DENİZLİ'de, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 14 yıldır yaptığı kuaforluk mesleğini bırakan ve 6 ay boyunca calışmayan Esra Karabaş (30), İŞKUR desteğiyle kendi işini kurdu. Aldığı destekle kendi işletmesini kurarak arıcılığa başlayan Karabaş, 110 kovanla bal uretimi yapıyor. Arı sokmasına karşı alerjisi olmasına rağmen sevdiği işi yaptığını belirten Karabaş, "Arıcılığı yapamazsın' diyenlere inat yapabileceğimi biliyordum. Kadınların isteyip de başaramayacağı hicbir şey yok" dedi.
Denizli'de yaşayan Esra Karabaş, cırak olarak başladığı kuaforluk mesleğini 14 yıl boyunca surdurdu. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle işinden ayrılan Karabaş, 6 ay boyunca calışmadı. Daha sonra babasının hobi olarak uğraştığı arıcılığı profesyonel olarak yapmaya karar veren Karabaş, İŞKUR'a başvurdu. KOSGEB'ten girişimcilik belgesini alan ve projesini hazırlayan Karabaş, gectiğimiz temmuz ayında İŞKUR'dan hibe desteği almaya hak kazandı. Kendi işletmesini kurmak icin 38 bin 376 lira hibe desteği alan Karabaş, 110 arı kovanıyla bal uretimine başladı. Aldığı eğitimlerle profesyonel arıcılık yapan Karabaş, urun yelpazesine balın yanı sıra polen ve propolisi de ekledi. Her gun Pamukkale ilcesi Karakurt Mahallesi'ndeki arı kovanlarının yanına giden, tulumunu giyerek arılarıyla ilgilenen Karabaş, ilk uc ayda 550 kilogram bal, 100 kilogram polen uretimi yaptı.
Bir cocuk sahibi Karabaş, eşinden ve işinden ayrıldığı zor bir surecin ardından kendi işini kurmaya karar verdiğini soyledi. Yaşadığı olumsuzluklara rağmen İŞKUR'un desteğiyle işini kurup hayata tutunduğunu ifade eden Karabaş, "Hicbir birikimim yoktu. Araştırma yapıp İŞKUR'a başvurdum. Proje hazırlığı surecinde bana cok yardımcı oldular. 38 bin 376 lira destek alıp arıcılığa başladım. 110 kovanım var. Cicek balı uretiyorum. Onceliğim sevdiğim bir iş yapmaktı. Erkek egemen bir meslekte benim gibi bir kadının olması cok nadir bir durum" dedi.
Tek başına arıcılık yapabildiği icin gururlu olduğunu kaydeden Karabaş, "Erkek egemen sektorlerde kadınlar 'Yapabilir miyim?' diye duşunmesinler. 'Yapamazsın' kelimesini cok severim. Bu durum beni motive ediyor. Kadınların isteyip de başaramayacağı hicbir şey yoktur. Bu işe başladıktan sonra arı sokmasına karşı alerjim olduğunu oğrendim. Sevdikten sonra bunların onemi yok. Alerjimin olmasına rağmen işimi cok sevdiğim icin korkmadan bu işe devam edebiliyorum. Hicbir şey istedikten sonra engel değildir" diye konuştu.Cevresinde 'arıcılığı yapamazsın' diyenlere inat bu işe girdiğini vurgulayan Karabaş, "Beni en cok motive eden şey 'yapamazsın' kelimesidir. 'Yapamazsın' diyenler beni kamcılıyordu. 'Arıcılığı yapamazsın' diyenlere inat yapabileceğimi biliyordum. Yakın cevrem bana hep destek oldu. Onların da inancı sayesinde başarıyı yakaladım. Aile Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zumrut Selcuk'a ve Denizli İŞKUR Muduru Fatih Işık'a ve personeline teşekkur ederim" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Deniz TOKAT