Bebeğin Parmak Emmesi
bebeğin parmak emmesi zararlı mıdır

Bebek ve Parmak Emme

Parmak emmeyi en baştan engellemek sonradan tedavi etmekten cok daha kolaydır. Eğer bu anneye verilen eldiven takma onerisini hastaneden eve ilk geldiğinde deneseydi, işe yarardı. Bazı bebek tulumlarının da bebeğin ellerini kapatacak şekilde yapılmış uzun manşetleri oluyor. Benim deneyimlerime gore, emzikler parmak emmeyi onlemenin iyi bir yolu. Parmağın aksine, cocuğun ihtiyacı kalmadığı zaman onu atabilirsiniz.
Eğer bir bebek parmağına hic başlamamışsa, sonradan onu oz-lemeyecektir. Ama cocuk gazlı ve huzursuz bir bebekse, ağzındaki o kucuk parmağın sağladığı huzur ve guvene ihtiyacı vardır. Acık soylemek gerekirse, ben de bu anneye katılıyorum ve parmak emmede bir kotuluk olduğunu duşunmuyorum.
Ama eğer bir problem varsa (belki de anneniz ya da teyzeniz cocuğa parmak emmeyi bıraktırmanızı soylemektedirler), aşağıdaki goruşleri deneyebilirsiniz:

1. Bebek beslenirken, uzun sure emmesine fırsat verin ve boylece parmağını emmeye gerek gormeden uykuya dalacaktır.

2. Bu aşamada (altı aylık) bebeğin elinde tutabileceği, hem onu oyalayacak, hem de ağzına sokup ciğneyebileceği cok guvenli oyuncaklar vardır. Bunların bebeğin boğazına kacabilecek ya da ağzında cok gerilere kadar sokacağı oyuncaklar olmamasına dikkat edin. Bebeğin artan ilgisini kendi bedeninden farklı nesnelere cekmeye calışın. Muzikli veya hareket eden oyuncaklar bebeği eğlendirebilir ve ellerini ağzına gotureceğine bu oyuncakları yakalamak icin kullanmaya calışabilir.

3. Cocuğunuzla oynayın ve ellerini parmak emmekten daha farklı işler icin kullanmayı oğretin.

4. Eğer bebek alırsa, emzik deneyin. Daha once de soylediğim gibi, emziği cocuktan almak mumkun olmasına rağmen, her zaman elinin altında olan parmağından uzaklaştırmak imkÂnsızdır.

Dr. Grace Ketterman