Eğer 1997 yılından bu yana hÂl şehirlerinizi, Taş Devri’nden daha modern cağlara geliştiren az sayıdaki kişilerden biri değilseniz, doğal olarak Age of Empires stratejileriniz korelmeye başlamıştır. İlk olarak 1997 yılında cıkan ve oyun dunyasında devrim yaratan Age of Empires serisi, bircok devam oyunuyla oyuncuların beğenisini kazanmayı başarmıştı.
2018 yılında cıkan Age of Empires: Definitive Edition ile seri, modern grafikler ve birkac oynanış iyileştirmeleriyle tekrar karşımıza cıkmış oldu. Genel olarak 1997’de cıkan orijinal oyunun deneyimini aynı şekilde tutan bu versiyon, birkac yeni kısayol tuşunu ve kolaylığı oyuna ekliyor. Hazırsanız hep beraber uzun zamandır unuttuğumuz Age of Empires: Definitive Edition taktiklerine Yakından bir goz atalım.
[h=2]Age of Empires: Definitive Edition taktikleri:[/h] Yapılarınızı stratejik olarak yerleştirin. Surlarınızı oluştururken eski şehirlerden ilham alın. Oyunda bulunan her uygarlığın bonuslarını ve dezavantajlarını oğrenin. Oyunun aşamalarına gore işci sayınızı hesaplayın. Hızlı Bronz Cağı geliştirmesi yapmayı oğrenin. Cevrenizi erken gozetlemeye başlayın. Rakiplerinizin hızlı Tool Age geliştirmesi taktiklerine dikkat edin. Hangi birimlerin ne tur birimlere karşı guclu olduğuna dikkat edin. Surekli sağ tık yapmak bazen hayat kurtarabilir. [h=2]Yapılarınızı stratejik olarak yerleştirin:[/h]
Bildiğiniz uzere Age of Empires, surekli yerinde kalan ve tekrarlanan kaynaklara sahip değil. Bu yuzden ormancılarınız ağacları kestikce daha ileriye gitmeye başlayacak ve haritada iyice acılacaktır. Bu durumda doğal olarak işcilerinizin kaynakları geri dondurme suresi artacak ve gelişiminiz yavaşlayacaktır. Bu yuzden Granary ve Storage Pit gibi kaynak depolama yapılarınızı işcilerinize ve calıştıkları kaynaklara yakın olacak şekilde inşa etmeniz gerekiyor. Ayrıca Town Center yani ana şehir binanızda bir kaynak depolama yapısı olduğu icin cevresini tarlalar icin acık bırakmanız gerekir.
İşciler ile ilgili sorunlu olan bir diğer konu ise işcilerin kaynaklara giderken ve geri donerken izledikleri yolun surekli olarak kesişmesi. Durum boyle olunca surekli birbirine takılan işciler size oldukca fazla zaman kaybettirebiliyor. Bu nedenle kaynaklarda calışan işcilerin izledikleri yolları takip edip farklı noktalara ekstra kaynak depolamala binaları inşa ederek işcilerinizi gruplara ayırmanız oldukca iyi zaman kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Son olarak evleri haritada yerleştirme konusuna baktığımızda, bircok oyuncu evlerini ilk seviyelerden itibaren dip dibe inşa etmeye başlıyor. Bu durum ise aslında oldukca hatalı bir taktik. İlk seviyelerde ve sonrasında evlerinizin arasında en az bir karelik boşluk bırakmanız gerekiyor. Bu sayede geniş ordularınız ve birimleriniz haritada daha rahat hareket edebiliyor. Ayrıca ilk seviyelerde savaş sisinde daha cok goruşe sahip olabilmek icin evlerinizi, savaş sisinin bulunduğu koşelere inşa etmeniz faydanıza olacaktır.
[h=2]Surlarınızı oluştururken eski şehirlerden ilham alın:[/h]
Eğer ana ussunuzu yakın bir zamanda terk etmeyi duşunmuyorsanız, duvarlarınızı oluştururken tamamen şehrinizin etrafını kaplayacak şekilde inşa edin. Daha sonra şehirden dışarı asker cıkartmak istediğiniz sadece tek bir birim duvarı silmeniz yeterli olacaktır. Bu yuzden eğer daha gelişmek icin sureye ihtiyacınız varsa şehrinizi tamamen duvarla kapatmak faydanıza olacaktır.
