Hamilelikte sabah Bulantısı
Gebelikte Sabah Bulantıları
Hamilelikte gorulen bulantılara genel olarak Sabah Hastalığı da denilir. Gebeliğin ilk haftalarında gorulen ve kusmaya kadar giden, nedeni belli olmayan ve sonuc olarak da beslenme gucluğune neden olan durumdur. Hamilelikte sabah bulantıları, anne adayını cok hırpalar ve herkes yeni bir yontem onerir.
Bulantıların Nedenleri
Hamilelik donemi bulantılarının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, kan dolaşımındaki hormonların ozellikle de progesteron hormonunun duzeyindeki artışından kaynaklandığı duşunulmektedir.
Sabah hastalığı, gebeliğin erken doneminde 4-8. haftalarında sıklıkla gorulen bir durumdur. Gebeliğin 16. haftasından sonra genellikle duzelir. Ancak bazı kişilerde gebelik boyunca surebilir. İlk gebeliklerde daha fazla gorulen sabah hastalığı, ikinci ve ucuncu gebeliklerde daha nadir gorulur. Mide bulantısı, baş donmesi, kusmalar, bazı besinlerden tiksinme gibi belirtilen duruma sabah hastalığı adı verilmiştir cunku bu tip belirtiler genellikle sabahın ilk saatlerinde daha sık gorulur.
Gebeliğin erken doneminde sabah hastalığı sonucu bulantı ve kusmaları olan anne adaylarının daha sağlıklı bir gebelik donemi gecirdikleri ve duşuk doğum yapma risklerinin daha az olduğu bilinmektedir.
Ayrıca sabah hastalığı gorulen gebelerin hormon duzeylerinin gayet iyi olduğu tespit edilmiştir. Buna rağmen tıp bilimi bunun kanıtını henuz ortaya koyamamıştır.
Coğul gebelik (ikiz, ucuz) durumu, hazmedemeyeceği kadar cok yemek, cok yağlı besinlerle beslenmek, ev dışında nasıl pişirildiğini bilmediği yemekleri yemek, yeterli beslenmemek, tek besine dayalı beslenmek, hormon duzeninin değişmesi, istenmeyen gebelik sabah bulantılarının diğer nedenleridir. Bulantı ve kusmanın şiddeti duygusal nedenlerle artar ya da azalır.
Sabah bulantıları sabah hastalığı bebeği nasıl etkiler?
Kilo kaybının olmadığı, anne adayının sıvı ve elektrolitlerini kaybetmediği, daha hafif seyreden bulantı ve kusma şikÂyetleri bebeğe zarar vermez. Ancak cok şiddetli bulantı ve kusma sonucu anne adayının sıvı ve elektrolit kaybı dikkate alınmaz ve tedavi edilmezse bebek duşuk doğum ağırlıklı dunyaya gelebilir. Ayrıca duşuk riski de yuksektir.
Hamilelik doneminde bulantıyı onlemek icin neler yapılabilir?
Anne adayları uyanır uyanmaz bulantıyı onlemek icin yataklarının kenarında bir dilim ekmek veya galeta gibi atıştırmalıklar bulundurmalı. Yemekleri yavaş yavaş yemeli ve fazla baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Ağır esanslı parfumlerden uzak durulmalı. Kafein tuketimi sınırlandırılmalı. Gebelik doneminde bulantılar size de, bebeğinize zarar vermez. Sık ve az az beslenerek sindirim sisteminizi zorlamamalısınız.
Gun icerisinde belirli aralıklarda dinlenin. Dar giysiler giymekten kacının. Bulantıyı bastırmak icin yanınızda grissini, yoğurt, ciğ sebze gibi atıştıracak şeyler bulunduun. Doktorunuz gerek gormedikce, hicbir ilac almayın. Gerek katı yağlı, gerek sıvı yağlı yiyeceklerden elden geldiğince sakının. Karbonhidratlar bulantıya iyi gelir; pirinc, patates, kepek ekmeği ve ciğ sebzeler. Mide gazı bir sorun olabilir; taze yiyeceklerle basit bir yemek rejimi uygulayın. Sigara dumanından ve alkolden sakının. Kafanızı başka şeyler ile meşgul edin, bulantınızı duşunmemeye calışın. Sevgili anne adayları oncelikle bu şikayetlerin yaşanacağını ve belirli bir sure sonra gececeğini unutmayın. Bu sure zarfında havadar yerlerde bulunmaya dikkat ederseniz kokudan kaynaklanan bulantıları hafifletebilirsiniz.
Hamilelikte sabah bulantıları
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●40 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Hamilelikte sabah bulantıları
-
13-09-2019, 23:02:25