MERSİN'de yaşayan biyolog ve doktora oğrencisi Ayberk Kırbıyık (28), dunyayı etkisi altına alarak bircok insanın yaşamını yitirmesine neden olan koronavirus salgını nedeniyle sağlıkcıların yaşadığı sorunlardan etkilenerek 3 boyutlu yazı ile teknolojik bir maske yaparak prototipini gunluk olarak kullanmaya başladı. Piyasada satılan maskelerden memnun kalmadığını belirten Kırbıyık, "Cok rahat nefes alabileceğimiz bir maske haline getirdim. Şu anda taktığım maske ile diğer maskelere gore cok daha iyi nefes alma imkanımız var. Bunun icinde bir motor var. Surekli olarak iceriye temiz hava veriyor. İcerdeki havayı da dışarıya atıyor" dedi.
Mersin Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu'nde biyoloji doktorası yapan Ayberk Kırbıyık, koronavirus salgının başlamasının ardından eğitime ara verilmesi nedeniyle evde vakit gecirmeye başladı. Bu surede vatandaşlara maske kullanımının tavsiye edilmesi ile aldığı maskelerden memnun kalmayan Kırbıyık, bilgisayar yardımı ile bir maske tasarımı yaptı. Bunun icin de 3 boyutlu yazıcı alan Kırbıyık, kendi maskesini kendi yaptı. Prototipini de kendisi kullanmaya başlayan Kırbıyık, aldığı sonuctan memnun kaldı.
GUC KAYNAĞI İLE CALIŞIYORPiyasada satılan maskelerden memnun kalmadığını belirten Kırbıyık, tasarladığı teknolojik maskenin kucuk bir motorla temiz havayı iceri alıp, kirli havayı da dışarı verirken taşınabilir guc kaynağı ile calıştığını anlattı. Kırbıyık, "Ben bir biyologum. Laboratuvarlar kapandı, calışma yapamadık. Ben de kendim bir proje yapmak istedim. Bunun uzerine bir 3 boyutlu yazıcı aldım. Bununla ne yayabilirim diye duşunurken bir maske tasarlamak aklıma geldi. İnternette cok ceşitli maske modelleri vardı ancak istediğim duzeyde bir maske bulamadım. Onları da indirdim, denedim, urettim fakat duzgun nefes alamıyordum. Bunun icin de sıfırdan bir maske tasarladım. Cok rahat nefes alabileceğimiz bir maske haline getirdim. Şu anda taktığım maske ile diğer maskelere gore cok daha iyi nefes alma imkanımız var. Bunun icinde bir motor var. Surekli olarak iceriye temiz hava veriyor. İcerdeki havayı da dışarıya atıyor" dedi.
'SAĞLIKCILARDAN ETKİLENDİM'Virusun ortaya cıkmasının ardından sağlık calışanlarının yaşadığı sorunlardan etkilendiğini ifade eden Kırbıyık, "Bu maskeyi yaparken ilk sağlık calışanları aklıma geldi. Cunku cok zor durumlarda calışıyorlar. Cok uzun suren mesai saatleri var. Mesai saatleri icerisinde maskelerini cıkartamıyorlar. Cıkarttıklarında da hasta olma ihtimalleri cok yuksek. Oncelikle bunu gorerek, daha sonra da orneğin astım hastaları icin ozellikle akciğer problemleri olan insanların maske takmaları cok sıkıntılı oluyor fakat bu maske ile cok daha rahat nefes alıp, gunluk işlevlerini yerine getirebiliyorlar" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Mustafa ERCAN