Eğer kuşatma altına girmek uzereyseniz, şehrinizi tamamen duvarla kapatmak yerine uygulayabileceğiniz daha etkili kucuk bir taktik bulunuyor. Bu taktikte birkac donum duvar kuruyorsunuz fakat bu duvarların arasında surekli boşluklar bırakıyorsunuz. Bu kucuk boşluklar sayesinde geniş birimlerin duvarların arasından gecmesi neredeyse imkÂnsız oluyor. Ayrıca bu duvarları kurdukca duvarlar birer labirent hÂline geliyor ve birimlerin bu duvarların arasından dolaşıp size ulaşması bir hayli zaman alıyor. Bu taktik bircok eski uygarlık tarafından şehirlerde kullanılıyordu ve oldukca etkili bir taktik olarak nitelendiriliyor.
[h=2]Oyunda bulunan her uygarlığın bonuslarını ve dezavantajlarını oğrenin:[/h]
Assyrian (Asurlular): Koyluler %10 daha hızlı hareket eder ve okcular %25 daha hızlı saldırı yapar. Babylonians (Babilliler): Taş işcileri %20 daha hızlı calışır, duvarlar ve kuleler %75 daha fazla cana sahip olur ve rahipler birimleri %30 daha hızlı donuşturur. Carthaginians (Kartacalılar): Akademi ve tum fil birimleri %25, deve suruculeri %15 daha fazla cana sahip olur. Ateş gemileri %25 daha fazla saldırı gucune, taşıma gemileri ise %25 daha fazla hıza sahip olur. Chosons (Joseon Krallığı): Kısa/Geniş/Uzun ve Legion kılıclı birimleri +15/+20/+60+/+80 daha fazla cana sahip olur, kulelerin menzili +2 artar ve rahiplerin bedeli %30 daha duşuk olur. Egyptians (Mısırlılar): Altın işcileri %20 daha hızlı calışır, savaş arabaları %33 daha fazla cana ve rahipler +3 menzile sahip olur. Greeks (Yunanlar): Akademi birimleri %30 daha hızlı hareket eder ve %20 daha duşuk bedele sahip olur. Tum gemiler %20 daha hızlı hareket eder. Hittites (Hititler): Okcular +1 saldırı gucune; taş fırlatıcılar, katapultlar %50 daha fazla cana ve savaş gemileri +3 menzile sahip olur. Macedonians (Makedonyalılar): Akademi birimleri +2 zırh delmeye, kuşatma birimleri %25 daha duşuk bedele ve tum birimler 4 kat rahip direncine sahip olur. Minoans (Giritliler): Gemiler %30 daha duşuk bedele ve okcular +2 menzile sahip olur. Tarlalar +60 daha fazla yiyecek verir. Palmryans (Palmiralılar): Koyluler 75 yiyecek bedeline sahip olur fakat %25 daha fazla zırha ve calışma hızına sahip olurlar. Deve suruculeri %25 daha hızlı hareket eder, ticaret gemileri 2 kat daha fazla altınla geri doner ve oyuna +100 yiyecek ile başlar. Persians (Farslar): Avcılar %30 daha hızlı calışır, filler %20 daha hızlı hareket eder ve Trireme savaş gemileri %30 daha hızlı saldırır. Phoenicians (Fenikeliler): Oduncular %15 daha hızlı calışır, tum fil birimlerinin bedeli %25 duşer ve Trireme savaş gemileri %30 daha hızlı saldırır. Romans (Romalılar): Genel inşa bedeli %15; duvarların, kulelerin ve dunya harikası yapılarının bedeli %50 duşer. Kılıc kullanan birimler %33 daha hızlı saldırır. Shang (Shang Hanedanı): İşcilerin bedeli 40 yiyeceğe duşer, duvarlar %75 daha fazla cana sahip olur. Sumerians (Sumerler): İşciler %15 daha fazla cana, tarlalar 125 daha fazla yiyeceğe sahip olur. Taş fırlatıcılar ve katapultlar %30 daha hızlı saldırır. Yamato: İşciler %10 daha hızlı hareket eder, tum atlı birimler %25 daha az bedele sahip olur ve gemiler %25 daha fazla cana sahip olur. Hem coklu oyunculu hem de tek oyunculu oyun modlarında işinize oldukca fazla yarayacak bir diğer taktik ise oyunda bulunan uygarlıkların avantajlarını ve dezavantajlarını iyi bilmek. Gelin hep beraber oyunda bulunan uygarlıkların sağladıkları bonuslara bakalım:
Bu bonusların yanı sıra bircok uygarlığın kısıtlamaları da bulunuyor. Mesela Shang uygarlığı oldukca duşuk bedele işci uretebilirken, buyuk savaş gemilerini inşa edemiyor. Romalılara baktığımızda ise bu uygarlığın Bronz Cağı’ndan hızlıca cıkması gerekiyor cunku Bronz Cağı’ndan cıkana kadar Roma uygarlığının tek menzili birimi geliştirilmiş okcular oluyor.

