Bebeklerde İştahsızlık nedneleri nelerdir?
Bebeklerin iştahsızlık sebebleri hastalık habercisimi
İştahsızlık, kucuk cocuğu olan pek cok ailenin ortak sorunudur. Az yemek yediğini duşunen cocuğunun arkasından elinde kaşıkla koşan anne, sık rastlanan bir goruntudur.
0-2 yaş arasındaki iştahsızlık mutlaka dikkate alınmalıdır. İştahsızlık beyindeki bir sorun, mide, bağırsak veya hormonlardaki bir bozukluk veya cocuklarda sık rastlanan reflu gibi onemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Nedeni tespit edildikten sonra mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Benim cocuğum yemiyor şikayeti ile uzmana başvuran ailelerin bebeklerinin bazıları kilosu ve yaşına gore normal olabilir ki bu da genellikle sağlıklı cocuk anlamına gelir. Cocuğa iştahsız tanısı doktor incelemesiyle konmalıdır.
İştahsızlığın nedenleri
Genel olarak organik ve psikolojik nedenler olarak 2 ye ayrılır. Organik nedenli iştahsızlık, bir hastalığın bulgusu olarak ortaya cıkar.
Herhangi bir fiziksel problem olmadan gorulen iştahsızlık ise psikolojik kokenli veya cocuğun beslenmesiyle ilgili yapılan uygulama hatalarından kaynaklanır. Once iştahsızlığın temelinde organik bir neden var mı araştırması yapılmalıdır.
Cunku iştahsızlık beyindeki bir sorun, mide, bağırsak veya hormonlardaki bir bozukluk ya da cocuklarda sık rastlanan reflu kaynaklı olabilir.Ozellikle 0-2 yaş arasındaki iştahsızlığın mutlaka nedeni tespit edilerek tedavi edilmesi gerekir.
Cunku 0-2 yaş arasında hayatın değeri kalanının temeli atılır ki bu donemde vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağ gibi vucudun temel ihtiyaclarındaki temel alımın eksik olması erişkin doneme negatif olarak yansır.
Cocuk check- up tarzı bir taramadan gecirildikten sonra ceşitli tehlikelerle iştahsızlığın belirli nedeni saptanmaya calışır. Cıkan sonucta organik bir sorun varsa bu yonde bir tedavi uygulanır. Organik neden bulamazsa psikolojik veya beslenme hatalarına bağlı nedeler araştırılır.