Yurdaer Okur: Sinemaya gitmek bircok şeyden daha az riskli
? "Son Kale Hacıbey" filminiz vizyona girdi, hayırlı olsun. Filmde kimi canlandırıyorsunuz?
Osmanlı'nın Hacıbey Kalesi'nin kumandanı Ahmet Paşa'yı... Senaryoyu Turkce okuduk ama sete cıkmadan 1 hafta once filmde Ukraynaca konuşacağımızı oğrendim. Sete cıkarken hic bu kadar tedirgin olmamıştım.
? Bir hafta icinde Ukraynaca replikleri nasıl ezberlediniz?
Diyolagların ses kaydını istedim. Tamamen kulak dolgunluğuyla calıştım. Sette bir cevirmen arkadaş da destek oldu. Hatta yonetmen son sahnede "O kadar iyi konuşmaya başladın ki diğer oyunculara sizi ornek gostereceğim" dedi.
? Filmde savaş sahneleri var mıydı, at ve okculuk gibi ozel bir eğitim aldınız mı?
Film, 18. yuzyılın başlarında Rusya ile savaşan Osmanlı İmparatorluğu'nun o bolgede kaybedilmemiş tek kalesi Hacıbey'de yaşananların hikayesini anlatıyor. Savaş sahneleri cok yoktu. Doneme daha naif bir hikaye uzerinden bakıldı. O yuzden cok farklı eğitimler aldığımı soyleyemem. Sadece Ukraynaca diyalog eğitimleri aldım.
DEREN'İN YAPTIĞI BUYUK CESARET
? Deren Talu, kızınız Fatma'yı canlandırdı. Oyunculuğunu nasıl buldunuz?
Deren'in ilk sinema deneyiminde dilini bilmediğimiz bir sete girmesi cok buyuk cesaret. Kendine guvenen, hazır ve istekli bir oyuncu adayı gordum. Başarılı bir şekilde ustesinden geldiğine inanıyorum.
? Pandemi sonrası set ortamı sizi zorladı mı?
İlk zamanlar daha fazla endişeliydik. Her onlemin alınmasına rağmen dezenfektanla geziyordum. Makyajımı bir sure kendim yaptım. Benim şansıma setim acık alandaydı ve cekimleri hep acık alanda yaptık. Şukurler olsun herhangi bir şey olmadan o donemleri atlattık. Butun sektorler onlemlerini almaya devam ediyor. Dikkat edilmesi gereken bir donemdeyiz.
? Sinema ve tiyatrolar pandemiden en cok etkilenen sektorler arasında. Siz bu sureci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tiyatro ve sinemalar yuzde 50 kapasiteyle calışıyor. Maske takarak, sosyal mesafe kuralına uyarak bir tiyatro ya da film seyretmek; bir kafede yemek yemekten cok daha az riskli. İnsanların denemesi lazım. Kufrun arkasından alkış geliyor
? Bircok yapımda kotu karakterlerle izleyici karşısına cıktınız. Buna rağmen size karşı buyuk bir sevgi de var. Bu durumu neye bağlıyorsunuz?
Karakter oyuncusu olarak tanınmak bircok tepkiden arındırıyor. İnsanlar 'kotu adam' yerine, "Bu rolu Yurdaer Okur ne kadar farklı, ne kadar iyi oynamış" diyor. En son insanları cıldırtan "7. Koğuştaki Mucize"deki yarbay karakterimdi. Cok ağır kufurlerle gelen bircok insandan, hemen parantez icinde "kusura bakmayın, kendimi tutamadım" diye mesajlar aldım. Kufrun arkasından alkış geliyor.
? Son yıllarda dijital platformlara ciddi bir kayış var. Sizin bu konu hakkındaki duşunceniz nedir?
Televizyon ve dizi sektorunde hicbir şey eskisi gibi olmayacak. Dijital kanallar arttı. Artık duşuk butcelerle projeler yapılmaya başlandı. Projelerin coğalması demek, yeni yonetmenlerin cıkması demek. Aslında buyuk bir savaş var. Bu değişime direnenlerle, bu değişime onayak olanlar arasında... Bu değişimi savunanlara karşı dikkatli olunması gerektiğini duşunen bir oyuncuyum. Biraz temkinli olmak gerekir. Yapay zekanın yonettiği insanlar haline gelebiliriz. Biz robotları yonettiğimizi duşunurken robotlar bizi yonetir hale gelmemeli. İnsani olan her zaman kazanacaktır. Oyunculuk hep var olacaktır.
Deren Talu: Genlerimi annemden almam buyuk şans
? İlk ciddi projeniz "Son Kale Hacıbey"le seyirci karşısına cıktınız. Film teklifi geldiğinde neler hissettiniz?
