
California'da bulunan SLAC National Accelerator Laboratory'de (Ulusal Hızlandırma Laboratuvarı) bulunan bilim insanları, dunyanın ilk 3.200 megapiksellik dijital fotoğrafını cekti.
Araştırmacıların dunyanın ilk 3.200 megapiksellik fotoğrafını cekmesini sağlayan şey ise evreni keşfetmek icin inşa edilmiş gelişmiş bir goruntuleme cihazı oldu. Ancak bu cihaz, amaclandığı gibi yine evreni keşfetmek icin kullanılacak.
[h=2]Dunyanın ilk 3.200 MP'lik fotoğrafı[/h]
(Dunyanın ilk 3.200 MP'lik fotoğrafı)
Şili'deki Vera C. Rubin Gozlemevi'nin direktoru Steven Kahn "Yaklaşık 20 milyar galaksiyi inceleyeceğiz ve kataloglandıracağız" ifadelerini kullandı. İşte dunyanın en buyuk dijital kamerası da bu gozlemevinde gece gokyuzunu haritalandırma calışmalarının merkezinde yer alacak. Kamera, 10 yıl boyunca evrenin en detaylı fotoğraflarını cekecek.
Dijital kameranın oneminden bahseden Kahn, "Aslında gece gokyuzunun buyuk bir kısmı teleskoplarla goruntulenmedi" ifadelerini kullandı. Gece gokyuzunu goruntuleyecek olan bu kamera ustunde calışan ekip, odak duzlemini henuz tamamladı. Soz konusu bu odak duzlemi yarım metreden daha geniş ve bir dizi goruntuleme sensorunden oluşuyor.
Kamera ustunde calışan ekibin tum bu sensorleri bir araya getirmesi yaklaşık 6 ay surdu. Bu işlemin yarım yıl surmesinin sebebi ise kurulum surecinde sensorlerin birbirine temas etmesi halinde kolayca kırılmasıydı. Yukarıda gormuş olduğunuz odak duzlemi, toplamda 189 sensorden yapıldı.
Kamera henuz tamamlanmadığı icin odak duzlemin testinde gozenek projektoru kullanıldı. Test olarak da Vera C. Rubin Gozlemevi'nin, kamera ustunde calışan ekibin ve "romanesco broccoli" fotoğrafını cektiler.