Gorunmez kazalar her an her yerde başımıza gelebiliyor. Ozellikle her an her yerde yanımızda olan laptop gibi cihazlar bu tip kazalardan kolaylıkla etkilenebiliyor. Laptop nasıl temizlenir sorusunun yanıtı oluşan kazaya gore değişiklik gosterebilir. Kullanıcıların en sık yaşadıkları kaza laptopa sıvı dokmek olduğu icin uzerine sıvı dokulen laptop nasıl temizlenir sorusunun yanıtı en merak edilen konulardan bir tanesi.
Peki, uzerine sıvı dokulen laptop nasıl temizlenir? Boyle bir durumda ilk yapmanız gereken tamamen soğukkanlı olmak cunku acele edeyim derken cihaza daha fazla hasar verebilirsiniz. Sizin icin uzerine sıvı dokulen laptop nasıl temizlenir sorusunu yanıtladık. Temizleme işlemi yapmadan once hızlı davranmayı unutmayın ve laptop uzerine doktuğunuz sıvının yuksek sıcaklıkta olmadığından, icinde şeker ve asit bulunmadığından emin olun.

[h=2]Uzerine sıvı dokulen laptop nasıl temizlenir?[/h] Adım #1: Bilgisayarı kapatın ve guc bağlantısını kesin. Adım #2: Sıvının olduğu bolgeden uzaklaştırın. Adım #3: Ters cevirin ve bataryasını cıkarın. Adım #4: Tum harici donanımları cıkarın. Adım #5: Kuru bir yuzeye temiz bir havlu serin. Adım #6: Bilgisayarı kapağı acık şekilde yuzustu olarak havlunun uzerine koyun. Adım #7: Gorunen sıvıyı kuru bir bezle silin. Adım #8: Ellerinizin nemsiz ve kuru olduğundan emin olun. Bu aşamadan sonrası icibn ONEMLİ NOT: Eğer bilgisayarınız yeniyse teknik servisine ya da işin uzmanına goturun. Eğer bilgisayarınızı teknik servise goturmeyi tercih etmiyorsanız, sıradaki adımlar icin dikkatli olmalsınız Adım #9: İc bileşenleri sokun DİKKAT: Dizustu bilgisayarlar kompakt cihazlardır, bu nedenle parcalar hasara cok acıktır. Adım #10: İc bileşenleri kuru bez ile nazik şekilde temizleyin. Adım #11: Bilgisayarın ic bolumunu temizleyin. Adım #12: Laptop parcalarını birleştirmeden kuru bir havlu uzerinde 24 saat kurumaya bırakın. Adım #13: Parcaları birleştirin ve laptopu calıştırın. Adım #14: Herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edin. [h=2]Adım #1: Laptopu kapatın ve guc bağlantısını kesin:[/h]
Laptopun uzerine herhangi bir sıvı dokulduğu zaman yapmanız gereken ilk şey uzerinde bulunan guc duğmesi ile cihazı kapatmak ve eğer guc kaynağına bağlıysa bu bağlantıyı kesmek yani prizden cıkarmaktır. Boylece tum elektrik akımını kesmiş, olası ic bileşen zararlarını ve yangına kadar varabilecek kotu sonucları engellemiş olursunuz.
[h=2]Adım #2: Sıvının olduğu bolgeden uzaklaştırın:[/h] Sıvının bir bardağın ya da şişenin devrilmesi sonucu laptopun uzerine dokulduğunu duşunursek laptopun durduğu zeminde ufak bir gol oluşmuş olabilir. Cihazın daha fazla sıvıya maruz kalmaması icin hemen o zeminden kaldırmalısınız.
[h=2]Adım #3: Ters cevirin ve bataryasını cıkarın:[/h]
Sıvının yoğun olduğu bolgeden uzaklaştırdığınız laptopu ekranı altta kalacak şekilde ters cevirin ve sıvının akmasına izin verin. Bu sırada eğer cıkabiliyorsa laptopun bataryasını cıkarın. Bataryası kolay cıkmayan modellerden biriyse ic bileşenleri sokme adımında bataryaya mudahale edebilirsiniz.
[h=2]Adım #4: Tum harici donanımları cıkarın:[/h]
Eğer laptop uzerinde USB bellek, hafıza kartı, mouse bağlantısı, şarj cihazı gibi farklı harici donanımlar varsa bunları laptoptan cıkarın. Eğer bu harici donanımlar da sıvıdan etkilendilerse kuru bir bez yardımıyla nazik bir şekilde temizleyin ve kuru bir havlunun uzerinde kurumaya bırakın.
[h=2]Adım #5: Kuru bir yuzeye temiz bir havlu serin:[/h] Uzerine sıvı dokulen laptop ile ilgili diğer adımları uygulamak icin duz ve kuru bir zemin uzerine temiz ve kuru bir havlu serin. Diğer adımları uyguladıktan sonra serdiğiniz havlu ıslandıysa yeni bir temiz ve kuru bir havlu ile değiştirmeyi ihmal etmeyin.