Cok heyecanlandım. Uluslararası bir proje olması beni cok etkiledi. Fatma karakterinin cesareti ve babasına olan bağlılığından buyulendim. Bu rolu kesinlikle oynamak istediğimi duşundum. İlk sinema filmimde tarihi bir atmosferi olan bir yapımda yer almaktan gurur duydum.
? Canlandırdığınız Fatma kılıc kuşanıyor, at biniyor... Bu role nasıl hazırlandınız?
İki ay kılıc ve dovuş eğitimi aldım. At binmeyi oğrendim... ve iki ay boyunca senaryodaki Ukraynaca bolumlerime calıştım. Senaryonun yuzde sekseni Ukraynacaydı.
? Set ortamınız nasıldı?
Set sureci gayet keyifli gecti cunku cok calışkan, disiplinli ve yardımsever bir ekiple calıştım. Yonetmenimiz Konstantin Konovalov her konuda bana yol gosterdi ve Ukraynaca vurguları doğru yapmamı sağladı. Kreatif direktorumuz Zaza Urushadze gecen sene kalp krizinden vefat etti. Cok değerli, bilgili ve sevecen biriydi. Aynı zamanda Oscar odullerini dağıtan Akademi'nin uyesiydi. Uluslararası sektorde adını duyurmuş boyle ustalarla calışmak benim icin inanılmaz bir deneyim oldu.
? Yurdaer Okur'la baba kızı oynamak nasıl bir duyguydu?
Yurdaer Okur'la baba kızı oynamak benim icin buyuk bir şanstı. Cok iyi bir oyuncu ve onun karşısında oynamak, duyguları doğru bir şekilde vermeme buyuk etki sağladı.
HERKESİN ALTINDAN KALKAMAYACAĞI BİR PROJE SECTİM
? Cekimlerde sizi en cok ne zorladı?
Ukraynaca konuşmak... Cunku başka hicbir dile benzemeyen ve duymaya alışık olmadığım bir dil. Ama tercuman arkadaşımız Lena ile tum sahnelere calıştık ve sonrasında fark ettim ki Ukraynaca bana konuştukca daha kolay gelmeye başladı.
? İlk oyunculuk ve başrol deneyiminde zor bir projeyi tercih ettiğini duşunuyor musunuz?
Evet, herkesin altından kalkamayacağı bir proje sectiğimi duşunuyorum cunku hem oyunculuk hem dile yatkınlık gerektiriyor. Benim yabancı dillerle aram cok iyidir. O yuzden Ukraynaca kelimeleri doğru şekilde telaffuz edebildim. ve tabii ki ilk başrolumu yabancı bir ulkede cekmek de zorlayıcı faktorlerden biri, kendi konfor alanınızda değilsiniz. Bir şeye zordan başlamak her zaman iyidir. Cunku sonraki sureclerde zoru yaşadığınız icin olay anındaki pozitiflik ve kolaylıkları daha net gorursunuz.
Baran'la ortak arkadaşlarımız sayesinde tanıştık
? Sert bir goruntunuz var. Normalde nasıl birisiniz?
Dışarıdan daha soğuk biriyim, insanları tanıdıkca acılan, samimi olan biriyim. Herkesle samimi olmam. Hayatımdaki en onemli duygu guvendir. ve karşımdakine guvenmek icin zamana ihtiyacım vardır. Gerci bazen tek bir hareket de insana guven sağlayabilir. Dediğim gibi butun koşullar ic ice gectiğinde aslında ictenliğe son derece değer verdiğimi size soyleyebilirim. Ben kendim oyle olduğumdan karşımdakinden de bunu beklemeyi hak olarak gormem cok makul oluyor.
? Estetik yaptırdığınız yazıldı. Vucudunuzda estetik var mı?
Ne yuzumde ne de vucudumda var.
? Baran Tınaz'la guzel giden bir ilişkiniz var. Aşk nasıl başladı?
Baran'la ortak arkadaşlarımız sayesinde tanıştık, cok uzun bir sohbet ettik ve o gunden sonra da ayrılmadık hic. İşime ve bana saygı duyuyor. Bana kendimi mutlu hissettiren, birbirimize değer kattığımız bir ilişkiye sahibim.
Deren Talu ile kısa kısa
? Vucudunuzda en cok nerenizi beğeniyorsunuz?
Bacaklarım.
? Beğenmediğiniz yer var mı?
Ayak parmaklarım cok uzun...
? Kendinizi tek kelimeyle nasıl ifade edersiniz?
Kararlı...
? Annenizi tek kelimeyle nasıl ifade edersiniz?
İdol.
? En beğendiğiniz Turk kadın oyuncu?
Beren Saat...
? En beğendiğiniz Turk erkek oyuncu?
Kıvanc Tatlıtuğ...
? En nefret ettiğiniz şey?
Yalan...
? En buyuk fobiniz?
Sevdiklerimi kaybetmek...
? Hangi takımı tutuyorsunuz?
Fenerbahce.
? Tek kelimeyle aşk nedir?