ABD’li otomotiv devi Ford ile Alman otomotiv devi Volkswagen’in bir ortak arac ureteceği bir suredir konuşuluyordu ve yapılan yeni acıklamalar, bu aracın nerede uretileceğinin belli olduğunu ortaya koyuyor.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu tarafından yapılan acıklamaya gore Ford ve Volkswagen, ortak geliştirecekleri ve uretecekleri ticari araclarlar icin uretim tesisini Kocaeli’ye kuracak. Hatta Zeytinoğlu’nun acıklamalarına gore bu konudaki calışmalar coktan başlamış durumda.
[h=2]Ford ve Volkswagen, Kolaeli'ye 110 donumluk dev bir tesis kuracak[/h]
“Yaklaşık 800 milyon euroluk dev yatırımın adresi Turkiye oldu. 110 donum arazi uzerinde dev tesis kurulacak. Fabrikada zemin etudu calışmaları başladı. İskele ile fabrika arasındaki otopark bolumunde zemin iyileştirmeleri ve fore kazıklar cakılmaya başlandı.” ifadelerini kullanan Zeytinoğlu, COVID-19 doneminde calışmaların durduğunu, ancak normalleşme surecinin ardından yeniden hız kazandığını belirtti.
Soz konusu tesisin hem istihdam hem de yatırım anlamında buyuk oneme sahip olduğunu belirten Zeytinoğlu, sozlerine şu şekilde devam etti: “İki dev şirket arasında yapılan anlaşma, Turkiye'deki en ciddi yatırımlardan biri olacak ve istihdama yuzde 20 katkı sağlayacak. Hem Kocaeli hem de Turkiye icin buyuk bir yatırım.”
[h=2]"Mevcut Ford fabrikasının toplam uretim kapasitesi yıllık 350 bin aractan 750 bin araca cıkacak"[/h]
Olası Ford-Volkswagen ortak uretim tesisinin, Turkiye’deki en ciddi yatırımlardan biri olacağını ifade eden Zeytinoğlu, “Duyduğumuz kadarıyla bolgemizde bulunan bir otomotiv fabrikasında, başka bir markaya ait, ikinci bir urunun uretilmesi koşulu ile uzlaşma sağlandı. Bu kapsamda, mevcut fabrika buyutulerek, diğer otomotiv markasına ait aracın uretimi yapılacak.” şeklinde konuştu.
Aktarılan bilgiye gore Ford’un Yenikoy'deki mevcut uretim tesisi genişletilerek 110 donumluk yeni bir tesise sahip olacak. Ayrıca mevcut yıllık 320 bin arac uretim kapasitesinin de ortak platform ticari araclar ile birlikte 750 bine ulaşması bekleniyor. Turk Metal Sendikası Golcuk Şube Başkanı Mehmet Şener, soz konusu tesisin istihdama katkısından bahsederken, “Şu anda 8.500 kişinin calıştığı Ford fabrikasında yeni tesislerin kurulması ile birlikte ilave 2.000-2.500 arası istihdam sağlanır.”ifadelerini kullandı.
[h=2]Ne Ford ne de Volkswagen'den resmi acıklama gelmedi[/h]
Volkswagen ve Ford, ortak ticari araclar, elektrikli otomobiller ve otonom teknolojileri geliştirmek uzere Ocak 2019’da bir anlaşma gercekleştirmişti. O donem ortaya atılan soylentiler, iki markanın geliştireceği ortak platform ticari aracların Turkiye’de uretileceğini one suruyordu.
Ne Ford ne de Volkswagen, ortak platform ticari araclarının uretim yeri hakkında resmi bir acıklama paylaşmış değil. Bununla birlikte soz konusu ortak platform ticari aracların 2022’de banttan inmesi bekleniyor ki bu da şirketlerin soz konusu uretim tesisi icin resmi acıklamaları yakın zamanda gercekleştirebileceği anlamına geliyor.