[h=2]Adım #6: Laptopu kapağı acık şekilde yuzustu olarak havlunun uzerine koyun:[/h] Laptopun kapağını acabildiğiniz kadar acarak yuzustu olacak şekilde sermiş olduğunuz temiz ve kuru havlunun uzerine yerleştirin. Bazı laptoplar 180 derece ya da fazla acılabiliyor. Bu kadar acmanıza gerek yok. Laptop, havlu uzerinde bir cadır gibi durmalı ve icindeki sıvılar havlu uzerine akmalı.
[h=2]Adım #7: Gorunen sıvıyı kuru bir bezle silin:[/h]
Kapağı acık bir şekilde temiz ve kuru bir havlu uzerine yerleştirdiğiniz laptopta gorunen sıvı alanları kuru bir bez yardımıyla temizleyin. Bu noktada mikrofiber, yuksek emici ozellikli bir bez kullanmalısınız. Kurulama sırasında asla baskı uygulamayın. Yavaş ve nazik hareketlerle bezin suyu emmesini sağlayın.
[h=2]Adım #8: Ellerinizin nemsiz ve kuru olduğundan emin olun.[/h] Yukarıdaki adımlar hızla ve laptop dışına uygulanması gereken adımlardı. Bundan sonrakiler ise laptopun ic bileşenlerini temizleme adımları olacak. Bu nedenle eğer siz de dokulen sıvıdan etkilendiyseniz kendinizi kurutun. Ozellikle ellerinizin kuru olması ic bileşenlere temas ederken son derece onemlidir.
[h=2]Adım #9: İc bileşenleri sokun:[/h]
Yuzustu durmakta olan laptopun once arka kapağını; ardından RAM, sabit disk gibi cıkarılabilen ic bileşenlerini sokun. İc bileşenlere hakim değilseniz detaylı anlatım videolarına bakabilirsiniz. Tekrar birleştirme işlemi sırasında işinizi kolaylaştırması icin bileşenleri sokmeden once bir fotoğraf cekebilirsiniz.
[h=2]Adım #10: İc bileşenleri kuru bez ile nazik şekilde temizleyin:[/h] Sokmuş olduğunuz ic bileşenleri kuru bir havlu uzerine yerleştirebilirsiniz. Tum bileşenlerin uzerinde bulunan sıvıyı mikrofiber, yuksek emici ozellikli bir bez ile nazikce temizleyin. Asla baskı uygulamayın. Ardından hafif nemli bir bez ile, eğer varsa, bileşenler uzerindeki farklı lekeleri nazik bir şekilde temizleyin.
[h=2]Adım #11: Laptopun ic bolumunu temizleyin:[/h]
Bileşenleri cıkardıktan sonra laptopun alt bolumunu yani kasasını da temizlemelisiniz. Aynı şekilde ic bolumu de mikrofiber, yuksek emici ozellikli bir bez ile yavaş ve nazik bir şekilde temizleyin. Baskı uygulamadan tum sıvının bez tarafından emilmesini sağlayın.
[h=2]Adım #12: Laptop parcalarını birleştirmeden kuru bir havlu uzerinde 24 saat kurumaya bırakın:[/h] Laptop uzerindeki, icindeki ve ic bileşenlerindeki gorunen sıvıları temizledikten sonra laptopu ve tum ic bileşenleri birleştirmeden en az bir gun yani 24 saat kurumaya bırakın. Laptop ve bileşenleri uzerine koyduğunuz havlu ıslandıysa değiştirin. Asla sac kurutma makinesi ve benzeri bir ısıtma aracı kullanmayın. Kuru ve oda sıcaklığında bir ortamda mudahale etmeden kendi kendilerine kurumalarını bekleyin.
[h=2]Adım #13: Parcaları birleştirin ve laptopu calıştırın:[/h]
En az 24 saat kurumaya bıraktığınız laptop ve ic bileşenleri kontrol edin. Eğer tamamen kuruduysa tum bileşenleri yeniden laptopa bağlayın. Eğer bu konuda sorun yaşıyorsanız daha once cektiğiniz fotoğrafa bakabilir ya da detaylı anlatım videolarına bakabilirsiniz. Birleştirme oncesi tum bileşenlerin tamamen kurumuş olduğundan emin olmanız son derece onemli.
[h=2]Adım #14: Herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edin:[/h] Bileşenlerini yeniden bağladığınız laptopu her zamanki gibi calıştırın. Eğer cihaz acılmazsa, onyukleme sırasında garip sesler cıkarırsa, goruntude bir gariplik varsa ya da calışırken bir koku yayıyorsa mutlaka en kısa surede laptopunuzu uretici firmanın teknik servisine goturun. Bazı parcalar sıvıya maruz kaldığı sırada hasar gormuş olabilir.
Sizin icin icine sıvı dokulen laptop nasıl temizlenir sorusunu yanıtladık ve uygulamanız gereken işlemleri adım adım anlattık. Anlattığımız adımları uygularken hızlı davranmanız gerekiyor. Bir laptop sıvıya ne kadar uzun sure maruz kalırsa o kadar geri donulmez hasarlar alabilir.