
İlk olarak 2011 yılında duyurulan Boeing 737 serisinin son versiyonu olan Boeing 737 Max ailesine ait ucaklar, 2019 yılının Mart ayından bu yana ucamıyordu. Zira yazılımsal sorunu nedeniyle pilotların kontrol edemediği ucakların karıştığı kazalarda toplam 346 kişi olmuştu.
Kazaların ardından ulkemizde ve dunyanın dort bir yanında bu ucakların kalkış izinleri iptal edilmişti. Yaklaşık bir bucuk yıldır bu modeller havalanmıyordu. Bu durum yakın gelecekte değişebilir.
[h=2]Boeing yazılımı yeniliyordu[/h]
Ucaklar yere indirildiğinden bu yana Boeing, aracların ucuş yazılımlarını tamamen yeniden tasarlamak icin calışmalarına devam ediyordu. Boylece toplam değeri milyar dolarlarla ifade edilen ucakların yeniden havalanmasını sağlamayı amaclıyordu.
Cuma gunu, Avrupa Birliği Havacılık Guvenliği Ajansı’nın başındaki isim olan Patrick Ky, Bloomberg’e yaptığı acıklamalarda Boeing’in bu hava aracları icin yaptığı yeniliklerden tatmin olduğunu ifade etti. Ky, 737 Max ucakların 2020 yılı sona ermeden Avrupa’da ucabileceğini soyledi.
Amerikan Havayolları da Pazar gunu yaptığı acıklamalarda 737 Max modeli ucakları 29 Aralık’tan 4 Ocak’a kadar Miami ve New York arasında ucurmayı planladığını soylemişti. Firma aşamalı bir yaklaşım tercih ettiğini ifade ederken, ucakların bu donemden sonra kullanılmaya devam edeceğinin kesin olmadığını acıklamıştı.
[h=2]Boeing 737’lerin Amerika’daki kaderi belirsiz[/h]
American Airlines’ın planlarının gercekleşebilmesi icin Amerikan Federal Havacılık İdaresi’nden yeşil ışık gelmesi gerekiyor. Kurum şu ana kadar 737 Max’lerin yeniden havalanabilmesi konusunda bir acıklamada bulunmadı.
737 Max daha onceki serilerde yer alan modellerden daha iyi yakıt verimlilik oranlarına, daha duşuk işletme maliyetine ve daha uzun menzile sahip bir model olarak tanıtılmıştı. EASA tarafından 2019 yılında araca yerleştirilmesi istenen sentetik sensor henuz uygulanmış değil ve gelecek 2 yılda uygulanması da beklenmiyor.