Turkcell hissedarları, şirketin yonetim kontrolunun Turkiye Varlık Fonu'na (TVF) gecmesini sağlayacak sozleşme değişikliklerini onayladı ve Turkcell'in kurucu ortaklarının hisselerini TVF'ye devretmesi icin gerekli koşullar tamamlanmış oldu. Genel kurulda kabul edilen karara gore yonetim kurulu uye sayısını yediden dokuza cıkacak, TVF'nin hisselerinin bir bolumune imtiyaz verilecek ve yonetim kontrolu TVF’ye gececek.
Gectiğimiz haziran ayında Turkiye Varlık Fonu (TVF), Turkiye’nin en karmaşık ve ihtilaflı ortaklıklarından Turkcell'in kontrol payını almak icin şirketin hissedarlarıyla anlaşmıştı. Turkcell'in kurucu ortaklarından Telia ve Cukurova Holding’e ait payların TVF'ye satılmasıyla birlikte Turkcell’in iki buyuk ortağı TVF ve Rus milyarder Mikhail Fridman'ın yatırım aracı LetterOne haline gelmiş olacak. Soz konusu hisse devri icin izinler ise gectiğimiz ay alınmıştı.
[h=2]811 milyon TL dağıtılacak[/h]
Konuyla ilgili olarak Turkcell’den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) konuyla ilgili olarak yapılan acıklamada 21 Ekim 2020 tarihinde gercekleşen 2019 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında 2019 yılı dağıtılabilir kÂrının yuzde 25'ine denk gelen 811 milyon TL’nin dağıtılacağı ifade edilirken, genel kurulda alınan kararlar şu şekilde acıklandı:
“Olağan Genel Kurul Toplantı Yonetim Kurulu'nun Şirket esas sozleşme değişikliklerine ilişkin teklifi kabul edilmiştir.
Şirketin 2019 yılı faaliyetlerine ilişkin bilanco ve kar zarar hesapları onaylanmıştır.
Yonetim Kurulu uyeleri 2019 yılı faaliyet ve işlemlerinden dolayı ayrı ayrı ibra edilmiştir.
Yonetim kurulu uyeliğinde meydana gelen boşalma sebebiyle Turk Ticaret Kanunu'nun 363. maddesi hukmu cercevesinde Sn. Christopher James Powell'in atanmasına ilişkin Yonetim Kurulu kararı onaylanmıştır.
2019 faaliyet yılı kar dağıtımı hakkında gundem maddesine ilişkin 24.09.2020 tarihli Yonetim Kurulu Kararının oylanması neticesinde; 2019 yılı hesap donemine ilişkin toplam dağıtılabilir karın %25'ini aşmayacak şekilde, 1 TL nominal değerli beher pay icin brut 0,3689190 TL (net 0,3135812 TL) nakit kar payına tekabul eden, brut 811.621.869 TL tutarındaki karın, ilan edilen kar payı dağıtım tablosu ve pay başına kar payı bilgileri tablosu uyarınca 30 Kasım 2020 tarihinde, mevzuatta ongorulen esaslar cercevesinde pay sahiplerine dağıtılmasına karar verilmiştir.”
[h=2]Soz konusu Turkcell olduğunda asla değişmeyecek bazı değerler var[/h]
Turkcell Yonetim Kurulu Başkanı Bulent Aksu, genel kurulun ardından gercekleştirdiği değerlendirme konuşmasında, “Bugunku Genel Kurulumuza iştirak eden ve oy kullanan tum hissedarlarımıza teşekkur ediyorum. Tarihi kararlar alınmasını sağlayan bu teveccuh sayesinde Ana Sozleşmemiz değişerek, hissedarlarımız cozum noktasında buluştu.” ifadelerini kullandı ve sozlerine şu şekilde devam etti:
“Hissedarlarımızın muşterek iradesiyle mevzuat hukumleri ve kurumsal yonetişim ilkeleri doğrultusunda hem şirketimiz icin hem de Turkiye ekonomisi icin onemli bir değer ortaya koyacak şekilde cozum uretilmiş oldu. Soz konusu Turkcell olduğunda asla değişmeyecek bazı değerler var. Şirketimizin DNA'sında var olan yenilikcilik, yuksek kalite anlayışı, muşteri memnuniyeti politikası, guclu finansal yapı, toplumsal fayda odaklı hizmet anlayışımızı guclendirerek surdureceğiz.
[h=2]İlk defa bu kadar onemli kararların alındığı bir genel kurul toplantısı bu kadar sorunsuz gecti[/h]
Genel Kurul sonrası gercekleşmesi ongorulen hisse devirlerinin Turkcell’in piyasa değerine katkı sağlayacağına ve şirketimizin yerli yabancı tum yatırımcılar icin doğru adres olmaya devam edeceğine inanıyorum. Turkcell kuresel marka olma yolculuğuna hızlı ve emin adımlarla devam ediyor. Bugunku Genel Kurulumuz sonrasında kavuştuğumuz guclu yapıyla hedefimiz markamızı global arenada daha da yukarılara taşımak.”
Genel kurul toplantısına katılan Finansal Yatırımcılar Derneği (FİNYAD) Başkanı Ali Bahcuvan ise soz konusu kararın birlik icinde alındığını belirterek, “Yonetim kurulu uye sayısını artıran ve imtiyazlı hisse değişikliğini iceren ana sozleşme değişikliği kabul edildi. Muhalefet şerhi veren olmadı. İlk defa bu kadar onemli kararların alındığı bir genel kurul toplantısı bu kadar sorunsuz gecti.” dedi.