Bu kafeyi yalnızca kadınlar işletiyor
Erzurum'da yalnızca kadınların işlettiği kafe yoğun ilgi goruyor
ERZURUM - Erzurum'da KADAMA Kadın Kooperatifi tarafından acılan kafeyi yalnızca kadınlar işletiyor. Kadınların işlettiği kafe yoğun ilgi gorurken, kooperatif 300 kadına da iş imkanı sunuyor.
Eczacı Canan Ucar tarafından kurulan KADAMA Kadın Kooperatifi, kadın emeğinin ekonomiye aktif katılımı ve kadının guclenerek ayağa kalkması hayali ile 8 Mart Kadınlar Gununde başladığı yolculuğunu başarılarla surduruyor. KADAMA Kadın Kooperatifi tarafından 300 Erzurumlu kadın, el sanatları ve ev yemeklerini tum dunyaya satmak icin caba harcıyor. Yıldızkent ilcesinde acılan KADAMA Kafe yalnızca kadınlar tarafından işletiliyor. KADAMA Kafe, vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi goruyor.
KADAMA Kadın Kooperatifi kurucusu Eczacı Canan Ucar, "8 Mart Dunya Kadınlar Gunu'nde kurulduk. Kurulduğumuz gunden bu yana hummalı bir calışma icerisindeyiz. Bizim icin 8 Mart'ta hayal olan şeylerden birisiydi bu kafe. Pandemiye rağmen cok kısa bir surede kafede actık. El emeği goz nuru olarak dantelleri, iğne oyaları ile ilgili olarak da bir calışmamız var. Bizim gorunmez fabrikalarımız evde calışan hanımlar, burası da gorunur yuzumuz. Butun kadınlara sesleniyorum, biz burada guzel bir hikayenin icerisindeyiz. Bizimle olsunlar. Evimizde yemeyeceğimiz hicbir şeyi bu mutfaktan cıkarmıyoruz. ya tuketicimiz olsunlar, ya ureticimiz olsunlar ama mutlaka bizim harekatımızla birlikte olsunlar. Evlerinde calışan kadınlarla birlikte 350 kadına iş eriyoruz. Onların urunlerini alıp pazarlıyoruz. Bu kafe kadınlara ait ama cinsiyet ayrımı yapmıyoruz. Beyler de biz uretmek istiyoruz diyorlarsa mutfağa bekleriz. Kadınların bu işleri yapabileceğine dair bir hikaye yazma peşindeyiz. Cevredeki tepkiler cok olumlu. Eskiden var olan guzel şeyler kaybolmasın istiyoruz ve bu herkesin cok hoşuna gidiyor" dedi.
Bu kooperatifle hayalini gercekleştirdiğini ifade eden Ebru Beykoylu "Bu benim hayalimdi. Komşuma hayalimi anlattım ve bu kooperatifle tanıştım. Kendim rahatsızdım, oturup kendimi dinliyordum. Mutfağı sevdim şimdi tedavilerim de iyi gidiyor. Cocuklarım ve eşim nasıl olur diye bakıyorlardı şimdi destek veriyorlar. Buraya gelmek icin parmaklarımın ucunda evden kacıyorum" diye konuştu.
İş ararken bu kooperatifle tanıştığını belirten Zeynep Guney, "Canan hanımla hastane de tanıştım. Neden uzgun olduğumu sordu iş aradığımı soyledim. Sonra bana işin hazır gel dedi. Ben cok memnunum. Sabah erkenden gelip akşama kadar calışıyorum" şeklinde konuştu.
Sosyal Bilgiler Oğretmeni Şima Ozdemir Bulbul de, "Arkadaşlarıma destek icin geliyorum. KADAMA olarak maddi durumu iyi olmayan kadınlara iş imkanı sunuyoruz. Onlara destek oluyoruz. Bu durum da bizi mutlu ediyor" dedi.
"Ben yok biz var" sloganıyla yola cıkan KADAMA Kadın Kooperatifi yakın zamanda tarihi Uc Kumbetler'in yakınında bulunan bir konakta faaliyet gostermek icin calışmalara da devam ediyor. Konakta, 350 kadının urettiği el sanatları, turistik eşyalar ve yiyecek- icecek urunleri satılacak.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı