ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, prostat kanserli 500'uncu hasta, robotik ve kapalı yontemle ameliyat edildi. Robotik yontemle yapılan ve DHA ekibi tarafından goruntulenen ameliyatın ertesi gunu ayağa kalkan, İl Sağlık eski Mudur Yardımcısı Ahmet Cicek, "Başta biraz tedirgin olmuştum ancak yanılmışım" dedi.
Antalya İl Sağlık eski Mudur Yardımcısı Cicek, uzun zamandır prostat kanseri nedeniyle yaşadığı şikayetlerine cozum bulmak icin bircok hastaneye gitti. Hastalığına cozum bulamayan Cicek, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gorev yapan Prof. Dr. Mutlu Ateş'e başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda Prof. Dr. Ateş, Cicek'e ameliyat olması gerektiğini soyledi.
Ameliyata başta tereddutle yaklaşan Cicek, Prof. Dr. Ateş'in telkinleriyle robotik ve kapalı yontemle yapılacak ameliyata girmeyi kabul etti. Ameliyata giren ve başarılı operasyon geciren Cicek, ertesi gun ayağa kalktı ve 3'uncu gun taburcu edildi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 500'uncu kez gercekleştirilen ameliyat, DHA ekibi tarafından goruntulendi. Prof. Dr. Ateş'in yonlendirdiği robotla hastanın vucudundaki idrar yollarının parcası olan prostat bir butun olarak cıkarıldı. Ameliyat sırasında ayrılan idrar yolları ise yine robot ve kapalı yontem ile birleştirildi.
'ROBOT AMELİYATIN KALİTESİNİ ARTTIRIYOR'Robotik tekniğin yanlış anlaşıldığını, robotun sadece ameliyata yardımcı olduğunu soyleyen Prof. Dr. Mutlu Ateş, "Bu kapalı yontemle yapılan prostat kanseri tedavisinde kullanılan bir yontem. Şu an dunyadaki en iyi yontem neyse hastanemizde de bu cihazlar var. Robotik ameliyat deyince ameliyatı yapan robot gibi anlaşılıyor ancak robot bizim el hareketiyle yapamadığımız bazı hareketleri yapıyor ve ameliyatın kalitesini artırıyor. Robot bizim normalde gozumuzle gorduğumuz alanın 10 katı buyukluğunde alanı gorebiliyor" dedi.'İDRAR TUTMA ORANI 9-10 KAT ARTIYOR'Robotik tekniğin diğer cerrahi yontemlerden daha iyi sonuc verdiğini soyleyen Prof. Dr. Ateş, "Prostatın cevresindeki sinir ve idrar tutmaya yarayan kasları robotun getirdiği bu avantajlar sayesinde cok daha iyi koruyabiliyoruz. Bu yontemle diğer cerrahi yontemlerden 9-10 katı kadar fazla idrar tutma oranı sağlayabiliyoruz. Kapalı yontemle yapılan ameliyatlarda hasta ameliyatın ardından 3'uncu gununde taburcu olabiliyor" diye konuştu.'TURKİYE'DEKİ EN YUKSEK SAYILARDAN BİRİ'Son zamanlarda prostat tedavisinde kapalı yonteme ilginin arttığını soyleyen Prof. Dr. Ateş, "Prostat ameliyatlarından sonra en buyuk sıkıntı olan idrar kacırma sorunu, bu yontemle neredeyse hic denecek kadar az yaşanıyor. Sertleşme sorunu da en az duzeye iniyor. Bu gibi avantajlardan dolayı bu yonteme yuksek talep var. Hastanemizde bu ameliyatların 500'uncusunu tamamlamış bulunmaktayız. Turkiye'deki en yuksek sayılardan birisi bu. 500'uncu prostat vakamızın ozellikle pandemi doneminde bir sağlık calışanımıza denk gelmiş olması da ilginc bir tesaduf oldu" dedi.'BAŞTA TEDİRGİN OLMUŞTUM'500'uncu ameliyatın yapıldığı Ahmet Cicek ise başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştuğunu soyledi. Cicek, "Prostat şikayetiyle ceşitli sağlık kuruluşlarına başvurdum. Yaptığım araştırma neticesinde hastanemizde en guzel şekilde yapıldığını tespit ettim. Yapılan tetkikler neticesinde de ameliyat olmam gerektiğine karar verildi. Başta biraz tedirgin olmuştum ama hocamızın telkin ve tavsiyeleriyle kendimizi teslim ettik. Bize guven verdiler, başarılı bir operasyonla da sağlımıza kavuşturdular. Kendilerine cok teşekkur ediyorum" diye konuştu.'1 GUN SONRA AYAĞA KALKTIM'500'uncu ameliyatın kendisine denk gelmesinden dolayı mutlu olduğunu soyleyen Cicek, "Robotik cerrahide Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi gercekten bir marka. Ameliyattan bir gun sonra ayağa kalktım, 3'uncu gunde ise taburcu edildim. Ameliyat oncesinde en buyuk korkularım idrar tutma ve cinsel fonksiyonlarla ilgili sıkıntıydı. Ancak hocamın yaptığı ameliyat nedeniyle birkac gun icerisinde idrarımı tutmaya başladım. Cinsel fonksiyonlarla ilgili de bir sıkıntı yaşamadım" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Semih ERSOZLER