Hangi uygarlığın ne gibi bonuslara sahip olduğunu bilmek, rakibinize gore sizi bir adım one gecirecektir. Orneğin rakibinizin oyunun sonlarında sizden daha guclu bir orduya sahip olacağın bilebilir ve orta oyunda rakibinizi ortadan kaldırmaya yonelik hamleler yapabileceğiniz uygarlık secebilirsiniz. Ayrıca buradan hangi geliştirmelerin nasıl acılacağını ve hangi binanın ne gibi teknolojik geliştirmeleri icerdiğini kontrol edebilirsiniz.
[h=2]Oyunun aşamalarına gore işci sayınızı hesaplayın:[/h]
Oyunun ilk aşamasında verilen 2 işcinin yanı sıra ilk olarak hedefiniz ekstra 5 işci daha uretmek olmalıdır. Bu 5 işciyi şehrinizin yakınında bulunan kaynaklara gore yonlendireceksiniz. Fakat mutlaka ilk onceliğiniz yiyecek olmalıdır. Bu nedenle 2 işciyi ev yapımı icin arkada bırakırken, 5 işciyi yakında meyva calısı varsa oraya yollamanız gerekiyor. Eğer meyve calısı biraz uzakta kalıyorsa işci sayısını altıya cıkarmanız faydanıza olacaktır.
Bunun yanı sıra, ormanlık alanın yakınlarında av hayvanları tespit ederseniz bu birimlerin yanına bir kaynak deposu kurun. Ardından hayvanları avlayın ve elde ettiğiniz yiyecek ile 5 işci daha uretin. Bu urettiğiniz 5 işciyi de ağac kesmeye yollayın. Bu sayede tek depoyla etkili bir şekilde hem yiyecek hem de odun toplayabilirsiniz.
[h=2]Hızlı Bronz Cağı geliştirmesi yapmayı oğrenin:[/h]
Bronz Cağı birimleri doğal olarak bir onceki cağlara gore daha fazla hasara ve dayanıklılığa sahip. Ornek verecek olursak, bir Bronz Cağı atlısı, olmeden 4 adet Tool Age okcusunu oldurebilir. Bu nedenle rakiplerinizden once Bronz Cağı’na gecmek size buyuk avantaj sağlayacaktır. Bronz Cağı’na gecmeden once ise Tool Age donemine gecmeniz gerekiyor. Bu geciş ise 500 yiyeceğe mÂl oluyor.
Tool Age donemine gectikten sonra tek amacınız Bronz Cağı’na gecmek icin gerekli olan 800 yiyeceği toplamak olmalıdır. Bunun icin de ortalama 22 işciye ihtiyacınız olacaktır. Dikkat etmeniz bir gereken bir diğer konu ise Bronz Cağı’na gecene kadar taş ve altın toplamayı es gecmeniz gerekiyor cunku Bronz Cağı’na kadar taş ve altına ihtiyacınız olmayacaktır. Bu nedenle işcilerinizi odun ve yiyecek arasında paylaştırarak kısa surede 800 yiyeceği toplamanız gerekiyor. Ayrıca odunları da biriktirerek 5 adete kadar Town Center yapısı kurarak ekonominizi geliştirmeniz gerekiyor.
[h=2]Cevrenizi erken gozetlemeye başlayın:[/h]
Her ne kadar kulağa cok belli gelse de oyunun en onemli noktalarından olan bu taktik bircok oyuncu tarafından es geciliyor. Age of Empires: Definitive Edition ve orijinal oyunda, genellikle oyuncular şehrin yakınında bulunan iki meyva calısı, iki altın madeni ve iki taş madeni ile oyuna başlar. Fakat gozetleme yaparak erken oyunda av hayvanları ile dolu ormanlık alanları bulmanız size oldukca buyuk avantaj sağlayacaktır ve erken Bronz Cağı geliştirmesinin kapılarını acacaktır.
