İşitme ve yurume engelli Muhammed'in en buyuk hayali bir gun ameliyat olup yuruyebilmektir. 14 yaşına geldiğinde doktorunun ameliyatın daha buyuk problemlere yol acabileceğini soyleyip ona yuzmeyi onermesiyle hayatı değişir... Anneannesi ve antrenorunun yardımlarıyla tekerlekli sandalyeyle havuza antrenmana giden Muhammed Ali, kısa zamanda suya alışır. Artık yeni hayali yuzme şampiyonu olmaktır. Olur da... 13 altın, 7 gumuş, 4 bronz madalyayı sığdırır kısa bir sureye...
Nursen Cetin Koreken ve Umit Koreken'in 39. İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel kategorisinde gosterilen filmi 'Muhammed Ali', Konya'da engellerini aşan bu gencin gercek hayat hikayesi. Muhammed Ali Cimen, anneannesi Ummu Akman ve yuzme antrenoru Cenk Utkuoğlu ile filmlere konu olan hayat hikayelerini konuştuk.

'Muhammed Ali' 15-21 Kasım'da Norvec Oslo'daki Abloom Film Festivali'nde, 26-30 Aralık'ta da İtalya Salerno'daki 50. Giffoni Film Festivali Uluslararası Belgesel Yarışması'nda gosterilecek.
MİLLİ FORMA GİYECEĞİM
Suyun icinde kendini nasıl hissediyorsun?
Muhammed Ali Cimen: Dışarıda hareketlerim kısıtlı ama suda kısıtlama yok, o nedenle ucuyor gibi ozgur hissediyorum.
Yuzmek sana ne kazandırdı, hayatında neleri değiştirdi?
Muhammed Ali Cimen: Ozguvenim arttı. Yeni insanlar tanıyıp yeni yerler gordum.
Yuzucu olmakla ilgili hayalin nedir?
Muhammed Ali Cimen: Başta sadece oğrenmek ve keyif almak istemiştim ama zamanla madalya almaya başladım. Artık bir hedefim var; Bedensel Engelliler Yuzme Milli Takımı'na girip ulkemi temsil etmek. En buyuk hayalim bu!
Muhammed Ali, terapi icin başladığı yuzmede iki yılda 24 madalya kazandı.
Yuzucu olmanın yanı sıra artık bir de film yıldızısın. Nasıl hissediyorsun?
Muhammed Ali Cimen: Hic boyle olacağını duşunmemiştim. Yuzmenin yanı sıra filmde oynamak inanılmaz bir duygu.
Yuzmek mi rol yapmak mı daha zor?
Muhammed Ali Cimen: Olduğunuz gibi davrandıktan sonra kameraya alışma sureci daha kolay oluyor. İkisi de kendi başına zor işler. Belgeselde oynarken cok zorlandığımı soyleyemem. Guzel bir deneyimdi.
Bundan iki yıl once altın madalyalı başarılı bir yuzucu olacağını hayal eder miydin?
Muhammed Ali Cimen: Kesinlikle hayır! Yarışmalara katılmayı denemeden once hic hayal etmezdim ama deneyip başardıkca daha fazlasını da yapacağıma emin oldum. Daha iyi derecelerim olması icin calışmaya devam edeceğim.
Filmde bircok kez sizi Muhammed Ali'yi kucağınızda antrenmanlara taşırken gorduk. Zor muydu?
Ummu Akman: Tabii ki zorlandım ama zorluk dediğin Muhammed'e olan sevgimle ortadan kalkıyor...
Onun bir gun altın madalyalı bir sporcu olacağını tahmin eder miydiniz?
Ummu Akman: Yuzmeye sadece fiziksel faydası icin başladı. Acıkcası başarılı olacağını duşunmemiştim. Ama ilk gunden beri hep umut ediyordum.
Onu yarışmalarda izlerken nasıl hissediyorsunuz?
Ummu Akman: İnanılmaz heyecanlanıyorum ve yarış bitinceye kadar yerimde duramıyorum. Dua edip tezahurat yapıyorum. Nereye giderse ben de onunla gideceğim. Avrupa şampiyonalarında bile onu yalnız bırakmayacağım.
KİMSEYE MUHTAC OLMADAN YAŞASIN
Muhammed Ali ile ilgili en buyuk dileğiniz nedir?
Ummu Akman: Yaptığı işte en iyisi olsun ve hayatını kimseye muhtac olmadan yaşasın.
Diğer engelli ailelere ne tavsiye edersiniz?
Ummu Akman: Biz yuzme, okul, sosyal yaşamda bircok zorlukla karşılaştık ama mucadele ettik. Bu da diğer engelli ailelere ornek olduğu gibi normal insanlara da ornek olsun. Hangi engel gurubunda olursa olsun onlara ilgilenecekleri bir alan bulsunlar. Yonlendirsinler, bu sayede neler yapabileceklerine inanamayacaklar. Destek olmaktan vazgecmesinler...
KENDİ DUNYASINDA YAŞARKEN POZİTİF BİRİ OLDU
Cenk Utkuoğlu (Konya Genclik ve Spor İl Mudurluğu yuzme antrenoru)
Muhammed'den once engelli bir sporcuyla calışmış mıydınız?
Daha once hicbir engelli sporcu ya da bireyle calışmamıştım. Muhammed bir ilk oldu. Engellilerle calışma yontemleri hakkında bilgim yoktu. Muhammed'i ozel kılan hem bedensel hem de işitme engelli olmasıydı. Bu nedenle ilk evrede iletişim kurmada problem yaşadım ama kısa surede işaret diliyle ilgili bilgim oluştu ve pratik yaptıkca bu sorunu aştık. Bedensel engeli ayaklarında olduğu icin oğrenme evresinde suda kalmaya calışma ve teknik denge sorunları yaşadık. Kolları cok guclu ve algısı hızlı olduğu icin kısa surede bu durumun da ustesinden geldik.
Muhammed icin yuzmeyi oğrenmek kolay oldu mu?
Engel gruplarının bir kısmında gordum ki bazı duyular ve organ eksiliği varsa diğer duyular daha cok gelişiyor. Muhammed'de de durum bu şekilde gelişti. Eğer iletişim ve bağ kurarsanız oğretmek istediğiniz herhangi bir şeyi bir tekrarda dahi hızlıca kavrıyor ve pratiğe geciriyor.
Muhammed'in antrenoru olarak yuzmeye başladıktan sonra onda ne gibi değişiklikler gozlemlediniz?
İlk tanıştığımız evrede icine kapalı, icindeki dunyada yaşayan bir yapısı vardı. Yuzmeyle beraber antrenman ve ozellikle yarışmalar sırasında daha pozitif oldu. Artık ozguveni yuksek, daha sosyal ve girişken olduğunu soyleyebilirim.
Kaynak: Hurriyet