Yaşa gore zeka testleri,yaşa gore zeka testi

Cocukların yaşına gore zeka testi



WISC R Zeka Testi (6-16 yaş)

Gunumuzde zeka olcumunde yaygın olarak kullanılan ve guvenilir sonuclar veren bir testtir. Psikolog Serap Duygulu: “6-16 yaşlar arasındaki cocukların ve genclerin zeka duzeylerini olcmekte kullanılır.”diyor ve bu uygulamanın, yaklaşık olarak 60 ile 90 dakika arasında bir sureyi kapsadığını soyluyor. Bireyin sozel ve performans becerileriyle, duzeyini olcen ve 12 alt testten oluşan WISC-R Zeka Testi, genel olarak sureye bağlı bir testtir.

Sozel Testler, bazı alt testlerden oluşur:

• Genel Bilgi
• Benzerlikler
• Sozcuk Dağarcığı
• Aritmetik
• Yargılama ve Sayı Dizisi

Performans Testleri ise:

• Resim Duzenleme
• Resim Tamamlama
• Parca Birleştirme
• Kuplerle Desen
• Şifre ve Labirent
gibi alt testlerden meydana gelir.

Testin sonucunda; Sozel, Performans ve Genel olarak uc ayrı zeka puanı elde edilir. Sonucların değerlendirilmesiyle, cocuğunuzun yaşına gore zeka gelişimi ve zeka duzeyi saptanabilir. Bu test ile ayrıca; cocuğunuzun oğrenme guclukleri, zeka geriliği ya da ustun zekalı olup olmadığı tespit edilebilir. WISC-R Zeka Testi, cocuğunuzun ilgi alanlarının ne olduğu ve yetenekleri konusunda da ciddi verilere ulaştıran son derece gelişmiş ve guvenilir bir testtir.

GESSEL Gelişim Figurleri (1-6 yaş)

Okul oncesi donemdeki cocuklara uygulanan bir testtir, ancak okul oncesi donemde, cocukların zeka duzeyinin olculmesi cok sağlıklı sonuclar vermeyebilir. Cocukların zeka gelişimlerinin en hızlı olduğu donem de, bu yaşlar arasındaki donemdir. 0-6 yaşlar arasında uygulanan zeka testleri, cocuğunuzun gercek zeka duzeyini doğru olarak saptamaktan uzaktır, ancak cocuğunuzun fiziksel ve biyolojik gelişiminin izlenmesi, bulunduğu yaşa ait davranışları yapıp yapmadığı gibi genel gelişim sureclerinin incelenmesi ve cocuğunuzun gelişiminin gerektirdiği davranışların belirlenmesi, daha sağlıklı sonuclara ulaşılmasını sağlar. GESSEL Gelişim Figurleri Testi yedi adet karttan oluşur. Cocuğunuzdan bu kartların uzerindeki şekilleri cizmesi istenir. Cizim adedi ve şekillerine gore puan verilir. Test sonucunda; cocuğunuzun dikkat, gorsel algı, gorsel-motor koordinasyon, gorsel hafıza ve kucuk kas becerilerinin gelişimi hakkında bilgi sahibi olunur.

AGTE Gelişim Testi (0-6 yaş)

Farklı yaş aralıklarında olan cocukların, zihinsel gelişimlerinin yaşına gore ne duzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılan testlerden biri de, Ankara Gelişim Tarama Envanteri'dir. Bu test, toplam 154 madde ve 4 alt testten oluşur:

• Dil-Bilişsel
• Sosyal Beceri-Ozbakım
• İnce Motor
• Kaba Motor

Bu alt testler, cocuğun yaşına uygun sorularla başlayan bir tarama ve tanıma testidir. Temel olarak, cocuğu yetiştiren kişiye uygulanır. Cocuğun genel gelişim duzeyi hakkında doğru bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir testtir.

DENVER II Gelişim Testi (0-6 yaş)

Cocuklardaki gelişim duzeylerini ya da varsa gerilikleri ve bozuklukları saptamak ve belirlemek amacıyla uygulanan bir testtir. Cocuğa bakan kişinin de teste katılımı ve bazı soruları yanıtlaması gerekir.

Denver’i, bir zeka testi olarak duşunmeyin. Bu test, cocuğunuzun gelişimsel duzeydeki becerilerini, akranlarıyla karşılaştırma imkanı verir. Muhtemel gerilikler ya da kuşkulu durumlar hakkında onemli ipuclarına ulaşılmasını sağlar. Test toplam 116 maddeden oluşur ve 4 tane de alt testi vardır. Bunlar:

• Kişisel-Sosyal,
• İnce Motor,
• Kaba Motor,
• Dil alanlarının taranması testleridir.

Testin uygulamasında yonergeler dikkatle takip edilmelidir.

METROPOLİTAN Okul Olgunluğu Testi (4-6yaş)

Cocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve oğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, cevresel ve zihinsel faktorleri değerlendirmekte kullanılır.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cumleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.

