Uretim piyasasında bulunan iş kolları genel olarak mavi yaka ve beyaz vaka işler olarak sınıflandırılıyor. Mavi yaka, beden gucu ile uretirken; beyaz yaka, zihin gucu ile masabaşı calışıyor. Hangi masada calışması gerektiği ise ortaya mobilite calışma yaklaşımını ve bu da mobilite nedir sorusunu ortaya cıkarıyor. Mobilite nedir sorusu, ozellikle yaşadığımız pandemi sureci nedeniyle farklı anlamlar da kazanıyor.
Pandemi sureci ile birlikte calışanlar iş yerlerine gitmeden de calışmak durumunda kaldılar. Bu nedenle en doğru yanıtı aslında pek cok insan yaşayarak oğrendi. Gunumuzun ve geleceğin en onemli calışma sistemlerinden biri olan mobilite nedir sorusunu sizin icin yanıtladık ve neden onemli olduğunu tum detaylarıyla inceledik.

[h=2]Mobilite nedir?[/h] Mobilite, şirket calışanlarının işlerini akıllı telefon, tablet, dizustu bilgisayar gibi cihazlar uzerinden iş icin geliştirilmiş farklı mobil uygulamalar ve yazılımlar kullanarak ofis dışında yapmaları uzerine geliştirilmiş bir calışma sistemidir.
Soz konusu calışma sistemi icerisine oğrencilerin uzaktan eğitim alması, muşterilere yapılacak sunumların ya da yapılacak toplantıların internet ortamında yapılması gibi durumlar da dahildir. Boyle bir calışma sisteminin oluşabilmesini sağlayan en buyuk etmen mobil cihaz kullanımının yaygınlaşmasıdır.
Tam mobilite sistemi; işcini tamamen ofis dışında calıştığı sistemdir. Yarı mobilite ise zaman zaman iş yerine gidildiği ancak işin buyuk bir bolumunu calışanın istediği yerde tamamladığı sistemdir. Gunumuzde dunyanın farklı yerlerinde bulunan pek cok iş yeri boyle bir calışma prensibi ile yurutuluyor.
[h=2]Mobilite iş dunyası icin neden onemli?[/h]
Farklı alanlarda uygulanan mobilite sistemi tartışmaya acık bir durum olabilir ancak iş dunyasında mobilite sisteminin tartışmasız başarılı sonuclar verdiği tum dunyada goruluyor. Ozellikle bu sistemin ilk uygulandığı ulkelerden olan Amerika Birleşik Devletleri’nde mobilite sisteminin hem muşteri hem calışan memnuniyetini arttırdığı gorulmuştur.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 2017 yılında yapılan bir ankete gore calışanların %47’si yarı mobilite sistemi ile işlerine devam ediyorlar. Aradan gecen zamanda tam mobilite sistemine gecildiği ve bu sayının daha da yukseldiği duşunuluyor.Mobilite sisteminin calışana kattığı en buyuk değer calışma saatlerini kendi belirleyebiliyor olması. Sistemin muşteriye kattığı değer ise yurutulen bir proje ile ilgili anlık olarak kolayca, herhangi bir fiziki uğraş vermeden mudahale edebilmesi ve bilgilendirilebilmesidir.
Uzun zamandır pek cok şirket mobilite sistemine geciş icin calışanlarına yeni cihazlar satın alıyor, sistem kurulumu icin yeni mobil uygulamalar ve yazılımlar geliştiriyor ya da geliştirecek şirketler ile anlaşmalar yapıyorlar.
[h=2]Mobilite sistem guvenliği nasıl sağlanıyor?[/h]
İşverenlerin mobilite konusunda kafalarında oluşan en buyuk soru işareti elbette guvenlik konusunda oluyor. Sonucta bir calışana uzaktan tum şirket veritabanına erişim izni vermek olası guvenlik tehditlerinin de onunu acabilecek gibi gorunuyor.
Bu konuda hem şirketlerin bilgi işlem departmanları hem de piyasada hizmet vermekte olan teknoloji şirketleri yeni atılımlar gercekleştiriyorlar. Veritabanına sınırlı erişim, denetlemeli erişim gibi farklı guvenlik onlemleri ile calışanlar şirket sisteminin yalnızca izin verilen kadar bolumune erişebiliyor ve duzenlemeler yapabiliyorlar.
