Bebeklerde uyku sorunu
Bebeklerde uyku sorunları
Bebeklerin ve cocukların uyku problemi
Yenidoğan bebeklerin 2-3 saate bir uyanıp beslenmesi gerekiyor.
İlk aylarda kolik sancıları anne-babaları uyutmazken, bebek buyudukce diş cıkarma donemi, gunduz yaşanan korkuların ruyalarda tekrarlanması, annenin işe başlaması ile terk edilme korkusu, anne sutunun kesilme donemi gibi ceşitli nedenler geceleri uyanmaya yol acabilir. Bazı bebekler etrafta cok fazla uyaran olduğunda, kalabalık ortamlarda, eve yabancıların gelmesi ve aşırı aktivite yapılan bir gunun sonunda uyuyamaz. Anne-baba ile fazla zaman gecirmek isteyen bazı cocuklarda da uykuya direnir.
Oneriler
Cocuğunuz uykuya dalmadan once sessiz bir donem gecirmesini sağlayın. Uykudan once sakin bir rutin geliştirin: masal okuma, şarkı- ninni soyleme, banyo gibi. Bu duzenli rutin bebeğinize uyku zamanının geldiğini hatırlatacaktır. Calışan anne ve babalar gec saatlerde cocukları ile oynamak isterler. Uykudan once oynanan aktif oyunlar bebekleri uyarır uykuya dalmalarını gucleştirir.
Değişmeyen bir uyku planı yapın. Sabit bir uyanma saatinin olmasını sağlayın. Uyuma ve uyanma zamanı haftanın yedi gunu sabit-aynı olmalıdır. Duzenli uyku ritmini sağlamak acısından uyanma saati uyuma saatinden daha onemlidir. Aynı zamanda cocuğunuzu uyandırmak da onu uyumaya zorlamaktan daha kolaydır.
Cocuğunuzun en sevdiği oyuncağı veya battaniyesini yanına almasına izin verin (guvenli olduğuna emin olmalısınız). Cocuğunuzun rahat olduğundan emin olun. Odanın ısısını kontrol edin elbiseler hareketini engellememeli, uyumadan once cocuğunuz su icmek isteyebilir, gece lambası acık bırakılabilir, kapı aralık bırakılabilir.
Cocuğunuzun sizle beraber uyumasına izin vermemeye calışın. Bu onun yalnız başına uykuya dalmasını oğrenmesini zorlaştırır.
Her şikayetinde veya sizi cağırmasında cocuğun odasına gitmeyin. Odanın dışında veya kapısında durarak onunla konuşmaya calışın.
Sık gorulen uyku problemleri
Kabus gorme
Kabuslar genellikle ruyaların yoğun olduğu gecenin ikinci yarısında ortaya cıkan korkunc ruyalardır. Gecede birden fazla olabilir. Kabus sona erdikten sonra cocuğunuz uyanır ve kabusu size anlatabilir. Cocuğunuz ağlayabilir korkulu olabilir fakat sizin yanında olduğunuzun farkındadır. Kabusun ayrıntılarıyla hatırladığı icin yeniden uykuya dalması guc olacaktır.
Kabuslarla nasıl başa cıkabilirsiniz?
Cocuğunuzun yanına olabildiğince cabuk gidin. Ona yanında olduğunuz ve ona hicbirşeyin zarar vermesine izin vermeyeceğiniz konusunda guven verin. Kendini guvende hissetmesi icin kucuk bir ışık yakmasına izin verin.
Cocuğunuz eğer cok korkmuşsa onu rahatlatın ve sakinleştirin.
Kabusların cocuk tarafından gercek sanıldığını aklınızdan cıkarmayın. Ruyasında neler gorduğunu anlatmasını isteyin.
Cocuğunuz sakinleştikten sonra tekrar uyuması icin onu cesaretlendirin.
Gece korkuları
Gece korkuları kabuslardan daha şiddetli ve korkutucudur. Ancak cok sık gorulmez. Genellikle oyun ve okul oncesi cocuklarda gorulur. Uykunun en derin donemlerinde oluşur ve genellikle cocuk uyandırılamaz. Gece korkuları kontrol edilemeyen ağlamalara terlemeye titremeye, hızlı nefes almaya cığlık atmaya tekmelemeye de yol acabilir. Cocuk hicbir kimsenin kendi yanında olduğunu fark edemeyebilir. Sizi fark edemez ve itebilir. Gece korkuları 45 dakikaya kadar uzayabilir. Ancak genellikle daha kısa surer. Cocuk tekrar uykuya dalmış gibi gorulur ancak zaten hic uyanmamıştır. Genellikle stresli ve korkulu donemlerde daha cok gorulur ve cocuk yaşadığı durumu hatırlamaz
Bebeklerde uyku sorunu nasıl cozulur
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●53 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Bebeklerde uyku sorunu nasıl cozulur
-
13-09-2019, 23:03:29