Age of Empires’da Age of Empires II’de olduğu gibi atlı bir gozetleme birimi ile oyuna başlamadığınız icin ev yapması icin bıraktığınız işcinin ikinci evi tamamlamasının ardından bu işciyle surekli olarak savaş sisini kaldırarak dolaşmanız gerekiyor.
[h=2]Rakiplerinizin hızlı Tool Age geliştirmesi taktiklerine dikkat edin:[/h]
Her ne kadar Bronz Cağı oyunun en onemli donemlerinden biri olsa da bunun oncesindeki Tool Age eğer hazırlıksız yakalanırsanız sonunuz olabilir. Bu yuzden rakibinizin Tool Age’e geciş durumuna dikkat etmeniz gerekiyor. Age of Empires’da, Age of Empires II’ye gore savunma secenekleriniz oldukca kısıtlı kalıyor. Ornek verecek olursak, Town Center binaları Age of Empires’da defansif yapılar olarak kullanılamıyor. Yani bu binalar duşmana saldırmıyor ve koylulerinizi saklayamıyor. Ayrıca Tool Age’e gecmeden once duvar da inşa edemiyorsunuz.
Bunların yanı sıra ilk oyunda ve doğal olarak Age of Empires: Definitive Edition versiyonunda yapılar ikinci oyuna gore az cana sahip oluyor. Bu nedenle rakibinizin yapacağı erken baltacı baskını oyunu kaybetmenize neden olabilir. Bu baskından kacınmak icin erken gozetleme yapmanız gerekiyor. Rakibinizin Tool Age’e erken geciş yaptığını ve baltacı birimleri biriktirmeye başladığını fark etmek, size savunma birimleri uretmeniz icin zaman sağlayacaktır.
[h=2]Hangi birimlerin ne tur birimlere karşı guclu olduğuna dikkat edin:[/h]
Her ne kadar sectiğiniz uygarlığa gore secenekleriniz limitli olsa da oyunda birbirlerine karşı ustunluk elde eden belli başlı birimler bulunmaktadır. Oyunda dengeler zaman zaman değişse de genel olarak okcular, basit kılıccıları coğu zaman yener. Hoplite, Phalanx ve Centurion birimleri yanına yaklaşabildikleri her birimi yenebilirler ve savaş arabaları ve atlı okcular oyunda bulunan hemen hemen her birime karşı oldukca ustundurler. Ayrıca amacınız kuşatma yapmaksa doğal olarak kuşatma birimleri ve ozellikle okcular yapılara karşı oldukca gucludurler.
[h=2]Surekli sağ tık yapmak bazen hayat kurtarabilir:[/h]
Daha once de belirttiğimiz gibi Age of Empires: Definitive Edition oyununda, orijinal oyunda olduğu gibi birimlerin hareketleri rotaları bazen sorunlu olabiliyor. Bir yere goturmek icin sağ tıklayıp bıraktığınız birimler; birbirlerine ve ceşitli engellere takılıp kalabiliyor ve bu yuzden zaman ve birim kaybı yaşayabiliyorsunuz. Bu nedenle kulağa her ne kadar basit bir taktik gibi gelse de surekli birimlerinizi bir yere ulaştırmak icin sağ tıklamak hayatınızı kurtarabilir.
Tum bunların doğrultusunda oyunda birimlerinizi bir noktaya goturmek icin sağ tıklayıp bırakmamanız gerekiyor. Aksine birimlerinizi surekli kontrol ederek istediğiniz konuma surekli sağ tıklayıp zorla goturmeniz faydanıza olacaktır. Ayrıca surekli tıklayıp belirli bir refleks ve hız kazanmak gemilerinizi de zor durumlardan kurtarmanızda yardımcı olacaktır.
Age of Empires: Definitive Edition taktikleri nelermiş? Yakında baktığımız iceriğimizin sonuna geldik. Age of Empires, yenilenen versiyonu her ne kadar modern bir gorunume sahip olmuş olsa da bazı taktikler hic değişmiyor. Bu yuzden bir miktar paslanmış bile olsanız eski formunuzu yakalamanız cok uzun surmeyecektir. Sizler de bildiğiniz ve hÂl uyguladığınız Age of Empires: Definitive Edition taktiklerini bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.