
Dunya genelinde yaklaşık 40 milyon insana bulaşan ve 1,1 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronaviruse karşı halen geniş kitlelerin kullanabileceği etkili bir aşı veya ilac geliştirilmiş değil.
Ancak bilim insanlarının virus uzerine yaptığı araştırmalar sonucunda her gecen gun virus ve virusun etkileri daha iyi anlaşılıyor. Yapılan yeni bir araştırmada da COVID-19 olum riskini 6 kat artıran yeni bir faktor keşfedildi.
[h=2]Gribe ve COVID-19'a peş peşe olum riskini 6 kat artırıyor[/h]
Liverpool Universitesi'ndeki bilim insanları tarafından gercekleştirilen bir calışmaya gore gribe ve koronaviruse peş peşe yakalanmak olum riskini 6 kat artırıyor. Araştırmacılar, bu calışma kapsamında fareler uzerinde bir deney gercekleştirdi. Deneyde birinci fare grubuna sadece koronavirus, ikinci fare grubuna art arda grip ve koronavirus bulaştırıldı.
Gercekleştirilen calışma sonucunda gribe ve koronaviruse peş peşe yakalan grubun hastalığı daha ağır gecirdiği gozlemlendi. Calışmayı gercekleştiren isimlerden bir tanesi olan Profesor James Stewart, "Grip bulaştırılan farelere replikasyonu azaltılmış koronavirus enjekte edilmesine rağmen, bu grupta artan enflamatuar tepki gozlemlendi. Bu, insanların COVID-19’u ağır gecirmelerinin ana nedenidir" ifadelerini kullandı.
Deney kapsamında gozlemlenen bir diğer şey de olum oranı oldu. Hem grip hem de koronavirus bulaştırılan gruptaki farelerin olum oranı birinci gruba gore 6 kat daha yuksek cıktı. Uzmanlara gore bunun sebebi ise vucutta aynı anda birkac patojenin dolaşımı. Bundan sebep aralarında rekabet oluşuyor ve vucuttaki olumsuz etkisi artıyor.