna sık sık masaj yapıp, kaslarını hareket ettirmeye calıştığını aktaran Anılır, "Kollarına, boynuna ve bacaklarına surekli masaj yaptım. İnternetten oğrendiğim kadarıyla bir şeyler yapmaya calıştım. Oğlumu ancak bu duruma getirdim" dedi.'YOĞUN FİZİK TEDAVİ GEREK"Oğluna uzun sure sonra SP hastalığı teşhisi koyulduğunu anlatan Gunay Anılır, "Cocuğumun hafif engelli olduğunu soylediler. Raporlarımız hatalı cıktığı icin evde fizik tedaviye devam ettim. Zeytinyağlarıyla masaj yaptım. Cocuğumu hayata kazandırmak icin elimden geleni yaptım. Cocuğum yuruyemese bile ellerini tutarak hayata tutunsun, yemeğini yiyebilsin ve ihtiyaclarını gidermesi icin cabaladım. Ama bir yerde yetersiz kaldım. Bir yerden sonra maddi sıkıntılar oluştu. Medikal malzemeleri alamadık. Bazı yardımseverler Efe'nin medikal malzemelerini karşıladı. Doktorlar Halil Efe'nin 1-2 seneye kadar yuruyebileceğini, bunun icin yoğun fizik tedavi alması gerektiğini soyledi. Devletin verdiği haftalık 80 dakikalık fizik tedavi bizim icin yetersiz. Pandemi nedeniyle etkilendik. Bireysel eğitim ve fizik tedavi almak icin ekstra ozel eğitim alması gerekiyor. Pahalı olduğu icin maddi acıdan yetişemiyoruz. Hayırseverlerden Efe'nin yuruyebilmesi icin yardım bekliyorum. Efe 1 sene boyunca yoğun fizik tedavi almazsa yuruyemeyecek. Oğlumun yurume şansı var, destek bekliyorum" diye konuştu.'KIZMAYIN COCUĞUNUZA'Halil Efe'nin yuruduğu zamanları gormek istediğini vurgulayan anne Anılır, "Oğlum her yeri karıştırsın istiyorum. 'Benim cocuğum cok agresif, şımarık, yaramaz' diyen annelere diyorum ki 'Kızmayın cocuğunuza'. Biz oğlumuz bir adım atacak, diye omrumuzu harcarken bazı anneler cocuklarını dışarı atıyor, cocuk esirgeme kurumlarına veriyor. Lutfen yapmayın. Benden sonra cocuğuma kimse bakamaz. Tek bakacak annedir. Cocuğumu topluma kazandırmak istiyorum. Yaşıtları gibi koşsun, oynasın, okula gitsin istiyorum" dedi. 'COCUĞUMUZUN ENGELİ DEĞİL, MADDİYAT ENGEL OLUYOR'Halil Efe'nin okul cağına geldiğini belirten Gunay Anılır, oğlunun ozel eğitim gormesi gerektiğini belirterek, "Gonullu oğretmen bulursak evde oğluma eğitim verebilir. Gonullu eğitmen olmazsa cocuğum yine eğitim alamayacak. Okula goturemem cunku altına bez tutuyorum. Konuşamıyor. Bu yuzden hep yanındayım. Gun gectikce buyuduğu icin taşımakta zorlanıyorum. Gucum yetmiyor. Turkiye'de bizim gibi bircok aile var. Yetersiziz. Hayatımıza cocuklarımızın engeli değil, maddiyat engel oluyor. Halil Efe'nin yuruyebilmesi icin destek bekliyorum" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Aslı DURAN