Antalya'nın Alanya ilcesinin Demirtaş Koyu'nde, dikiş dikerek ve temizliğe giderek gecinmeye calışırken internet uzerinden avokado satmaya başlayan Ayşe Mecek'in hayatı, beş yıl once yeğeninin ona sosyal medyada 'Avokadocu Ayşe' hesabı acmasıyla değişmiş.
"O zaman dort cocuğum vardı ve okula gidiyorlardı, masraflar cok fazlaydı. Gecinmek icin dikiş dikiyordum, temizliğe gidiyordum, cocuk bakıyordum. Kısacası ne iş olsa yapmak zorundaydım" diyerek başarısının altındaki motivasyonun cocuklarını okutmak olduğunun altını ciziyor.
"Avokado toplamaktan donduğum bir gun yeğenim 'Sana avokado sayfası acalım' dedi. İnanmadım... 'Kim alacak ki' dedim. O gunlerde bir akrabam internetten ayakkabı siparişi vermişti, salatalık gelmişti. Benim gibi eşim de 'Boşa uğraşıyorsun, zaman kaybediyorsun' diyordu. Ama her şey oyle başladı. Hesabı actığımızın ertesi gunu bir baktık ki insanlar bir suru yazı yazmış, kargoyu, fiyatı sormuş. Mesaj kutusuna bir baktık ki 50-60 sipariş var. Uc gun sonra ilk kargomuzu gonderdik. İkinci hafta beş kargo... O kadar hoşuma gitti ki... Sonra arkası geldi. Parayı nasıl alacağımı, telefonu nasıl kullanacağımı bile bilmiyordum, yeğenim Tuba yardımcı oldu yine. Zaten onun dışında kimseden bir yardım gormedim. Eşim, 'Cocuklar var, onlarla ilgilen' diyordu. Ben de hem cocuklarla ilgilendim hem de internetten avokado satmakla. Ne onları ihmal ettim ne de işimi."
Kadınlara ornek oluyorum
Başarıya giden yolda bircok zorlukla mucadele etmek zorunda kalmış Ayşe Mecek. Ama yılmamış. En buyuk kişilik ozelliğini de "Bir işe başladım mı asla yarım bırakmam" diye acıklıyor.
Mecek, kucuk kızı Hira'yı da işin başladığı donemde doğurmuş. Kızını kucağına alıp, dolmuşla bahceye gidip avokadoları topladığını, meyveleri bebek arabasına koyup eve getirdiğini anlatıyor: "Cocuklar okuldan geldikten sonra yemeklerini yediriyor, kucuk kızı uyutup avokadoları kolilere yerleştiriyor, kargoya goturuyordum. Bir de aralarda bakkal-market gezip koli topluyordum." Mecek, ilk yılında haftada 70'e yakın kargo yapmaya başladığını, ikinci yılsa talebe yetişemediğini soyluyor.
"Satışlar giderek daha iyi oldu. Bir sure sonra 'Avokadocu Ayşe' ismiyle markamı tescil ettirdim. Kucuk bir atolye yaptırdım. Artık butun koydeki avokadoları ben topluyorum. 1 donumluk kendi arazimizde başlayan maceram şimdi koyde 60 donume yakın arazide haftada 3 bin-3 bin 500 avokadoyu insanlara gondermekle devam ediyor. Bunu da gururla soyluyorum ki eşim artık kendini 'Avokadocu Ayşe'nin eşiyim' diye tanıtıyor. Koyumdeki insanlara da istihdam sağlıyorum. Bana yardım ediyorlar. Beraber paket yapıp, bahceye gidiyor, topluyoruz. Bircok kadına da ornek olduğumu duşunuyorum. Atolyeyi daha cok kadınla calışmak icin buyutmek istiyorum. Şu an yaşları 32-53 arasında 12 kadın calışıyor.
Hepimiz ilkokul mezunuyuz. Şunu cok net biliyorum ki ben de dahil buradaki kadınlara temizlik gibi gundelik işler dışında kimse iş vermez. Buradaki kadınlara iş vermek kadar beni mutlu eden cok az şey var."
ARTIK TELEFON HAYATIMIN BİR PARCASI
Ayşe Mecek, namı diğer Avokadocu Ayşe 19 yıldır evli. 38 yaşındaki Mecek'in en kucuğu 2.5, en buyuğu 18 yaşında beş cocuğu var. Zamanla civarda yetişen meyve-sebzeden kurutulmuş urunlere kadar bircok ceşidi satış listesine eklemiş. İlk zamanlar nasıl kullanacağını bilmediği akıllı telefonu icin "Şimdi telefon bir parcam" diyor.
KISA... KISA...
Hic durmadan 12 bin kilometrelik ucuş rekoru
Alaska'dan 11 gunde Yeni Zelanda'ya ucan bir kıyı camurculluğu hic durmadan 12 bin kilometreden fazla mesafe kat ederek dunya rekoru kırdı.
Bacaklarına takılan renkli halkalar nedeniyle 4BBRW (Blue-mavi, Blue, Red-kırmızı, White-beyaz) adı verilen erkek kuş, govdesine takılan beş gramlık bir vericiyle uydudan izlendi.
Kuşbilimciler, bu hayvanların bir savaş ucağının aerodinamiğine sahip olduğunu ve uzun ucuşları sırasında yuklerini hafifletebilmek icin ic organlarını kucultebildiğini soyluyor.
11 ayda cekilen fotoğraf odul getirdi
Ormana gizlediği kamerayla yetişkin bir dişi Sibirya kaplanını, ağaca kokusunu bırakırken goruntulemeyi başaran Rus fotoğrafcı Sergey Gorshkov 11 aylık bir cabanın sonucunda cekilen bu kareyle International Wild- Photos'un duzenlediği '2020 yabani hayat fotoğrafcısı' odulunu kazandı. Ağırlıklı olarak Rusya'nın en doğusunda yaşayan Sibirya kaplanlarının nufusu, kacak avlanma ve ormanlık alanların azalması nedeniyle tukenme tehlikesi altında. Karşılaşması cok guc olan bu turun yaban hayatındaki nufusunun 500-600 arasında olduğu tahmin ediliyor.
Aydın kestanesi AB vatandaşı dorduncu urun oldu
Aydın Ticaret Borsası tarafından 2015'te yapılan başvuru sureci tamamlanan Aydın kestanesi Avrupa Birliği tescilli coğrafi işaret sahibi dorduncu urunumuz oldu. Turkiye'nin halihazırda Antep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı icin alınmış uc AB coğrafi işareti ve 16 urun icin de başvurusu bulunuyor.
Caretta caretta'ların Marmara'ya uzanan caresizliği
Canakkale Onsekiz Mart Universitesi (COMU) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) bunyesindeki biliminsanları, Gelibolu Yarımadası sınırlarındaki Eceabat ilcesi sahilinde icinde 50 yumurta olan Caretta caretta yuvası buldu. Marmara Denizi'nde ilk kez rastlanan Caretta caretta yuvasındaki 50 yumurtadan cıkan 32 yavru denizle buluştu.
Her ne kadar kulağa hoş gelen bir haber gibi dursa da bu durum uzmanlar tarafından iklim değişikliği nedeniyle daha kuzeye doğru 'mecburi bir yolculuk' olarak yorumlanıyor.
Kaynak: Hurriyet