Testin sonucunda, cocuğunuzun okul icin gereken olgunluğa ne olcude hazır olduğu ve duzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.

PEABODY Resim Kelime Testi (2-12 yaş)

Cocuklardaki dil gelişimini olcmekte kullanılan bir testtir. Psikolog Serap Duygulu: “Cocuğunuzun alıcı dil gelişimi doneminde, ailesi olarak yaklaşımınız cok onemlidir. Cocuğunuzla konuşurken, her nesnenin ve varlığın ismini tam olarak soylemeli ve zengin bir kelime dağarcığı kullanarak konuşmalısınız.” diyor. Bu test; cocuğunuzun sahip olduğu kelime dağarcığı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Testin uygulamasında ise, 8 yaş oncesi ve 8 yaş sonrası olmak uzere iki farklı boyut vardır.

Peabody Resim Kelime Testi ile, cocuğunuza bazı resimli kartlar gosterilir ve ismi soylenen objeyi gostermesi istenir. Resimler gosterilirken, ismini soylemesini istediğimiz kelime hakkında ipucu verilmez. Gosterilen resimler icinde, bildiği her kelime icin puan verilir. Eğer cocuğunuz peş peşe 6 yanlış cevap verirse, test bırakılır.

BENDER–GESTALT Gorsel Motor Algılama Testi (5.5 -11 yaş)

Gorsel motor algılamaya yonelik uygulanan bir testtir. Cocuğunuzun beynindeki bozuklukları, hasarları ve kişilik bozulmalarını saptamaya yonelik onemli veriler elde edilmesini sağlar. Test, 9 ayrı geometrik şekilden oluşur ve cocuğunuzdan, kendisine gosterilen bu şekilleri aynı bicimde cizmesi istenir. Cocuğunuzun, gorduğu şekille cizdiği şekil arasında belirgin farklılıklar olmaması beklenir. Cocuğunuz cizdiği desenlerde; cizimi ters yapmışsa, şekli dondurmuş, eksik cizmiş ya da diğer şekille butunleştirmişse, bunlar farklı anlamlar ifade eder ve puanlamada bu farklılıklar belirleyicidir.

BİR İNSAN CİZ (Her yaş icin)

Kişinin cizdiği insan figurunden yola cıkarak ve cizim sırasındaki vurgu, detay, unutmuşluk durumlarını değerlendirerek, bireye yonelik birtakım bilgilere ulaşmayı hedefler. Uygulaması kolay bir testtir. Cocuklarla calışılırken, renkli boya kalemleri ile beyaz bir kağıda, cocuğun, istediği resmi yapması sağlanır. Cocuk, ozellikle bir konuya yonlendirilmez, serbest calışması istenir. Bireyin cizdiği figur veya objeye yuklediği anlamlarla, resim cizerken kağıdı kullanış bicimine kadar her ayrıntı dikkate alınır ve yorumlanır.

BENTON Gorsel Bellek Testi (8 yaş ve uzeri)

Uzerinde bazı geometrik şekillerin olduğu kartlarla uygulanan bir testtir. Gostermeli ve Cizimli şeklinde iki tip uygulaması vardır. Cocuğunuzun idrak, dikkat ve tespit hafızasıyla ilgili fonksiyonlarının duzeyini saptama amacıyla kullanılır.
Gostermeli Benton uygulamasında, cocuğunuza kartlar tek tek gosterilir ve diğer dort şeklin arasından bulması istenir. Kartların gosterilmesi sırasında genellikle 10 saniye sureyle beklenir ve kart kaldırılır. Cocuğunuzun cevapları anında kaydedilir. Daha sonra cevaplar karşılaştırılarak puanlanır.

Cizimli Benton uygulamasında ise; aynı Gostermeli Benton’da olduğu gibi kartlar tek tek gosterilir ve yine 10 saniye sure tanınır. Daha sonra kart kaldırılır ve cocuğunuzdan, gorduğu şekli cizmesi istenir. Cizilen şekiller, hata puanı ya da doğru puan olarak değerlendirilir. Puanlama tam anlamıyla kesin prensiplere dayanır ve objektiftir.

CATTEL Zeka Testi (6-14 Yaş)

Oldukca eski bir testtir. Genel yetenek duzeyini olcmek uzere oluşturulmuş olmasına rağmen, zaman aşımına uğrama durumu ortaya cıkmıştır. 4 alt testten, dort ayrı puan elde edilerek bir zeka puanı hesaplanır.

STANFORD BİNET Zeka Testi (2 Yaş ve uzeri)

Ozellikle kucuk yaştaki cocukların zeka duzeylerini ve performanslarını olcmekte kullanılan bir zeka testidir. Sureye bağlı bir test değildir. Ozellikle soyut duşunme gucunu değerlendirir.
cocuk-gelisimi.com