Uzun yıllardır kullanılan bir kablolu veri ve guc aktarım teknolojisi olan Thunderbolt, yeni ortaya cıkardığı bir versiyonu ile adından yeniden soz ettirmeye başladı. Ozellikle Apple kullanıcılarının oldukca aşina olduğu bu teknoloji hakkında pek cok kullanıcının kafasında soru işaretleri var. Thunderbolt 3 ile zaten piyasada olan teknoloji, Thunderbolt 4 ile yeni soru işaretlerini de yanında getirdi.
Thunderbolt 3 ile Thunderbolt 4 arasında ne fark var? Thunderbolt 3 kullanıcıları bile boyle bir soruyu sorabiliyorlar. Bu sistemden habersiz olan kullanıcılar icin ise Thunderbolt 4 versiyonunun hicbir anlamı yok. Peki, bu anlatılanlar olarak ne anlama geliyor? Sizin icin Thunderbolt nedir sorusunu yanıtladık ve sistemin iki farklı versiyonu olan Thunderbolt 3 ve Thunderbolt 4 arasındaki farkları tum detaylarıyla anlattık.

[h=2]Thunderbolt nedir?[/h] Kısaca ozetlemek gerekirse Thunderbolt, bir kablolu veri ve guc aktarım teknolojisidir. Intel tarafından tasarlanan Thunderbolt teknolojisi Apple tarafından aktif olarak kullanılıyor. Benzer bir teknoloji olan USB sistemine gore cok daha hızlı ve guvenli bir aktarım yaptığını soyluyor.
Thunderbolt ile birlikte tek kablo uzerinden cok daha hızlı ve guvenli bir veri ve guc akışı sağladığını iddia eden pek cok farklı firma var. Dizustu bilgisayar odaklı bir teknoloji olduğu icin USB-C yani USB Type-C porta sahip ve asıl olarak dizustu bilgisayarları farklı cihazlara bağlama amacı ile geliştiriliyor ve kullanılıyor.
[h=2]Thunderbolt 3 ve Thunderbolt 4 arasındaki farklar:[/h] Bağlantı noktaları Veri aktarım hızı Guc aktarım hızı Kullanım mesafesi Ekran desteği Guvenlik protokolleri Yaygın kullanım [h=2]Bağlantı noktaları:[/h]
Thunderbolt teknolojisi her zaman USB bağlantı noktalarından farklı portlarıyla dikkat cekmiş ve eleştiri almıştır. Ancak Thunderbolt 4 ile birlikte artık soz konusu uyumsuzluk sona eriyor ve başta USB 4 olmak uzere Thunderbolt uyumlu tum bağlantı noktaları destekleniyor. Boylece pek cok farklı cihaz arasındaki bağlantı sorunu minimuma iniyor.
[h=2]Veri aktarım hızı:[/h]
Thunderbolt 3 40 Gbps aktarım hızına sahip, Thunderbolt 4 de oyle. Ancak aralarında son derece onemli bir fark var. 40 Gbps aktarım hızı Thunderbolt 3 icin maksimum hızı ifade ederken; Thunderbolt 4 icin minimum hızı ifade ediyor. Yani Thunderbolt 4 uyumlu bağlantı noktaları arasında guclu bir kablo bağlantısı ile 40 Gbps veri aktarım hızını kolayca yakalayabileceksiniz. Soz konusu veri aktarım hızı USB teknolojisinden kat ve kat daha yuksek bir hız miktarıdır.
[h=2]Guc aktarım hızı:[/h]
Veri aktarım hızları farklı olan Thunderbolt versiyonları arasındaki guc aktarım hızı ise dudak ucuklatacak bir fark yaratmış durumda. Thunderbolt 3 yalnızca 15W guc aktarım hızı sunarken; Thunderbolt 4 doğru şartlar altında 100W guc aktarım hızı sunabiliyor. Bu demek oluyor ki Thunderbolt uyumlu bağlantı noktasına sahip bir cihaz doğru bir kablo ile inanılmaz bir hızda şarj olabiliyor.
[h=2]Kullanım mesafesi:[/h]
USB ve Thunderbolt gibi kablolu veri ve guc aktarım teknolojileri bağlantı kurdukları iki cihaz arasındaki bağlantı kablosu uzadıkca sundukları kaliteden odun vermeye başlarlar. Ancak Thunderbolt 4 ile bu durum değişiyor. Thunderbolt 3 icin maksimum olan 40 Gbps hızı Thunderbolt 4 minimum olduğu icin 2 metre uzunluktaki bir kabloya kadar bu hız kolayca korunuyor.
[h=2]Ekran desteği:[/h]
Thunderbolt ozellikle dizustu bilgisayarı farklı aygıtlara bağlamak icin kullanıldığı icin desteklediği ekran sayısı oldukca onemli. Thunderbolt 3 versiyonunda ekran destek sayısı tekti. Thunderbolt 4 ile iki adet 4K ekran ya da bir adet 8K desteği sunuluyor. Kullanıcıları bir hayli memnun edecek bu ozellik; guvenlik, veri aktarım hızı ve guc aktarım hızı gibi farklı ozelliklerle birlikte duşunulduğu zaman son derece guclu bir tablo ortaya cıkarıyor.
[h=2]Guvenlik protokolleri:[/h]
Thunderbolt her zaman guvenlik konusunda USB’den daha guclu bir teknoloji olduğunu iddia etmiştir. Thunderbolt 4 ile bildiğimiz guvenlik protokolleri cok daha gucleniyor. Thunderbolt 4 bağlantı sırasında bellek verilerinin bulunduğu alanı tamamen izole ediyor. Boylece doğrudan gelecek bellek saldırının tam anlamıyla onune geciliyor. Thunderbolt 4 versiyonu sunduğu bu guvenlik hizmetlerini sahip olduğu Intel VT-d tabanlı korumaya borclu.
[h=2]Yaygın kullanım:[/h]
Thunderbolt 4 versiyonu henuz kullanıcılarla buluşmadığı icin uzun bir sure daha en yaygın versiyon Thunderbolt 3 olacak gibi gorunuyor. Ancak Thunderbolt 4 cıktıktan sonra USB 4 ve diğer versiyonlarla uyumu sayesinde cok daha yaygın kullanılabilecek durumda olacak. USB kadar yaygın bir kullanıma ulaşacağı duşunulmuyor ancak iki teknoloji de yeni versiyonlarda birbirine uyumu goz onune aldığı icin yakın bir gelecekte ortak port ve bağlantı noktaları oldukca yaygınlaşacaktır.
Sizin icin Thunderbolt nedir, Thunderbolt 3 ile Thunderbolt 4 versiyonları arasındaki farklar nelerdir gibi merak edilen tum soruları detaylarıyla yanıtladık. Kablolu veri ve guc aktarım hizmetleri her gecen gun guclenmekle birlikte farklı teknolojilerin birbirine yaklaştığı da goruluyor.