Her calışana ozel olarak uretilen dijital kimlikler, yonetici denetimi ile kullanıldığı zaman hangi calışanın hangi saatte veritabanına erişebildiği ve neler yaptığı acık bir şekilde gorulebiliyor. Karmaşık gibi gorunen bu sistemler mobil uygulama ve yazılım geliştiricileri tarafından kolayca oluşturulabiliyor.
[h=2]Mobilite gerekli mi?[/h]
Mobilite gerekli hatta artık zorunlu demek yanlış olmaz. Ozellikle yaşadığımız pandemi sureci goz onune alınırsa mobil altyapısı olan şirketlerin bu tip ekstrem surecleri hasarsız olarak atlattığı rahatlıkla gorulebiliyor.
Mobilitenin onemini anlamak icin illa dunya capında bir kriz olmasına gerek yok. Globalleşen dunyada artık şehir ve ulke sınırları kalmadı. Ulkemizde bulunan bir şirket Avrupa ile, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bir şirket Afrika’daki bir start-up ile yeni projeler geliştirebiliyor.
Dunya capında şirketler cevrimici olarak milyon dolarlık projeler yurutebiliyorken bir calışan neden her sabah 6’da kalkıp işe gitmek zorunda olsun? Bir dizustu bilgisayar, bir akıllı telefon ve guclu bir internet bağlantısı ile cozulebilecek işlerin sayısı her gecen gun giderek artıyor.
[h=2]Mobilite hangi sektorlerde uygulanabilir?[/h]
Eğer iş yerine gidince ilk olarak bilgisayarınızı acıyor, mudurlerinizle e-posta uzerinden haberleşiyor, muşterilerinizle telefon goruşmesi yapıyor ya da cevrimici olarak haberleşiyorsanız; bulunduğunuz sektorun mobilite calışma sistemine gecmemesi icin hicbir neden yok demektir.
Emeğini beden gucu ile sunan mavi yaka calışanların yoğunlukta olduğu sektorler ve cevrimici guvenlik kalkanlarından cok daha yoğun guvenlik onlemleri gerektiren sektorler dışında artık mobilite sisteme gecemeyecek bir sektor neredeyse yok. Ustelik bu alanların sayısı gunden gune artıyor.
[h=2]Mobilite ve ekonomi:[/h]
Mobilite sistemi ile ilgili ozellikle patronların en buyuk endişesi, ofiste olmayan calışanın işi savsaklaması ve bir yonetici tarafından kontrol edilmediği icin işlerin gecikmesi. Ancak yapılan araştırmalar gosteriyor ki mobilite sistemi ile calışan şirketlerin kazancı kısa surede %53 artış yakalamıştır.
Aynı şekilde şirket verimi %39 artmış, yapılan iyileştirmelerin başarı oranı %29 seviyesine yukselmiştir. İş yerlerinde uğraştıran prosedurler nedeniyle işlerin daha fazla geciktiği, kağıt işleri nedeniyle hem masrafların arttığı hem de verimin duştuğu gorulmuştur.
Farklı bir acıdan incelediğimiz zaman her gun iş yerine gelen bir calışanın ozel aracına ya da toplu taşımaya harcadığı miktar, mobilite sisteminde cebinde kalıyor. Aynı şekilde iş yerinde icilen cay, kahve, yenilen yemek, ofis kirası, ofis faturaları gibi ekstra masraflar da ortadan kalktığı icin şirketin onemli masraf kalemleri sıfırlanıyor.
Bu acıdan bakıldığı zaman mobiliteye geciş surecinde harcanan cihaz ve aygıt ucretleri ile mobil uygulama ve yazılım geliştiricilerine harcanan ucretlerin kısa surede kendini kurtardığı goruluyor. Bu nedenle mobilite icin butce yetersizliği asla goz onune alınacak bir bahane değildir.
Şirketin sahip olduğu cihazlar doğru bir şekilde calışanlara dağıtıldığı, bilgi işlem departmanı şirket ici kapalı yerel ağ guvenliği yerine cevrimici bir ağ kurup guvenliği sağladığı zaman mobilite sistemine geciş son derece kolay ve az masraflı olacaktır.
Sizin icin mobilite nedir, iş dunyasında neden onemlidir gibi merak edilen soruları yanıtladık. Hayatın bile yavaş yavaş cevrimici olmaya başladığı bugunlerde, gelecek icin doğru bir adım atarak mobilite sistemine gecmek, bir şirketin atacağı en doğru adımlardan bir tanesidir.