Bebek Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Yeni doğan bebeğin temizliği ozel dikkat gerektiren bir husus olmasına rağmen oyle cok korkulacak bir durumda değildir.Bebeğin ilk banyo doğumdan hemen sonra doğumun gercekleştiği hastanede yapılacaktır. Gobek kordonu duşunceye kadar ikinci bir banyo yapılmaması uygun olsa da eğer kordona dikkat edilecekse uzun olmamak şartı ile gobek kordonu duşene kadar da banyo yaptırılabilir.
Bebek Kordonu duştukten sonra ise bebeğinizi uşutmemek ve hasta etmemek kaydı ile her gun banyo yaptırabilirsiniz. Havaların sıcak olduğu yaz mevsiminde hatta ikinci banyo bebeğe rahatlık verir. Gunluk program yapılırken cocuğun banyo saati tesbit edilir. Ve bebek her gun aynı saatte banyo yapılır. Banyo icin en uygun zaman 11-14 arasıdır.
İlk gunlerde ve haftalarda banyo muddeti 3-5 dakikayı gecmez. Daha Sonra yavaş yavaş 5-10 dakikaya cıkarılır. Cocuk ac karnına banyo yapılır. Huysuz cocuklara banyodan once biraz meyve suyu icirilir. Banyo suyunun sıcaklığı dirsek veya banyo termometresiyle olculur. Suyun sıcaklığı 37-38 derece olmalıdır. Bu, annenin dirseğini yakmayan sıcaklıktır. Banyo yapılan odanın sıcaklığı ise 22-25 derece olmalıdır, fazlası zarardır. Cocuk soyunmadan once, aşağıdaki banyo malzemesi hazırlanmış olmalıdır.
Banyo leğeni, ılık su veya kuvetli banyo, Banyo havlusu, temiz camaşır, kundak takımı, Yumuşak sabun, mermerşahiden sabunlama bezi, hamam tası Sargı, gaz, pamuk, krem, makas, tarak sac fırcası, pudra Kirli camaşırların atılacağı sepet.
Gerekli herşey hazırlandıktan sonra cocuk soyulur, kirli camaşırları ve bezleri atılır. Banyoyu iki kişinin yardımıyla yapmak faydalıdır. Cocuğu tutanın sol kolu, cocuğun ensesinin altından, sol omuz ve başını destekler. Sağ eliyle cocuğun kalca ve bacaklarını tutar. Vucudu yıkanır. Bacak araları ve genital bolgeler nazikce temizlenir. Sunger kullanılabilir.